Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

11 Ιουλίου 2011: Σαν σήμερα η Κύπρος θρηνεί 13 ήρωες από την έκρηξη στο Μαρί


Ήταν 11 Ιουλίου του 2011, όταν στις 05:40 το πρωί, σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού η οποία στοίχισε τη ζωή σε 13 νεκρούς αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι πέντε από τους νεκρούς ήταν πυροσβέστες.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και φυλάγονταν στην ναυτική βάση. Από την έκρηξη καταστράφηκε και ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός. Η οικονομική επιβάρυνση στην Κύπρο ήταν αρκετά σημαντική. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ ο Έλλαδίτης Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών από στρατοδικείο στην Ελλάδα, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

 

Το χρονικό της τραγωδίας

Στις 11 Ιουλίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, στις 03:40 το πρωί, εργαζόμενοι στο γειτονικό ηλεκτροπαραγωγό εργοστάσιο παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό», τα οποία προέρχονταν από την μεριά της ναυτικής βάσης και σήμαναν συναγερμό.

Μετά από μερικά λεπτά, ο επικεφαλής αξιωματούχος της ναυτικής βάσης είδε λάμψη, και μετά ότι μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αρπάξει φωτιά. Το προσωπικό της βάσης κινητοποιήθηκε για να σβήσει την φωτιά. Ο αστυνομικός σταθμός και η πυροσβεστική ενημερώθηκαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα και έξι πυροσβέστες έφτασαν στο χώρο.


Στις 5:00, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της πυροσβεστικής και άλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την φωτιά και τις εκρήξεις. Στις 5:17, ο Διοικητής του Ναυτικού έφτασε στην ναυτική βάση και διέταξε να εκκενώσουν τον χώρο. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή από την Εθνική Φρουρά ελικοπτέρων ώστε να βοηθήσουν την κατάσβεση της φωτιάς.

Περίπου στις 5:50 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα, προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62. Καταστράφηκε ο γειτονικός σταθμός, ενώ υπήρχαν ζημίες σε υποδομές στην ναυτική βάση, στα γύρω χωριά και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας Λεμεσού.

 


Οι νεκροί: Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού, Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης , Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος, Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος, Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής, Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου, Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής, Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου, Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους (πέθανε τρεις μέρες μετά το ατύχημα) γίνονται ήρωες.

 

https://armynow.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια