Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΚΚΕ: Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στην 1η ΕΜΑΚ και στο Πεζοπόρο Τμήμα της ΠΥ στη Μαγούλα


Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πραγματοποιεί αυτό το διάστημα περιοδείες σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια. Στα πλαίσια αυτά επισκέφθηκε την 1η ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο καθώς και το Πεζοπόρο Τμήμα της Πυροσβεστικής στη Μαγούλα.

Από τη συζήτηση με τους πυροσβέστες διαπιστώθηκαν μια σειρά  από προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι ιδιαίτερα οι εποχικοί πυροσβέστες αγοράζουν με χρήματα δικά τους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δαπανώντας τουλάχιστον 200-300 ευρώ, όπως οι ίδιοι ανάφεραν, για την αγορά εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την παρουσία τους στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη με την πρόσληψη των πυροσβεστών, να τους παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, για την ασφαλή παρουσία τους στις πυρκαγιές.

Επίσης αναφέρθηκαν στην υπερωριακή απασχόληση κατά την αντιπυρική περίοδο, η οποία δεν αμείβεται, επιλέγοντας η κυβέρνηση τη χορήγηση ρεπό, τα οποία τις περισσότερες φορές, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, δεν χορηγούνται.

Ακόμη επεσήμαναν την επικινδυνότητα του επαγγέλματος καθώς και το δίκαιο αίτημά τους για την ένταξη του επαγγέλματος των πυροσβεστών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Εξέφρασαν επίσης την εργασιακή ανασφάλεια των εποχικών πυροσβεστών καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησαν το απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αφού στην Πυροσβεστική εξακολουθούν να υπάρχουν Πενταετούς Θητείας Πυροσβέστης και Εποχικοί Πυροσβέστες.

Τόνισαν επίσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει προκήρυξη διαγωνισμού, που θα αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες, με σκοπό να γίνουν 5ετους θητείας, βάζοντας όριο ηλικίας με συνέπεια, πολλοί από τους σημερινούς εποχικούς πυροσβέστες να μείνουν άνεργοι, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και θα έπρεπε να έχουν μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να βάλει οριστικό τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των πυροσβεστών με την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (Πενταετούς Θητείας, Εποχικοί Πυροσβέστες).

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

Για τη χορήγηση του απαραίτητου ατομικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ώστε να μπει οριστικά τέλος στο να αγοράζουν με δικά τους χρήματα, οι πυροσβέστες τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και άλλα υλικά προστασίας;

Για να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην Πυροσβεστική, με προσωπικό  μόνιμο, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό για όλη τη διάρκεια του έτους;

Για την ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα;

 

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για πρώτη φορά στα χρονικά του Σώματος υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις πυροσβέστες ηλικίας 50-55 ετών.Και δεν εννοώ τους αξιωματικούς εννοώ αυτούς που είναι στη βάρδια.