Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα εγκλήματα της “πανδημίας”: Δολοφονίες, βιασμοί, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών – Πώς το lockdown επέδρασε στην έκρηξη – Τι λένε οι ειδικοί


Μία νέα «πανδημία» αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της μετά την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Η αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας καταγράφεται καθημερινά με – δυστυχώς – ολοένα και αυξανόμενη ένταση.

Ήδη, στο πρώτο τετράμηνο του 2021 καταγράφηκε αυξητική τάση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 υπήρξε αύξηση έως και 15% σε όλους τους δείκτες που αφορούν ληστείες, ανθρωποκτονίες αλλά και διαρρήξεις σε σχέση με το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020.

«Βγαίνοντας από αυτό τον εφιάλτη θα έχουμε, όπως σε όλο τον κόσμο, νέα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε. Νέες μορφές εγκληματικότητας και έξαρση στις ψηφιακές μορφές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Δεν κοιτάμε τις δολοφονίες ως θεατές ούτε διαπιστώνουμε ως αναλυτές την περιοδικότητα του φαινομένου» ανέφερε σχετικά με τις επιθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Η «φυλακή» της πανδημίας

Για έναν «αόρατο πόλεμο» κάνει λόγο στο dikastiko.gr η γνωστή εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου, αναλύοντας μερικές από τις βασικές παραμέτρους που οδηγούν στην έξαρση της βίας και εγκληματικότητας. «Ο καθένας βίωσε τον δικό του Κορυδαλλό, τη δική του φυλακή» σχολιάζει, επισημαίνοντας πως τα μέτρα περιόρισαν το μυαλό, την ψυχή και το σώμα των πολιτών.

Μιλάει για μία σκληρή πραγματικότητα, αλλά ωστόσο αναφέρει πως με την πανδημία έχουν σηκώσει όλοι τα χέρια ψηλά. «Ο αλάθητος να μας πει πρώτος τι θα έκανε» σημειώνει και αναρωτιέται τι θα γινόταν εάν είχε επιλεγεί η λογική της ανοσίας της αγέλης. Δεν διαφωνεί πως όλοι χάνουν την υπομονή της – και όπως τονίζει όποιος παραδεχτεί το αντίθετο δεν είναι ειλικρινής – αλλά και στην περίπτωση που γίνονταν άλλες επιλογές πάλι θα υπήρχαν αρνητικά αποτελέσματα. Και, βέβαια, και πολιτικές αντιπαραθέσεις όπως γίνεται και σήμερα. Πώς κωδικοποιεί τον επηρεασμό της καθημερινότητας η εγκληματολόγος: 


1. Συγκρούσεις για ασήμαντη αφορμή

«Θα δούμε πολλές συγκρούσεις και εγκλήματα για ασήμαντη αφορμή γιατί έχει συσσωρευθεί ένταση» υπογραμμίζει η κυρία Σβουρδάκου. Για παράδειγμα αναφέρει «είμαι στο αυτοκίνητο και γίνεται ένα τρακάρισμα και τσακώνομαι και είναι σε πιο έντονο βαθμό και για ασήμαντη αφορμή μπορεί ακόμη και να δημιουργηθούν βίαια επεισόδια». Ή για μία θέση πάρκινγκ ή ακόμη και στα μέσα μεταφοράς, όπου ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά μεταξύ επιβατών αλλά και οδηγών.

2. Η ανασφάλεια των πολιτών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η ανασφάλεια που έχει προκληθεί στους πολίτες είναι μεγάλη. «Ο Έλληνας είναι ήδη ζορισμένος με όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Και του έρχεται και ο κορονοϊός και τον αποτελειώνει» σχολιάζει η εγκληματολόγος. Είναι κακοποιημένος παντοιοτρόπως οικονομικά, ψυχολογικά, ενώ καθοριστικό παράγοντα παίζει και ο φόβος αν θα κολλήσει τον κορονοϊό. «Θα είμαι εγώ το επόμενο θύμα, θα βγω έξω κι αν κολλήσω και πάω στο νοσοκομείο ή πεθάνω;» είναι μόνον μερικά από τα ερωτήματα που περνάνε από το μυαλό του

3. Τα οικονομικά προβλήματα

Όπως επισημαίνει με την πανδημία τα οικονομικά προβλήματα εντάθηκαν και προκάλεσαν ανασφάλεια στους πολίτες. Ωστόσο, σημειώνει πως «το οικονομικό αποτελεί ευαίσθητο σημείο τώρα που βγήκαμε από τον εγκλεισμό μας». Πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν, πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν χρήματα για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε μία κανονική καθημερινότητα, θα αυξηθεί η ανεργία. Τα προβλήματα αυτά θα εντείνουν την ενδοοικογενειακή βία 

4. Πυροδότηση ενδοοικογενειακής βίας

Αύξηση ανεργίας αυτομάτως πυροδοτεί αύξηση βίας μέσα στην οικογένεια, που στρέφεται συνήθως προς τη γυναίκα και τα παιδιά αναφέρει η εγκληματολόγος. Μετά τις απαγορεύσεις οι οικογένειες αναγκάστηκαν να περιοριστούν στο σπίτι και οι συγκρούσεις άρχισαν να αυξάνονται. «Η ενδοοικογενειακή βία υπήρχε από πριν. Εφόσον, όμως, υπάρχουν προβλήματα με την κρίση του κορονοϊού που είσαι υποχρεωμένος να κλειστείς στο σπίτι, αυτά ενισχύονται» τονίζει. 

5. Η αύξηση χρήσης ουσιών

Στο θέμα της αύξησης των ουσιών εστιάζει επίσης η κυρία Σβουρδάκου. Όσο ήμασταν κλεισμένοι παρά πολλοί επέλεγαν ειδικά οι νέοι τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί και πυροδοτούν εγκλήματα. Όταν κάποιος έχει κάνει χρήση οι αναστολές του μειώνονται και μπορεί να περάσει στην απέναντι όχθη και πιο εύκολα να διαπράξει ένα έγκλημα ή ένα αδίκημα. 

6. Στο «κόκκινο» οι αστυνομικοί

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η εγκληματολόγος και στις αντοχές των αστυνομικών στη διάρκεια της πανδημίας. «Οι αστυνομικοί είναι στο κόκκινο» σημειώνει και επισημαίνει πως από εκεί που είχαν τις υποχρεώσεις για την πρόληψη και καταστολή εγκλήματος, απέκτησαν και την υποχρέωση του φαινομένου κορονοϊού για τα μέτρα που προβλέφθηκαν. «Να κόψουν κλήση, να ελέγξουν τα χαρτιά της Εργάνης, αν πας στο γιατρό, αν πας βόλτα το σκύλο. Μέσα από τις ανάγκες του κορονοϊού δημιουργήθηκε και αυτή η υποχρέωση» τονίζει, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. 

7. Οι αντιδράσεις των πολιτών

Καθημερινά οι αστυνομικοί και όχι μόνο έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι εκνευρίζονται από τα μέτρα καταστολής. «Θα πρέπει να δώσω αναφορά κάθε φορά που πρέπει να βγω στον αστυνομικό. Και μετά έρχεται το πρόστιμο και σε πιέζει ακόμη περισσότερο. Κι όταν ο Έλληνας δεν μπορεί να προσαρμοστεί αυξάνονται και τα πρόστιμα» σχολιάζει η κυρία Σβουρδάκου. Και όπως περιγράφει στο διάστημα των νόμων που πρέπει να εφαρμοστούν οι πολίτες αντιδρούν. «Άλλος πάει στον εισαγγελέα γιατί δεν θέλει να φορέσει μάσκα, άλλοι δεν θέλουν θερμομέτρηση, γονείς συγκρούονται με εκπαιδευτικούς και πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη».

Κάθε μέρα και μία υπόθεση


Ενδεικτικά είναι τα περιστατικά που καταγράφηκαν από τις αρχές του έτους. Το dikastiko.gr σταχυολόγησε μερικά από όσα συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Άγριο έγκλημα στην Αιτωλοακαρνανία

Ήταν λίγες μέρες μετά την έλευση του 2021. Τότε στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας εισέβαλαν τρεις ληστές. Επιτέθηκαν στους δύο 91χρονους, τους έδεσαν και τους φίμωσαν. Βρήκαν και πήραν 14.000 ευρώ και έφυγαν, αφήνοντας τους δεμένους και φιμωμένους. 

Μετά από ένα διήμερο που το ηλικιωμένο ζευγάρι δεν είχε δώσει σημεία ζωής, κλήθηκαν αστυνομικές αρχές όπου ανακάλυψαν πως η άγρια επίθεση οδήγησε στο θάνατο του συζύγου, ενώ η γυναίκα του νοσηλεύτηκε σε άσχημη κατάσταση και τελικά κατέληξε κι εκείνη στις 5 Μαίου όπως έγραψε το dikastiko.gr

«Γάζωσαν» τον δημοσιογράφο Γ. Καραιβάζ

Μέρα μεσημέρι αδίστακτοι εκτελεστές δολοφόνησαν με 17 σφαίρες τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραιβάζ, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο. Ήταν στις 9 Απριλίου, την ώρα που έφτανε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο μετά την εργασία του, όταν δύο άτομα με μία μικρού κυβισμού μηχανή του επιτέθηκαν και τον «γάζωσαν» με καλάσνικοφ. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως αδιαφόρησαν για την ύπαρξη σε κοντινή απόσταση εργατών του δήμου, αλλά και άλλων αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και για τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή.

Το διπλό έγκλημα στη Μακρινίτσα

Δύο αδέλφια, η Κωνσταντίνα και ο Γιώργος, ηλικίας 30 και 28 ετών, έχασαν τη ζωή τους επίσης τις πρώτες μέρες του Απριλίου στη Μακρινίτσα του Βόλου από τα χέρια του συζύγου της Κωνσταντίνας με την οποία είχαν και ένα παιδί 2,5 ετών. 

Το ζευγάρι είχε προβλήματα και ήταν σε διάσταση. Το κρίσιμο βράδυ, ο σύζυγος εισέβαλε στο σπίτι που βρισκόταν η Κωνσταντίνα μαζί με το παιδί και τους γονείς της. Χτύπησε τη μητέρα της και στη συνέχεια μαχαίρωσε τη σύζυγό του, ενώ όταν στο σπίτι έφτασε και ο αδελφός της τον τραυμάτισε και αυτόν θανάσιμα.

Η ενέδρα για την οικογένεια Κορφιάτη

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή της γυναίκας του, ο επιχειρηματίας Ντίμης Κορφιάτης έπεφτε νεκρός τον περασμένο Μάιο επίσης υπό το φως του ήλιου. Στο κέντρο Ζακύνθου άγνωστοι του έστησαν ενέδρα και τον σκότωσαν. Ήταν η δεύτερη ενέδρα κατά του επιχειρηματία, όπου στην πρώτη στην περιοχή του Αγίου Σώστη του νησιού πυροβόλησαν κατά της μηχανής που οδηγούσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η σύζυγός του που επέβαινε σε αυτήν.

Ο Κορφιάτης είχε τότε δώσει στοιχεία για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης. Οι αρμόδιες αρχές έχουν δρομολογήσει ενέργειες για τους πιθανούς δράστες κατά τη δολοφονία της συζύγου του. 

Οικονομικές διαφορές στη δολοφονία της Αγίας Βαρβάρας

Αρχές Ιουνίου, ένας 75χρονος πυροβόλησε την 64χρονη γυναίκα του με αφορμή – όπως είπε – οικογενειακά και άλλα προβλήματα που είχαν ανακύψει μετά από τέσσερις δεκαετίες γάμου. Ο 75χρονος δήλωσε πως το έγκλημα κατά της εν διαστάσει πλέον συζύγου του έγινε εν βρασμώ ψυχής. Οι έρευνες έδειξαν πως είχε μαζί του το όπλο και την περίμενε έξω από το σπίτι της, αλλά ο ίδιος ισχυρίστηκε πως το πήρε μόνο για να την τρομάξει. Την κατηγόρησε ότι είχε σφετεριστεί την περιουσία του, ενώ είχε πάρει και οικογενειακά κοσμήματα που ανήκαν στην αδελφή του και τον έβρισε όταν της ζήτησε να τα επιστρέψει.

Ο ιπτάμενος και το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Το έγκλημα είχε συντελεστεί στα μέσα Μαΐου και η αρχική κατάθεση του συζύγου ανέφερε μία αδίστακτους ληστές, που οδήγησαν στην τραγωδία των Γλυκών Νερών. Η παράσταση που έχτισε ο 33χρονος πιλότος για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν κράτησε σχεδόν 37 ημέρες και είχε προκαλέσει συγκίνηση σε όλο το πανελλήνιο. 

Όταν μετά ομολόγησε πως ήταν ο ίδιος που τη σκότωσε προκαλώντας αποτροπιασμό για τη δράση του. Ο πιλότος έχει φυλακιστεί,  η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα και κρίσιμο στοιχείο είναι το μέλλον της μικρής Λυδίας, της 11 μηνών κόρης τους και την επιμέλεια της. 


Καθημερινό φαινόμενο οι βιασμοί

Τα κρούσματα βιασμών κατά ενηλίκων, αλλά και ανηλίκων ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο. Από τα πλέον πιο πρόσφατα αυτός σε βάρος 26χρονης γυναίκας με προβλήματα νοητικής στέρησης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Σε τρεις αλλοδαπούς ασκήθηκε ποινική δίωξη και αναζητείται άλλος ένας. 

Σοκαριστικό υπήρξε και το περιστατικό στα Πετράλωνα, όπου μία 50χρονη καθαρίστρια σε πολυκατοικία έζησε εφιαλτικές στιγμές επί 8 ώρες στα χέρια ενός 35χρονου ενοίκου, ο οποίος πλέον διώκεται για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. 

Για βιασμό δύο ανηλίκων κοριτσιών και πορνογραφία διώχθηκε προ ωρών ένας ιερέας από το Αγρίνιο, ενώ πριν επίσης λίγες ώρες αποκαλύφθηκε ο βιασμός ενός 6χρονου Ρομά στη Ροδόπη από έναν 12χρονο. Και ο κατάλογος των επιθέσεων δεν έχει τέλος.

Έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας

Ο εγκλεισμός στα σπίτια αύξησε την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατά περίπου 60% αυξήθηκαν οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής/ενδοσυντροφικής βίας τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το 2019, σε κάποια από τα κράτη-μέλη του. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Γραμμή SOS 15900, οι σχετικές κλήσεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2020, πρώτου μήνα της καραντίνας, ήταν 325 αντί 69 για τον ίδιο μήνα του 2019. Τον Απρίλιο 2020 εκτοξεύτηκαν σε 1064, αντί 167 που καταγράφηκαν το 2019. Τον Μάιο και τον Ιούνιο 2020, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, οι αριθμοί παρέμειναν εξαιρετικά υψηλοί, με 789 κλήσεις τον Μάιο και 606 τον Ιούνιο, αντί 114 και 83 αντίστοιχα για τους ίδιους μήνες του 2019. Κάποιες φορές η ενδοοικογενειακή βία έφτασε και στα πιο ακραία της όρια, καθώς το 2020 καταγράφηκαν 10 γυναικοκτονίες, εκ των οποίων 3 κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, και 5 απόπειρες γυναικοκτονιών.

 

https://www.dikastiko.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια