Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανδριανός Γκουρμπάτσης: Kενά και ελλείψεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού


Παραθέτουμε την επιστολή του Αντιστρατήγου ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση προς τον Πρωθυπουργό: Η πρόσφατη μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας  καταστροφή του δασικού πλούτου της Αττικής στα Γεράνεια Όρη, από την πυρκαγιά στις 19 Μαίου 2021, στο Σχίνο - Αλεποχώρι, καταδεικνύει πως ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας γενικά και ειδικότερα ο Δασοπυροσβεστικός Μηχανισμός είναι απροετοίμαστος ακόμη και σήμερα, παρόλο που από την 1η Μαίου η χώρα έχει εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο έτους 2021. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλε ως υπεύθυνη, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΄΄ΙΟΛΑΟΣ΄΄, να έχει μεριμνήσει, ελέγξει και διαπιστώσει για την άρτια επιχειρησιακή ετοιμότητα, επάρκεια, σχεδιασμό και οργάνωσή του. Υπάρχουν κενά, παραλείψεις και καθυστερήσεις δράσεων πολιτικής προστασίας που επιβεβαιώνουν την έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας των ως άνω Μηχανισμών και φυσικά αιτιολογούν το γιατί πραγματικά συνέβη η προαναφερθείσα καταστροφή.. 

 

Ενδεικτικά και προς επιβεβαίωση των ανωτέρω αναφέρονται τα εξής:

α) Μόλις χτες (Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021) πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη από το ως άνω Γενικό Σχέδιο της ΓΓΠΠ διυπηρεσιακή άσκηση <<ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2021>> για τον έλεγχο του ετήσιου σχεδιασμού δασοπυρόσβεσης, τη διαπίστωση της εκπαίδευσης, αξιολόγησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας αλλά και τον επιτυχή συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΓΓΠΠ, ΠΣ, ΕΛΑΣ, ΕΔ, ΛΣ, ΕΚΑΒ κλπ) και τον έλεγχο αξιοπιστίας της υλικοτεχνικής υποδομής τους όταν κάθε αντιπυρική περίοδο, με εξαίρεση το 2020 που δεν πραγματοποιήθηκε, η άσκηση αυτή πραγματοποιούνταν την πρώτη εβδομάδα του Μαίου.

β) Η πολύ σημαντική Διαταγή του Αρχηγείου ΠΣ για τον Κώδικα Διαχείρισης Εναερίων Μέσων Αντιπυρικής Περιόδου έτους 2021, ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

γ) Η κατά την αντιπυρική περίοδο κήρυξη των αρμοδίων Δήμων της Περιφέρειας Αττικής για τις 18 επικίνδυνες για πυρκαγιά περιοχές και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας της ΠΕ Ηλείας σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για να δρομολογηθούν έργα και εργασίες για την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης από περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις καθώς και τη συντήρηση του υφιστάμενου δασικού δικτύου ή τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών, όταν οι εργασίες αυτές όφειλαν να είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι την 30 Απριλίου. Στην ίδια κατάσταση προφανώς υπάρχουν και άλλοι Δήμοι που δεν έχουν συμμορφωθεί με το Σχέδιο της ΓΓΠΠ για τις δασικές πυρκαγιές ΄΄ΙΟΛΑΟΣ΄΄

 

Η πρόσφατη (9 Ιουνίου 2021) δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά στη Ρόδο, ότι ο νόμος Ν. 4662/2020 δηλαδή το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο <<έδωσε και το στίγμα της εντολής, της φιλοσοφίας που ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έχει προτάξει - να αλλάξουμε τα πάντα σε σχέση με την Πολιτική Προστασία στη χώρα μας>>, εκπορεύεται και στοχεύει, σε ότι αφορά τις φυσικές καταστροφές (δασικές πυρκαγιές), σε μια επικοινωνιακή βάση και όχι στην ουσία του προβλήματος. Και τούτο γιατί δυστυχώς για δεύτερη αντιπυρική περίοδο δεν ισχύει ακόμη το ως άνω νομοθετικό πλαίσιο αλλά το προισχύσαν και κατά την εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018, με τους 102 νεκρούς.  

 

Μακάρι κατά τη τρέχουσα αντιπυρική περίοδο να προλάβει ο μηχανισμός, έστω και καθυστερημένα να προετοιμαστεί κατάλληλα και να μην ξαναθρηνήσουμε ένα νέο Μάτι, ούτε φυσικά να αποτεφρωθούν άλλες δασικές εκτάσεις πέραν των 85.000 περίπου στρεμμάτων που έχουν καεί μέχρι σήμερα, λόγω της έλλειψης ετοιμότητας του αρμόδιου μηχανισμού.-

 

Με σεβασμό

Ανδριανός Γκουρμπάτσης

Αντιστράτηγος - Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός

Ειδικός Ερευνητής - Δικαστικός Πραγματογνώμονας

Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού

 

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια