Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κουλτούρα εγκλήματος - Kείμενο αναγνώστη του bloko.gr


Παραθέτουμε κείμενο αναγνώστη του bloko.gr

Με αφορμή την μεγάλη κουβέντα που έχει ανοίξει τελευταία σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου μαζι σας. 

Δε θα σας κουράσω με τα χαρακτηριστικά του, τις ομάδες τις φατρίες, τις παράνομες δραστηριότητες κλπ. Ολα αυτά έχουν αναλυθεί κατά κορον. Ουτε θα ασχοληθώ με την αντίδραση της αστυνομίας ήτοι αναδιάρθρωση στα πρότυπα του. Fbi, λίστες στον αρειο πάγο, νέες προσλήψεις κλπ. Θα επικεντρωθώ λιγο στα αιτία της όλης κατάστασης η οποία κατά την επικρατούσα αντίληψη συνοψίζεται κυριως στη συνεχιζόμενη από το 2008 οικονομική κρίση και στην ανέχεια που προέκυψε από την πανδημία και το λοκνταουν. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια όπου χρονια θέματα προκαταληψεων τείνουν να εκλείψουν ήτοι ρατσισμός, σεξισμος, ομοφοβια ενώ παράλληλα έχουν μπει στην καθημερινότητα μας και στο νομικό μας σύστημα κανόνες και νομοι προστασιας ευπαθών ομάδων, ακόμα και οικοσιτων και αγριων ζώων κλπ κλπ. Μάλιστα έχουμε τοσο πολυ προοδεύσει ώστε φτάνουμε και σε ακρότητες. 

Που το πας θα ρωτήσει κάποιος ανυπόμονος. Το παω ότι κύριε ανυπόμονε οτι κοιμόμαστε όρθιοι. Το οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί αφειδώς μέσα στην νεολαία μας και οι λόγοι πρωτίστως δεν είναι οικονομικοί. Είναι κυρίως η εγκληματικη/παραβατικη τάση που επικρατεί ως κατι mainstream στην προαναφερομενη ηλικιακή ομάδα. Και που εκφράζεται αυτή η τάση εκτός από το εγκληματολογικο δελτιο, όπου βρίθουν οι ανήλικοι και νεαροι; Στη μουσική βιομηχανία. Ναι καλα ακούσατε στην επικρατούσα μουσικη. Στίχοι όπως έχω το εννιάρι στην τσέπη, πούλησα ένα κι, οι μπάτσοι μου κλ... είναι στίχοι που σιγοτραγουδουν ολοι οι πιτσιρικάδες από τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού και ύστερα.  Αυτοί οι καλλιτέχνες μάλιστα βραβεύονται, κλείνουν τεράστια συμβόλαια με δισκογραφικες και άλλες εταιρείες και συνεργάζονται με αναγνωρισμενα ονόματα της μουσικής προκειμένου και οι τελευταίοι να συμμετάσχουν στην επιτυχία τους. 

Το γελοίο στην όλη η ιστορία είναι ότι το σύστημα του αντιρατσισμου αντισεξισμου αντιομοφοβιας, συνεργάζεται ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, με ανθρώπους που αποκαλούν τις γυναίκες συλληβδην πουτ@νες, τους ομοφυλόφιλος πουστ@δες ενώ επειδή είναι σκληροί και θέλουν να τιμωρησουν τους αντιπάλους τους θα τους γ@μησουν τις μανες κλπ. Σορυ για τη γλώσσα αλλά πιστέψτε με είναι ότι πιο λάιτ μπορώ να γράψω που να δίνει το περίγραμμα. Μάλλον το θέμα με τους αντι είναι ζητημα κέρδους, αφού οποιος φέρνει χρήμα μπορεί να είναι σεξιστης ομοφοβικος ή ότι άλλο.

Το κυρίαρχο ζήτημα όμως είναι ότι το παραπάνω φαινόμενο δημιουργεί κουλτούρα βίας και εγκληματικοτητας στις νεαρές ηλικίες αποδομωντας χρονιες κοινωνικές αρχές και αξίες που διατηρούν σε συνοχή την κοινωνία μας. Έτσι το να βγάζεις λεφτά από εμπόριο ναρκωτικών είναι κάτι για το οποίο μπορείς να είσαι περήφανος, το να οπλοφορεις και να λύνεις τις διαφορές σου με βια είναι  ενδεικνυομενη συμπεριφορά, ενώ μπορείς να ξεσπάς τα νεύρα σου χτυπώντας τη γυναίκα σου αφού είναι ιδιοκτησία σου.

Αφού λοιπόν έχεις ενστερνιστει ολα τα παραπάνω, τα όνειρα εξέλιξης σου λαμβάνουν συγκεκριμένη κατεύθυνση που σιγουρα δε σε οδηγεί στο πανεπιστήμιο ή σε μια έντιμη εργασία. Το πιο πιθανό είναι να θες να καταλήξεις σε κάποια από τις φατριες του εγκλήματος στην αρχή ως στρατιώτης με απώτερο σκοπο να ηγηθεις κάποτε της δικής σου ομάδας. Να γίνεις αφεντικό δηλαδή. 

Όσες ομάδες κι οσους νόμους αν θεσπισουμε, αν δεν αποδομησουμε την κουλτούρα της παραβατικοτητας, θα έχουμε απλώς κάνει μια τρύπα στο νερό. Η κουλτούρα της βίας πρέπει να απαξιωθει πλήρως από όλους τους ταγους της κοινωνίας αν θέλουμε σε 30 χρόνια από τώρα να επιβιώνουμε σε κάτι που θα μοιάζει με οργανωμένη κοινωνια.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια