Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι βαθιές ρίζες της Greek Mafia


Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, αποκομίζει κανείς την εντύπωση ότι μόλις πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε πως στην Ελλάδα δρα ανεξέλεγκτα το οργανωμένο έγκλημα. 

«Με το οργανωμένο έγκλημα, κανείς να μην αμφιβάλλει, θα έχουμε πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τη δολοφονία του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση. Για την «ανασφάλεια των πολιτών μπροστά στο οργανωμένο έγκλημα» είχε κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον φόνο (στις 16 Μαΐου) του Μιχάλη Καπίρη, στη Μεταμόρφωση.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η Greek Mafia δρα ανεξέλεγκτη εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Ορισμένα από τα πιο «βαριά» συμβόλαια θανάτου, όπως για παράδειγμα αυτά εις βάρος των Βασίλη Γρίβα, Βασίλη Στεφανάκου και Μανώλη Καραγιάννη, εκτελέστηκαν την περίοδο 2017-2018. Οι έρευνες της ΕΥΠ που αποκάλυψαν επαφές «νονών της νύχτας» με επιχειρηματίες, πολιτικούς ακόμη και για την εμπορική εκμετάλλευση του καφενείου της Βουλής έγιναν την περίοδο 2015-2017.

Υπήρχε η πεποίθηση πως ο πόλεμος στη νύχτα θα οδηγούσε σε αλληλοεξόντωση των αντίπαλων ομάδων και τελικά στην αυτοκάθαρση, ενώ η κοινή γνώμη «ψυχαγωγούνταν» με δημοσιεύματα και αναφορές στον «Μπούμπι», στον «Σαμπρέλα», στον «Καράφλα», κάθε φορά που ένας απ’ αυτούς δολοφονείτο μέσα σε καταιγισμό πυρών από καλάσνικοφ.

Οι ομοιότητες, εξάλλου, με όσα εκτυλίσσονταν στην επιτυχημένη σειρά «Σοπράνος» και σε άλλες αντίστοιχες που προβάλλονται στο Netflix είναι συχνά εντυπωσιακές.

Μόνο που η αυτορρύθμιση της «αγοράς» δεν επετεύχθη· το αντίθετο. Συμβόλαια θανάτου υπογράφονται πλέον όχι μόνο για τα μεγάλα κεφάλια της μαφίας, αλλά και για άτομα με δευτερεύοντες ρόλους, όπως ήταν για παράδειγμα ο Μιχάλης Καπίρης και ο Τάσος Μπερδέσης, οι οποίοι δολοφονήθηκαν τον Μάιο. Οι πληρωμένοι δολοφόνοι και οι εντολείς τους, εξάλλου, δρουν και κινούνται με την ασφάλεια της στατιστικής, που λέει ότι από τις πάνω από 15 εν ψυχρώ εκτελέσεις, μόλις μία εξιχνιάστηκε, αυτή του Τζον Μακρή στη Βούλα το 2018.

Σε προχθεσινή δήλωσή του, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε συντονισμένη δράση κατά του οργανωμένου εγκλήματος και προειδοποίησε ότι το φαινόμενο απειλεί να διαβρώσει τους θεσμούς. 

Εάν υποθέσουμε ότι το κακό δεν έχει ήδη συντελεστεί…

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα τελευταια 4 χρονια; τι μας λεει; δεκαετια του 2000 λιγες δολοφονιες εγιναν η την δεκαετια του 90 ;