Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Κορφιάτης, ο απότακτος αστυνομικός και οι φόνοι


Η βεντέτα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στον 53χρονο Διονύση-Ντίμη Κορφιάτη, έναν απότακτο αστυνομικό και δύο ποινικούς από τη Ζάκυνθο φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία της συζύγου του, Χριστίνας Κλουτσινιώτη, τον Ιούνιο του 2020. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε για το συμβάν η Ασφάλεια Αττικής. Αντίθετα, στη δικογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία ή ευρήματα για τον φόνο του ίδιου του Κορφιάτη, έναν χρόνο αργότερα, στις αρχές Μαΐου 2021 στη Ζάκυνθο, παρότι ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι αποτελεί συνέχεια της ίδιας υπόθεσης.  

Η Χριστίνα Κλουτσινιώτη τραυματίστηκε θανάσιμα σε ενέδρα ενόπλων το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου 2020 στον Αγιο Σώστη Ζακύνθου. Επέστρεφαν μαζί με τον Κορφιάτη στο σπίτι όπου ζούσαν με τα τρία τους παιδιά, όταν οι επιβάτες μιας μοτοσικλέτας –ήταν ντυμένοι αστυνομικοί– άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ο 53χρονος Κορφιάτης, που ήταν ο στόχος των δραστών, αν και σοβαρά τραυματίας κατάφερε να επιζήσει. Οχι όμως η σύζυγός του, που δέχτηκε σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος. 

Το Δεκέμβριο του 2020, επτά μήνες μετά τη δολοφονία της 38χρονης Κλουτσινιώτη, ο Κορφιάτης είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου μήνυση κατά 8 ατόμων κατονομάζοντάς τα ως φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης κατά του ίδιου και της συζύγου του. 

«Η αναμφίβολη αναγνώριση του ως άνω ατόμου οφείλεται στον ιδιαίτερο σωματότυπό του και στη χαρακτηριστική στάση που έχει όταν κάθεται στη μοτοσικλέτα του» είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της αναφοράς του. Περιέγραφε όμως και λεπτομέρειες που αφορούσαν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες της εις βάρος τους επίθεσης. Οπως, για παράδειγμα, ότι οι δράστες είχαν κρύψει σε αποθήκη ξυλείας στο Κορακοχώρι Ηλείας το ταχύπλοο με το οποίο πήγαν και διέφυγαν από τη Ζάκυνθο μετά τον φόνο. 

Ακόμα, ο 53χρονος παρέθετε τους λόγους για τους οποίους θεωρούσε ότι τα εν λόγω άτομα επεδίωκαν την εξόντωσή του. Για τον απότακτο αστυνομικό, που σήμερα περιγράφεται ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, ο Κορφιάτης επεσήμανε στη μήνυσή του ότι είχε καταθέσει εναντίον του σε δίκη για υπόθεση ληστείας κατά του πρώην αντιδημάρχου Ζακύνθου, το 2016. Ο πρώην αστυνομικός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 20 χρόνια κάθειρξη και αποφυλακίστηκε μόλις τον Μάιο του 2021. Για εκείνον που υπέδειξε ως τον έναν από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, ο 53χρονος έγραφε ότι τον είχε δύο φορές καταγγείλει στις Αρχές για διακίνηση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί το 2011 και να περάσει 8 χρόνια έγκλειστος.

Εκείνο που ο Κορφιάτης είχε παραλείψει να αναφέρει ήταν ότι ο αδελφός του φερόμενου ως φυσικού αυτουργού δολοφονήθηκε το 2017 στη Ζάκυνθο και ως δράστης είχε συλληφθεί άτομο με το οποίο ο ίδιος διατηρούσε στενές σχέσεις. Μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του, μάλιστα, ο 53χρονος φέρεται να παρείχε στήριξη και οικονομική βοήθεια στην οικογένεια του συλληφθέντος…

Η 16σέλιδη αναφορά του 53χρονου Κορφιάτη υπεβλήθη μέσω του δικηγορικού γραφείου Θόδωρου Μαντά στην Εισαγγελία Ζακύνθου τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στο διάστημα που μεσολάβησε ο 53χρονος μετέβη άλλη μία φορά στην Αστυνομία, δίχως πάντως να προκύψουν νεότερα στην έρευνα για τον φόνο της συζύγου του. 

Εκείνο που επέσπευσε τις εξελίξεις ήταν η –κατά πολλούς αναμενόμενη– δολοφονία του ίδιου του Κορφιάτη την 7η Μαΐου 2021. Λίγο μετά τις 11 π.μ. δύο δράστες μπήκαν σε γραφείο στο κέντρο της Ζακύνθου και πυροβόλησαν τον 53χρονο με καλάσνικοφ, τραυματίζοντάς τον αυτήν τη φορά θανάσιμα. Ο φόνος λειτούργησε ως καταλύτης. Περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 2 Ιουνίου 2021 ενώπιον της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκε ο μάρτυρας-κλειδί και κατέθεσε ενόρκως όλα όσα γνώριζε για την ένοπλη επίθεση κατά του Κορφιάτη και της συζύγου του. Από την αφήγησή του προκύπτει ότι συνόδευε τους δύο φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς στο φουσκωτό κατά τη μετάβαση και διαφυγή τους από τη Ζάκυνθο.

Ενδεχόμενο

Ουδείς μάλιστα μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ίδιος μάρτυρας να είχε νωρίτερα αποκαλύψει στον 53χρονο τις λεπτομέρειες του περσινού σχεδίου επίθεσης κατά του ίδιου και της συζύγου του. Οσα άλλωστε είχε παραθέσει ο Κορφιάτης στη μήνυσή του επιβεβαιώθηκαν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τη μετέπειτα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών που χειρίστηκαν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι είχαν προσπαθήσει να τον βρουν νωρίτερα και να τον πείσουν να καταθέσει όσα γνώριζε για την υπόθεση, δίχως όμως αποτέλεσμα. «Κρυβόταν φοβούμενος για τη ζωή του», λένε χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι αποφάσισε να παρουσιαστεί στην ΕΛ.ΑΣ. και κατέθεσε όσα γνώριζε σε μια προσπάθεια να προστατέψει τη ζωή του. Ο ένας από τους φερόμενους ως δράστες φέρεται εξάλλου να τον είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που μιλούσε θα δολοφονούνταν.

Ο εν λόγω μάρτυρας περιέγραψε το σχέδιο επίθεσης εμπλέκοντας στην υπόθεση και έναν εφοπλιστή. Ο τελευταίος είχε στην ιδιοκτησία του το φουσκωτό ταχύπλοο που χρησιμοποίησαν οι δράστες και επιπλέον ένας από τους βασικούς εμπλεκομένους στην υπόθεση εργάζεται στην προσωπική του φρουρά. Διαφεύγει τη σύλληψη και σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης. Μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είχε δώσει το σκάφος για δοκιμή σε άτομο που ενδιαφερόταν να το αγοράσει.

«Πάμε στο νοσοκομείο να το τελειώσουμε»

Από όσα κατέθεσε ο μάρτυρας-κλειδί στους αστυνομικούς ξεχωρίζουν οι διάλογοι μεταξύ των δύο -σύμφωνα με την Αστυνομία- φυσικών αυτουργών της δολοφονίας Κλουτσινιώτη, κατά τη διαφυγή τους από τη Ζάκυνθο και ενώ είχαν ακούσει στο ραδιόφωνο ότι νεκρή ήταν μόνο η σύζυγος του Κορφιάτη.

– «Μόνο την π…να σκότωσες;».
– «Εχεις ιδέα πώς τρυπάει το 45άρι; Τον πέτυχα σίγουρα, δεν θα γλιτώσει».

Εν πλω προς τις ακτές της Πελοποννήσου ο ένας από αυτούς φέρεται να προτείνει να πάνε στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί ο Κορφιάτης προκειμένου «να το τελειώσουν». Τέλος, κατά τον μάρτυρα, οι δύο άνδρες συζήτησαν και σχετικά με το πώς θα δικαιολογηθούν στον «μπάτσο» για το γεγονός ότι δεν σκότωσαν τον Κορφιάτη, αλλά τη σύζυγό του.

«Στον π…στη τον μπάτσο, τον Α να δω τι θα πούμε. Εγώ θα πω ότι έφταιγες εσύ». 

Ο μάρτυρας-κλειδί δεν τέθηκε σε καθεστώς προστασίας από την Αστυνομία. Αρμόδιος αστυνομικός διευκρίνισε ότι το ισχύον νομικό καθεστώς προβλέπει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε έρευνα για υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος. «Εχουμε λάβει μέτρα για τη φύλαξή του» ανέφερε αστυνομική πηγή.

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια