Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Ένωση Αθηνών στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα


Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών με αφορμή την επίσκεψη του Προεδρείου της στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισκέφτηκε το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, παρουσία του εκλεγμένου αντιπροσώπου μας ΚΥΡΙΑΖΗ Παναγιώτη που υπηρετεί στη ΔΙ.Δ.Η.Ε., όπου συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Α/Δ΄ κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ Βασίλειο, με τον Υποδιευθυντή  Α/Υ’ ΜΑΤΑΚΟΥΛΙΑ Ευστράτιο, καθώς και με το προσωπικό της νευραλγικής αυτής Υπηρεσίας.

 

Είναι γνωστό τοις πάσι  ότι η ΔΙ.Δ.Η.Ε. αποτελεί μια Υπηρεσία πρότυπο τόσο για την Ελλάδα αλλά και για το εξωτερικό, στην οποία υπηρετούν αστυνομικοί Γενικών και Ειδικών καθηκόντων εξειδικευμένοι στην πλειοψηφία τους στις επιστήμες της Πληροφορικής, της Νομικής, της Ψυχολογίας και των Οικονομικών. Επιπρόσθετα, για την αρτιότερη ανταπόκριση του προσωπικού στα καθήκοντά του προγραμματίζονται και υλοποιούνται συνεχώς εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις στο γνωστικό τους αντικείμενο, ενώ συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες επιχειρησιακές δράσεις στον τομέα του κυβερνοεγκλήματος.

 

Κατά την επίσκεψή μας στη ΔΙ.Δ.Η.Ε. ενημερωθήκαμε από τον κ. Διευθυντή για το έργο της Υπηρεσίας σε επίπεδο καταστολής αλλά και πρόληψης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, μέσα από ισχυρές συνεργασίες με τις Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές, τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις ανεξάρτητες αρχές, τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και με Αρχές Επιβολής Νόμου παγκοσμίως, όπως και η Europol, η Interpol, ο ENISA, το EC3 κ.ά.. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανάπτυξη του τομέα της πληροφορικής και την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη νέα εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, οι οποίες επέφεραν σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα και εξυπηρετήσεις στην κοινωνία, οι εγκληματίες προσαρμοζόμενοι ταχύτατα στη νέα πραγματικότητα στράφηκαν στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των δικογραφιών που χειρίζεται η Υπηρεσία τα τελευταία τέσσερα έτη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυβερνοέγκλημα έχουν η κοινωνική μηχανική, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, οι επιθέσεις με αλίευση των προσωπικών δεδομένων (phishing), οι επιθέσεις κατά πληροφοριακών συστημάτων, οι απάτες που διαπράττονται μέσω διαδικτύου, αλλά και η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και ενηλίκων μέσω διαδικτύου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ΔΙ.Δ.Η.Ε. μαχόμενη στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και άμεσα το έγκλημα και παράλληλα ενημερώνει τους πολίτες με στόχο πρωτίστως την πρόληψη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

 

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία είναι ο όγκος εργασίας με τον οποίο επιφορτίζεται εξαιτίας της δικομανίας, της επιδειξιομανίας αλλά και της άγνοιας κάποιων αναφορικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της, αφού καίτοι υπάρχει συνεχής καμπάνια ενημέρωσης, ορισμένοι ακόμα και για απλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο οι οποίες ενδεχομένως από την πλευρά τους να θεωρούνται ως δυσφημιστικές, απευθύνονται στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν οι υποθέσεις τους να διεκπεραιωθούν από άλλες Υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται η ΔΙ.Δ.Η.Ε. με τεράστιο όγκο δικογράφων κάτι που βεβαίως αποβαίνει εις βάρος της εξιχνίασης πολύ σημαντικότερων υποθέσεων όπως αυτές που προαναφέραμε.

 

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αιτηθήκαμε πρόσφατα από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με το υπ’ αριθ. 500/10γ από 01/04/2021 έγγραφό μας, την επέκταση της δυνατότητας αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας του Π.Δ. 169/2007 και για το προσωπικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  αφού επιφορτίζεται καθημερινά με προανακριτικά καθήκοντα, αυτοψίες χώρων και με αρκετά εξωτερικά μάχιμα καθήκοντα.

 

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε πολύ καλό κλίμα ενώ από πλευράς μας τονίσαμε ότι το προεδρείο της Ένωσης Αθηνών θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους συναδέλφους που στελεχώνουν την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιας Υπηρεσίας κόσμημα για την ΕΛ.ΑΣ. η οποία έχει εξιχνιάσει εκατοντάδες υποθέσεις.

 

 

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

 

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

 

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

 

easya.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια