Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή


Ενας από τους βασικούς μάρτυρες για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς σχετικά με την ενοχοποίηση πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, διώκεται ποινικά για παράβαση καθήκοντος.

Η δίωξη εις βάρος του αφορά το ότι δεν παρέλαβε στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού, που πρόσφεραν Αμερικανοί προφορικά σε συνάντηση που είχαν το 2018 με τους τότε εισαγγελείς Διαφθοράς στη Βιέννη, αλλά πρότεινε η αποστολή των στοιχείων να γίνει μέσω της δικαστικής συνδρομής.

Η δίωξη κατά Αγγελή, εν ενεργεία ανώτατου δικαστικού, πυροδότησε πολιτικές αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ζητήσει συγγνώμη», κάνοντας λόγο για σοβαρή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη δίωξη Αγγελή, ενώ το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η υπόθεση απασχολεί πλέον τη Δικαιοσύνη και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης». Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που έχει παραπεμφθεί με απόφαση της Βουλής στη Δικαιοσύνη για παρεμβάσεις στο έργο των δικαστικών αρχών, με αιχμηρή δήλωσή του εστράφη κατά Αγγελή, σημειώνοντας ότι «όσοι δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά, καταλήγουν όπου και τα ρυπαρά απόβλητα».

Η άσκηση της δίωξης υπήρξε απότοκος εισαγγελικής έρευνας την οποία διενήργησε ο εισαγγελέας Σπ. Παππάς, έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία είναι αντιμέτωπη με πολλές κατηγορίες για τους χειρισμούς της σε σχέση με την ενοχοποίηση των πολιτικών για τη Novartis. Από τις καταγγελίες Τουλουπάκη κατά Αγγελή, ωστόσο, οι περισσότερες δεν αποδείχθηκαν από την εισαγγελική έρευνα και μπήκαν στο αρχείο, πλην εκείνης που αφορούσε το ταξίδι στη Βιέννη, κατηγορία για την οποία την τελική αποτίμηση θα κάνει η Εισαγγελία Εφετών, όπου και έχει διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία.

Πέραν πάντως της ποινικής δίωξης κατά Αγγελή, για την ουσία του θέματος σχετικά με την ενοχοποίηση των πολιτικών, δύο από αυτούς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αδωνις Γεωργιάδης, βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς αν και έχουν περάσει περί τα πέντε χρόνια από τότε που οι σχετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει. Παράλληλα, κατά Αγγελή είχε διαταχθεί και πειθαρχικός έλεγχος από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, που είχε ανατεθεί στον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένο, ο οποίος συνέταξε πόρισμα πολλών σελίδων, που βρίσκεται ήδη στη σχετική δικογραφία με την καταγραφή πειθαρχικών παραβάσεων κατά του ελεγχόμενου εισαγγελικού λειτουργού.

Ιωάννα Μάνδρου 

https://www.kathimerini.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια