Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιάννης Ραχωβίτσας: Με τους κακοποιούς πάμε στο ίδιο ποτάμι, αλλά από διαφορετική όχθη


Ο πρώην Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γιάννης Ραχωβίτσας μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») για την μακρά σταδιοδρομία του στο Σώμα, αλλά και τα επικίνδυνα «μονοπάτια» της συνεχούς μάχης εναντίον των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο κ. Ραχωβίτσας, αναφέρεται στις διαφορές της επέλασης των ναρκωτικών στην Ελλάδα τα νεότερα χρόνια σε σχέση με τη δεκαετία του '90, όταν και κυριαρχούσε η ηρωίνη, αλλά και τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. για να περιορίσει το εμπόριο και τις πολλαπλές εστίες του.

Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα δεν θα εμφανίσει φαινόμενα τύπου Κολομβίας, ενώ αναφέρεται και στη θητεία του στην DEA, που τον εμπιστεύτηκε πριν από οκτώ χρόνια.

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρώην Πρέσβης ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, μου παραδίδει- ως Διευθυντή της Δίωξης ναρκωτικών- επιταγή 755.000 δολαρίων, ύστερα από την συνεργασία μας με την DEA σε υπόθεση ναρκωτικών.

«Εθνικός Κήρυκας»: Πώς ένας νεαρός αξιωματικός από την Καρδίτσα φτάνει να θεωρείται ο νούμερο ένα διώκτης των καρτέλ ναρκωτικών;

Γ. Ραχωβίτσας: Οταν το 1986 μετατέθηκα στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, κατάλαβα γρήγορα ότι οι μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών έχουν διασυνδέσεις με τα διεθνή καρτέλ, συνεπώς ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι από νωρίς με την βαριά εγκληματικότητα και με μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κυρίως από πλευράς επικινδυνότητας.

Διαπίστωσα ότι, όταν ο αστυνομικός ξέρει το ρόλο του, μπορεί μέσα στο χώρο της παρανομίας να βρει ανθρώπους με τους οποίους να έχει διαχρονική συνάφεια και σχέση εμπιστοσύνης. Υπάρχει κώδικας τιμής μεταξύ παρανόμων και Αστυνομίας. Και μπορώ να πω ότι σε δύσκολες καταστάσεις βρήκα ανδρισμό στο χώρο της παρανομίας. Αν έχω καλό όνομα στον κόσμο των παρανόμων, είναι γιατί πάντοτε μετά τις συλλήψεις συζητούσα μαζί τους και φυσικά ποτέ δεν έταξα πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω.

Εθνικός Κήρυξ

Το καλοκαίρι του 2014 στην Σούδα Κρήτης, με Έλληνες Διοικητές δίωξης ναρκωτικών.

«Ε.Κ.»: Μιλώντας για τη Δίωξη Ναρκωτικών τις δεκαετίες του '80 και του '90 κατά τις οποίες πρωταγωνιστήσατε, πώς τη βιώσατε;

Γ. Ραχωβίτσας: Στα μέσα της δεκαετίας του ́80,οταν βρίσκαμε ένα φιξάκι ηρωίνης σε μικροδιακινητή, γινόταν πρώτο θέμα παντού.

Τη δεκαετία του '90 όμως περάσαμε σε άγριες καταστάσεις. Στα χρόνια αυτά τα φιξάκια έγιναν κιλά. Η Ελλάδα είχε αρχίσει να αλλάζει και μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη των ναρκωτικών.

Τα ναρκωτικά είχαν απρόβλεπτη άνοδο και οι θάνατοι αυξάνονταν γεωμετρικά. Όταν λέγαμε χρήση ναρκωτικών, εννοούσαμε κυρίως τη χρήση ηρωίνης. Όλο το εμπόριο γινόταν από τους Τούρκους.

Οτιδήποτε ερχόταν στην Ελλάδα περνούσε από τον Έβρο. Το αποτέλεσμα ήταν οι ένοπλες συμπλοκές να είναι καθημερινό φαινόμενο, τόσο στα σύνορα με την Τουρκία, όσο και στην ενδοχώρα. Κάναμε συνεχώς νυχτερινές επιχειρήσεις στο Ποτάμι και πολλές φορές περνούσαμε και στην τουρκική πλευρά. Έπεφταν πυροβολισμοί.

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρώην Πρέσβης ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, παραδίδει αναμνηστική πλακέτα στον τότε Διευθυντή Δίωξης ναρκωτικών Θ. Σίμογλου, για την εξάρθρωση πολυεθνικού κυκλώματος εμπορίας κοκαΐνης.

«Ε.Κ.»: Τι γινόταν στα κλαμπ διασκέδασης;

Γ. Ραχωβίτσας: Στα τέλη του '90 η ηρωίνη ήταν το ναρκωτικό που κυριαρχούσε ακόμα και εν τέλει σκότωνε τους νέους. Αργότερα ήρθαν τα συνθετικά ναρκωτικά, όπως τα χάπια ecstasy, ice, κ.λπ. και έγιναν μόδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια διακίνηση στα διάφορα κλαμπ. Η χρήση αυτών των ναρκωτικών δεν σκότωνε τους νέους, αλλά τον εγκέφαλό τους. Είχαμε πολλές επιτυχίες με κατασχέσεις τεραστίων ποσοτήτων χαπιών και εργαστηρίων κατασκευής συνθετικών ναρκωτικών, που προέρχονταν κατά κανόνα από χώρες της βόρειας Ευρώπης (Ολλανδία, Βέλγιο, κ.λπ.).

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το πρόβλημα ναρκωτικών της Ελλάδας;

Γ. Ραχωβίτσας: Η Ελλάδα είναι το κέντρο διαμετακόμισης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Το πρόβλημα διογκώθηκε όταν το 1995 μπήκαν στο παιχνίδι οι Αλβανοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούν τα σκήπτρα στη διακίνηση ναρκωτικών. Έχουμε δηλαδή πολύ κακούς γείτονες. Οι Αλβανοί διαμετακομίζουν όχι μόνο ηρωίνη προερχόμενη από την Ασία, αλλά και κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική. Με την κακή γειτνίαση είναι φυσικό να πρέπει να υποστούμε και τις συνέπειες.

Εθνικός Κήρυξ

Ιούνιος 1999 στο Galveston TEXAS. Ελληνική Task Force σε συνεργασία με Αξιωματούχους της DEA, ύστερα από την κατάσχεση 4 τόνων κοκαΐνης.

«Ε.Κ.»: Αρα είναι μεγάλο το πρόβλημα στην Ελλάδα;

Γ. Ραχωβίτσας: Θα έλεγα ότι χαλιναγωγείται, γιατί ποτέ δεν υπήρξε μεγάλη εγκληματική ομάδα (στα πρότυπα του Κολομβιανού Καρτέλ), που να μπορέσει να κρατήσει τη διακίνηση ναρκωτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη γνώμη μου οι λόγοι είναι δύο:

Πρώτον, στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να ανθίσει οργανωμένο έγκλημα με την παραδοσιακή μορφή γιατί όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί!

Νομίζω αυτός είναι και ο λόγος που στην Ελλάδα δεν είχαμε μαφία όπως της Κολομβίας ή της Ιταλίας.

Δεύτερον, είμαστε από τις μοναδικές χώρες της Ευρώπης που οι υπηρεσίες ναρκωτικών δεν πειράχτηκαν ποτέ από τους πολιτικούς. Αυτή η υπηρεσία είναι Βατικανό από πλευράς παρέμβασης πολιτικών. Οι αστυνομικοί που υπηρετούν έχουν πολύχρονη πείρα και είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένοι, κάτι αρκετά σπάνιο.

«Ε.Κ.»: Πόσα χρόνια έχετε υπηρετήσει;

Γ. Ραχωβίτσας: Υπηρέτησα στη δίωξη κατά του κοινού εγκλήματος και των ναρκωτικών για 38 έτη στην Ελληνική Αστυνομία και για 8 έτη με την DEA.

Είχα την τύχη να υπηρετώ στη Δίωξη Ναρκωτικών, η οποία αναγνωρίστηκε ως μία από τις καλύτερες Υπηρεσίες στον κόσμο, με τεράστιες επιτυχίες.

Εθνικός Κήρυξ

Δημοσιεύματα το καλοκαίρι του 2001, ύστερα από κατάσχεση 8.500 περίπου κιλών κοκαΐνης, στην κατοχή Ελλήνων εφοπλιστών.

«Ε.Κ.»: Εχετε αλλεργία σε όσους εμπορεύονται το θάνατο και σε αυτό έχετε αφιερώσει τη ζωή σας.

Γ. Ραχωβίτσας: Ναι!

Οργανώσαμε επιχειρήσεις εξάρθρωσης πολυεθνικών καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης από την Κολομβία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, διεθνών κυκλωμάτων ηρωίνη από Ασία, χασίς και συνθετικών ναρκωτικών από Ευρώπη, τα οποία δρούσαν και στην Ελλάδα.

Οργανώσαμε με συνάδελφο του κοινού εγκλήματος, την επιχείρηση σύλληψης του δολοφόνου αστυνομικών, Κώστα Πάσσαρη, στη Ρουμανία.

Επίσης, ήμουν επικεφαλής της πολύμηνης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στα Ζωνιανά.

«Ε.Κ.»: Εχετε πάρει διάφορα βραβεία.

Γ. Ραχωβίτσας: Εχω τιμηθεί δύο φορές με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας για ένοπλες συμπλοκές με κακοποιούς, με τον Αστυνομικό Σταυρό του Σώματος, πολλές εύφημες μνείες και άλλες ηθικές αμοιβές για εξαίρετες πράξεις στο πλαίσιο εκτέλεσης του καθήκοντός μου.

Ειδικότερα αξίζει να αναφερθώ σε μία ανδραγαθία.

Ήμουν με τον έμπορο ναρκωτικών ραντεβού σε ξενοδοχείο της Αθήνας σε undercover επιχείρηση, όπου εγώ παρουσιάστηκα ως «αγοραστής». Κάτι όμως πήγε στραβά και οι συνάδελφοί μου που επρόκειτο να μας συλλάβουν μας έχασαν, οπότε αναγκάστηκα να ενεργήσω μόνος μου.

Ο κακοποιός τράβηξε πιστόλι και προσπάθησε να με πυροβολήσει για να με σκοτώσει. Όπως πατούσε τη σκανδάλη, το χέρι μου άρπαξε τον κόκορα του περιστρόφου πριν προλάβει να με πυροβολήσει. Τον κρατούσα, κι εκείνος πατούσε τη σκανδάλη με τόση δύναμη, που μάτωσα. Δεν κατάφερε όμως να με πυροβολήσει.

Από τότε έχω μια ουλή στην παλάμη να μου θυμίζει πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο.

«Ε.Κ.»: Εχετε ξεπεράσει τις εκατό εφόδους για τη σύλληψη κακοποιών.

Γ. Ραχωβίτσας: Ισως και πολύ περισσότερες. Είχα την καλύτερη επιχειρησιακή Ομάδα, άριστα εκπαιδευμένη, είμασταν μια γροθιά. Η αδυναμία αντιμετώπισης ενθαρρύνει τους κακοποιούς. Όταν ήξεραν ότι εμπλέκεται η δική μου Ομάδα, οι «παλαιοί» κακοποιοί δεν έκαναν τίποτα, σήκωναν τα χέρια και τους ακινητοποιούσαμε. Στα περιστατικά κινούμασταν αστραπιαία και δε δίναμε περιθώριο στους κακοποιούς να κάνουν χρήση των όπλων τους, γι' αυτό και ποτέ δεν είχαμε ατύχημα, ούτε καν από την αντίθετη πλευρά. Όσοι όμως τα χρησιμοποίησαν...

«Ε.Κ.»: Μιλήστε μας για τη Διεθνή συμμετοχή σας.

Γ. Ραχωβίτσας: Στις 29 Μαΐου του 1999 είχαμε στο λιμάνι του Τέξας το ελληνικών συμφερόντων πλοίο «China Breeze», το οποίο μετέφερε φορτίο περίπου 4 τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία στην Ευρώπη. Συνεργαστήκαμε με την DEA και άλλες επτά χώρες και καταφέραμε το μεγαλύτερο χτύπημα που είχε γίνει στην εμπορία της κοκαΐνης. Διαπιστώσαμε ανακριτικά πέντε ακόμη παρόμοιες μεταφορές ναρκωτικών με πάνω από 20 τόνους κοκαΐνης από τους ίδιους Ελληνες πλοιοκτήτες, εκ των οποίων αρκετοί είναι ακόμη στη φυλακή.

Στη συνέχεια, κάθε χρόνο, συμμετείχαμε σε πολυεθνικές συνεργασίες κατάσχεσης πλοίων ελληνικών συμφερόντων «Bulk Princess», «Winner», «Suerte Saturn», «Tuscan» που μετέφεραν τόνους κοκαΐνης με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Μετά ήρθε το 2004 η μεγαλύτερη επιχείρηση ανοιχτά της Ισπανίας -η υπόθεση του Έλληνα Εσκομπάρ όπως τον είχαν ονομάσει τότε τα media- που μετέφερε 5,5 τόνους κοκαΐνης με το πλοίο «Africa 1».

Κατόπιν το ίδιο έτος, η υπόθεση με το ιστιοπλοϊκό «Πλούτων» που ξεφορτώσαμε 1100 κιλά κοκαΐνης στην Καλαμάτα.

Τον Ιούνιο του 2014 ήρθε η υπόθεση του «Noor 1» με την κατάσχεση 2100 κιλών ηρωίνης, που απονεύρωσε το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς ηρωίνης από το Αφγανιστάν μέχρι την Ευρώπη.

Τέλος, τον Ιανουάριο 2020 στον Αστακό, η υπόθεση κατάσχεσης της μεγαλύτερης ποσότητας 1.181 κιλών κοκαΐνης σε ελληνικό έδαφος.

«Ε.Κ.»: Πόσο φοβάστε για τη ζωή σας στις επιχειρήσεις που παίρνετε μέρος;

Γ. Ραχωβίτσας: Γκάζι μέχρι θανάτου!

Σε ένα χώρο δίωξης τεράστιων συμφερόντων που είναι τα ναρκωτικά, η επικινδυνότητα είναι μεγάλη.

Έχουν βάλει βόμβα στο σπίτι μου. Δεν τους το συγχώρησα ποτέ γιατί στράφηκαν ενάντια στην οικογένειά μου. Κάτι τέτοιες στιγμές γίνομαι πιο επικίνδυνος από τους ίδιους τους κακοποιούς.

Ο Γιάννης Ραχωβίτσας, όπως λένε αυτοί που τον θυμούνται από τη Δίωξη Ναρκωτικών, έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: Όποια αποστολή κι αν έχει, δεν ησυχάζει αν δεν την ολοκληρώσει.

Ο Γιάννης Ραχωβίτσας γεννήθηκε το 1955 στο Φανάρι Καρδίτσας και το έτος 1973 κατετάγη στην Ελληνική Χωροφυλακή.

Είναι ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Το 2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι τον Οκτώβριο 2011.

Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός, της Ομάδας ΔΕΛΤΑ το 2009 ως Αττικάρχης και της ομάδας ΔΙΑΣ το 2010 ως Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.).

Οταν αποστρατεύτηκε από την Αστυνομία και θα επέστρεφε στο χωριό του τον πρόλαβε η DEA. Η θρυλική αμερικανική υπηρεσία ενάντια στα ναρκωτικά τον στρατολόγησε στο κλιμάκιο της Αθήνας.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης-Επιμόρφωσης Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Προϊσταμένων Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Ακαδημίας της DEA (Washington, USA) και στην Αστυνομική Ακαδημία της Ρηνανίας (Γερμανία).

Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια Συνέδρια της DEA στην Ευρώπη και Λατινική Αμερική, σε Διεθνή συνέδρια της Europol, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Είναι πτυχιούχος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν για σειρά ετών τακτικός καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Στελεχών και σε άλλα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ελληνικής Αστυνομίας από το έτος 1993.

Είναι έγγαμος και έχει δυο κόρες. Είναι 46 χρόνια με την ίδια γυναίκα την οποία αποκαλεί ηρωίδα. Οι κόρες του είναι εκπαιδευμένες, γιατί τις έπαιρνε μαζί του όταν έκανε τον «αγοραστή» ναρκωτικών, μια και έπειθε πιο εύκολα.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια