Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Ασφαλώς Κυκλοφορώ" η εκπαιδευτική δράση της Τροχαίας Ηρακλείου


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 10ήμερη εκπαιδευτική δράση κυκλοφοριακή αγωγής “Ασφαλώς Κυκλοφορώ” που διοργάνωσε το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Κ.Α.) στη Νέα Αλικαρνασσό.

Την εκπαιδευτική δράση παρακολούθησαν 1093 μαθητές από 27 Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ηρακλείου, οι οποίοι εξοικειώθηκαν με τις βασικές αρχές ασφαλούς μετακίνησης ως πεζοί, οδηγοί ποδηλάτων, επιβάτες οχημάτων σε ένα πρότυπο πόλης όπως αυτό του Π.Κ.Α. υπό την καθοδήγηση 14 Τροχονόμων – Αστυνομικών.

Σκοπός της βιωματικής εκπαιδευτικής δράσης ήταν :

  • η γνωριμία των μαθητών με τα βασικότερα δομικά στοιχεία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και την εξοικείωση τους με το περιβάλλον του.
  • η εκμάθηση της οριζόντιας και της κατακόρυφης σήμανσης και της χρησιμότητάς της.
  • η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών και της σωστής συμπεριφοράς των χρηστών.
  • η κατανόηση της επικινδυνότητας της μετακίνησης με ποδήλατο και η πρώτη επαφή των μαθητών με τους βασικούς κανόνες της κυκλοφορίας των ποδηλάτων στην πόλη χωρίς κίνδυνο.
  • η κατανόηση από τους μαθητές του ρόλου του τροχονόμου και τους σχολικούς τροχονόμους και η εκμάθησή της ερμηνείας των σημάτων τους.
  • η εισαγωγή των μαθητών στις πρώτες έννοιες και αρχές της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας. Η κατανόηση και η αφομοίωση των σημαντικότερων αρχών και εννοιών.
  • η διδασκαλία των κανόνων και της συμπεριφοράς που αφορούν στην κυκλοφορία πεζών στο οδικό δίκτυο.
  • η διδασκαλία των κανόνων που διέπουν την κυκλοφορία των τροχοφόρων οχημάτων (αυτοκινήτων – μηχανών – ποδηλάτων) στο οδικό δίκτυο.
  • η κατανόηση της σπουδαιότητας της χρήσης των μέσων παθητικής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση τους με τροχοφόρο όχημα (χρήση προστατευτικού κράνους στα δίκυκλα και της ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα) με τη βοήθεια των προσομοιωτών πρόσκρουσης και ανατροπής.
  • η κατανόηση της σωστής συμπεριφοράς του επιβάτη. Η εκμάθηση των κανόνων συμπεριφοράς τόσο μέσα στο αυτοκίνητο, όσο και κατά τη μετακίνηση με αυτό χωρίς κίνδυνο.
  • η πρακτική εφαρμογή των κανόνων κυκλοφορίας και συμπεριφοράς που διδάχθηκαν οι μαθητές στα προηγούμενα στάδια, μέσα από την εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων με τη χρήση της οδικής υποδομής του Π.Κ.Α.
  • η επαφή των μαθητών με τροχοφόρα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας (μοτοσικλέτες - περιπολικά - γερανοφόρο όχημα – αστυνομικό ποδήλατο)
  • η ψυχαγωγία των μαθητών μέσα από βιωματικά - διαδραστικά παιχνίδια όπως τροχός του Κ.Ο.Κ., παιχνίδι Σωστό – Λάθος, παζλ, τάπητας τροχαίας, γυαλιά εμποδίων κλπ.

Η συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα “Ασφαλώς Κυκλοφορώ” επιβραβεύτηκε με το συμβολικό “Δίπλωμα Κυκλοφοριακής Αγωγής” που δόθηκε σε κάθε μαθητή με την αποχώρησή του από το Π.Κ.Α., ως ηθική ικανοποίηση και ως επιβεβαίωση της ενεργού και επιτυχούς συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με τη βράβευση για τη συμμετοχή τους επιδιώκεται η διαρκής υπενθύμιση στα παιδιά ότι πρέπει να τηρούν τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής που έχουν διδαχθεί.

Μαζί με το “Δίπλωμα Κυκλοφοριακής Αγωγής” τα παιδιά έλαβαν κατά την αποχώρηση ένα φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές ασφαλούς μετακίνησης προκειμένου ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανακαλούν στη μνήμη τους αυτό το πρωτότυπο εκπαιδευτικό βίωμα με θέμα την Οδική Ασφάλεια καθώς επίσης και ένα χάρακα και ένα στυλό από το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της πρωτότυπης αυτής δράσης “ζωής”, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν μέσα από βιωματικά παιχνίδια και ερωταπαντήσεις τη σωστή οδική συμπεριφορά στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, υιοθετώντας παράλληλα την κατάλληλη συμπεριφορά τόσο ως πεζοί όσο και ως επιβάτες τροχοφόρων οχημάτων.

Με την ολοκλήρωση της επιτυχούς αυτής εκπαιδευτικής δράσης, ως διοργανωτές, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της εκδήλωσης Γρηγόρης Μικρογεύματα, Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκη, Υπεραστικά ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, τη σχολή οδηγών “Στεφανάκη” για τη διάθεση των προσομειωτών πρόσκουσης και ανατροπής, την ΕΜΑΚ Ηρακλείου για τη λήψη βίντεο μέσω drone, το παιδικό ραδιόφωνο Family Fm για την κάλυψη της τελετής έναρξης, το χαμόγελο του παιδιού για την ιατρική φροντίδα της εκδήλωσης και τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για τη παραχώρηση των διαδραστικών παιχνιδιών (τάπητας τροχαίας, τροχός Κ.Ο.Κ., παιχνίδι Σωστού – Λάθους). 

 

Ειδικά αφιερώματα [vid] στη 10ήμερη δράση της Τροχαίας Ηρακλείου "Ασφαλώς Κυκλοφορώ"

  • Οι πρωταγωνιστές Τροχονόμοι - Αστυνομικοί μιλούν για την εμπειρία τους με τους μικρούς μαθητές


  • Αφιέρωμα από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών ...

  • Αφιέρωμα από το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο ...

 







 


 penaa.gr









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ε ναι με δέκα νεκρούς την μέρα στο νησί σας, όλα τέλεια, να διοργανώνετε και σεμινάρια.