Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οταν ο «τοξοβόλος» έκλεισε αστυνομικό σε πορτ μπαγκάζ


«Ο άνδρας που κρατούσε το όπλο μού ζήτησε να μπω μέσα στο πορτ μπαγκάζ, αφαιρώντας παράλληλα από το εσωτερικό του το υπηρεσιακό μου τζάκετ με τα διακριτικά της αστυνομίας. Τον παρακάλεσα να με αφήσει. Μου απάντησε ότι δεν θα πάθω τίποτα, αφού θα μείνω εκεί μόνο για λίγες ώρες». Αυτά κατέθεσε σε συναδέλφους του ο αστυνομικός του τμήματος Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2019 είχε πέσει θύμα αρπαγής από τον αναρχικό – ληστή Γιάννη Μιχαηλίδη, πιο γνωστό ως «τοξοβόλο».

Η κατάθεση του 49χρονου αστυνομικού περιλαμβάνεται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική μετά τη σύλληψη του Μιχαηλίδη στην Αγία Παρασκευή, τον Ιανουάριο του 2020. Ο 33χρονος, που μερικούς μήνες νωρίτερα είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, είχε εντοπιστεί από μυστικούς αστυνομικούς σε κλεμμένο τζιπ Toyota. Μαζί του στο αυτοκίνητο βρίσκονταν η 28χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, φυγόποινη –και αυτή– μετά την καταδίκη της σε 35 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», και η 26χρονη σύντροφος του «τοξοβόλου», αναρχική Δήμητρα Βαλαβάνη. Εις βάρος των τριών ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Μιχαηλίδης κατηγορείται επιπλέον για ληστεία και αρπαγή. Η δίκη για την υπόθεση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την προσεχή Πέμπτη, μετά μια πρώτη, διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση την 31η Μαΐου. 

Ανάμεσα σε όσα τους καταλογίζονται είναι η ληστεία σε υποκατάστημα της Τρ. Πειραιώς στην Ερυμάνθεια Αχαΐας, τον Αύγουστο του 2019, καθώς και η αρπαγή του αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η έφοδος στο τραπεζικό υποκατάστημα έγινε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι κι ενώ η πόρτα του υποκαταστήματος ήταν κλειδωμένη. Ενας άνδρας ντυμένος παπάς χτύπησε το τζάμι ζητώντας να μπει μέσα. Στη θέα του ιερωμένου και χωρίς δεύτερη σκέψη ο υπεύθυνος της τράπεζας άνοιξε την πόρτα, για να βρεθεί δευτερόλεπτα μετά αντιμέτωπος με την κάννη του καλάσνικοφ που είχε κρυμμένο στο ράσο του. «Μη φοβάστε, μην κουνηθεί κανείς, θα γίνει ληστεία», είπε απευθυνόμενος στους υπαλλήλους και στους τέσσερις πελάτες που βρίσκονταν στο εσωτερικό, ενώ αμέσως μετά στο υποκατάστημα όρμησε και δεύτερος ένοπλος: «Γίνεται ληστεία, όλα θα πάνε καλά, δεν θα πάθει κανείς τίποτα», είπε προτάσσοντας ένα μαύρο πιστόλι. Προειδοποίησε ότι έξω από την τράπεζα υπήρχε υποστηρικτική ομάδα και πως σε περίπτωση που πελάτες και υπάλληλοι προσπαθούσαν να αντιδράσουν θα τους έπαιρναν ομήρους. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν άνδρες ηλικίας μεταξύ 20-25 ετών, με τον έναν απ’ αυτούς να λέει στη διάρκεια της ληστείας «τα λεφτά είναι του κράτους, μη στεναχωριέστε». 

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2019, αστυνομικός πήγαινε στο τμήμα Ζαγκλιβερίου για να αναλάβει υπηρεσία, όταν αντίκρισε ένα Ι.Χ. να έχει βγει από την πορεία του και ακινητοποιηθεί στο πλάι του δρόμου. Σταμάτησε για να βοηθήσει τη νεαρή ξανθιά κοπέλα που βρισκόταν στο τιμόνι. Μόλις πλησίασε ωστόσο, άκουσε από πίσω του μια ανδρική φωνή να του λέει: «Καλά είναι». Στη συνέχεια τον υποχρέωσε να ξαπλώσει μπρούμυτα στο γρασίδι, στο πλάι του δρόμου. «Του είπα “σας παρακαλώ, αφήστε με να φύγω” και εκείνος συνέχισε να μου μιλάει λέγοντάς μου να μη στενοχωριέμαι, αλλά και ότι σε περίπτωση που ήμουν εγώ στη θέση τους, με τη δουλειά που κάνω, δεν θα τους άφηνα να φύγουν». Ο αστυνομικός υποχρεώθηκε τελικά να μπει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα κατάφερε να απελευθερωθεί και να ειδοποιήσει τους συναδέλφους του, ρίχνοντας τα πίσω καθίσματα του οχήματός του. 

Η περιήγηση του «τοξοβόλου» στην παρανομία (σ.σ. απέδρασε λίγο πριν από την αποφυλάκισή του) συνεχίστηκε μέχρι το πρωί της 29ης Ιανουαρίου, όταν αστυνομικοί τον εντόπισαν σε ένα κλεμμένο Toyota RAV 4 στην Καισαριανή. Το αυτοκίνητο οδηγούσε η νεαρή σύντροφός του, Δήμητρα Βαλαβάνη, και στη θέση του συνοδηγού βρισκόταν η επίσης καταζητούμενη, τότε, Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου. Συνελήφθησαν σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αγία Παρασκευή, 1 ώρα και 50 λεπτά αργότερα. Στο κλεμμένο τζιπ βρέθηκαν όπλα, είδη μεταμφίεσης, κινητά κ.ά.

Oι απολογίες

Το DNA του Γ. Μιχαηλίδη ή «τοξοβόλου» ανιχνεύθηκε σε μείγμα βιολογικών υλικών που βρέθηκε στο τιμόνι του λευκού Mazda, με το οποίο διέφυγαν οι ληστές της Ερυμάνθειας. Επιπλέον, στο πρόσωπο του Μιχαηλίδη φέρεται ο αστυνομικός του Α.Τ. Ζαγκλιβερίου να αναγνώρισε «σε πολύ μεγάλο βαθμό» τον άνδρα που, με την απειλή όπλου, τον έκλεισε (προσωρινά) στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Ο 33χρονος αναρχικός προτίθεται, ενώπιον της έδρας, να αναλάβει το βάρος της ευθύνης και να υποστηρίξει ότι η 26χρονη σύντροφός του Δ. Βαλαβάνη αλλά και η Κ. Αθανασοπούλου δεν έχουν σχέση με τις κατηγορίες. Η Βαλαβάνη, μέσω του συνηγόρου της Αλέξανδρου Παπαστεριόπουλου, θα υποστηρίξει ότι η εμπλοκή της οφείλεται στην προσωπική σύνδεσή της με τον Μιχαηλίδη. «Μου ζήτησε να τον βοηθήσω να πάει κάπου, που θα ήταν πιο ασφαλής», είχε αναφέρει σε υπόμνημα λίγο μετά τη σύλληψή της. Την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης θα αρνηθεί μέσω του δικηγόρου της Γιώργου Κακαρνιά και η Κ. Αθανασοπούλου. «Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση ανορθόδοξης εφαρμογής του νόμου περί συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Παπαστεριόπουλος.

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παπαστεριοπουλε δεν ήταν μωρέ εγκληματική οργάνωση...για καφέ είχαν πάει τα παιδιά...