Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού - Τί ισχύει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


Μπορεί προ ημερών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη να είχε δηλώσει ότι «δεν υφίσταται θέμα» ανασχηματισμού, αλλά τα σχετικά σενάρια παραμένουν φουντωμένα και συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν πίσω από τις πόρτες των υπουργικών και βουλευτικών γραφείων. Και αυτό γιατί είναι βέβαια γνωστό ότι ο εκάστοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεούται εκ του ρόλου του να διαψεύδει τους ανασχηματισμούς, ακόμα κι αν αυτοί προετοιμάζονται στο παρασκήνιο.

Αλλωστε παραμένει νωπή η αποστροφή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, αναφορικά με την απόδοση των υπουργών της κυβέρνησης, ότι «ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι 11 να αποδίδουν το ίδιο», αλλά και η σχετική δήλωση της κ. Πελώνη ότι «όλοι και όλα αξιολογούνται».

Τα σενάρια λοιπόν μιλούν για ανασχηματισμό είτε μέσα στο καλοκαίρι εν όψει και της συμπλήρωσης, τον Ιούλιο, δύο ετών διακυβέρνησης της Ν.Δ. είτε το φθινόπωρο, με το δεύτερο σενάριο να φαίνεται στα μάτια ορισμένων κυβερνητικών στελεχών πιθανότερο. Οσον αφορά, τώρα, το περιεχόμενο του ανασχηματισμού, ακούγονται πολλές και διάφορες εκδοχές.

Ως γνωστόν το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρό τους έχει βρεθεί έντονα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και μια ενδεχόμενη μετακίνησή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την αδυναμία της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταγράφει φιλίες και έχθρες μέσα στην κυβέρνηση και στο μέγαρο Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βρεθεί στο στόχαστρο και ενδοκυβερνητικής κριτικής και δυσφορίας για μια σειρά από χειρισμούς του.

Ενας από αυτούς που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική γκρίνια ήταν το πυροτέχνημά του να πάει στις 19 Μαΐου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να παραδώσει στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα, τα οποία όμως, όπως αποδείχτηκε, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είναι αξιοποιήσιμα από τη Δικαιοσύνη, καθώς δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες ποινικά κολάσιμες πράξεις από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Προσθέστε εδώ και τη δήλωση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ακη Σκέρτσου, ο οποίος στην ερώτηση αν ο Μ. Χρυσοχοΐδης συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του Κυρ. Μητσοτάκη, απάντησε πως «όλοι οι υπουργοί έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή». Με άλλα λόγια, ότι μένει μέχρι να φύγει.

Βέβαια το τι θα πράξει τελικά ο κ. Μητσοτάκης εξαρτάται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Προ.Πο. αποτελεί προσωπική επιλογή του και χρεώνεται στον ίδιο, όπως και η παραδοχή αποτυχίας που θα σηματοδοτηθεί από μια αλλαγή στη θέση αυτή. Ορισμένα σχετικά σενάρια, πάντως, στο ενδεχόμενο μετακίνησης του κ. Χρυσοχοΐδη, φέρνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Ο Αλέξης Πατέλης

Ενδεχόμενο αλλαγών ακούγεται και για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και για το υπουργείο Ανάπτυξης. Μία από αυτές που έχουν ακουστεί είναι η πιθανή μετακίνηση στο υπουργείο Οικονομικών –ίσως σε ρόλο υφυπουργού– του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Ωστόσο κάποιοι εκτιμούν ότι ανασταλτικό παράγοντα γι’ αυτό παίζει το γεγονός ότι ο κ. Πατέλης έχει εκτεθεί μετά τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του για τους κατόχους διδακτορικού, τους οποίους πήγε να βγάλει τεμπέληδες.

Αλλά για ενδεχόμενο αλλαγών ακούγονται και τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Στο δεύτερο υπάρχει και το γνωστό ζήτημα των σχέσεων του μεγάρου Μαξίμου με τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος στον περασμένο ανασχηματισμό δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί, καθώς μέσα στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης αυτό θα εκλαμβανόταν ως παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Σήμερα ακούγεται ενδεχόμενη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, αλλά βέβαια η πανδημία παραμένει και τώρα εδώ. Σημειώνεται ακόμα πως την επομένη της πανδημίας η όποια ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κληθεί να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της ιδιωτικοποίησης της Υγείας στις οποίες, παρά τα διδάγματα της υγειονομικής κρίσης για την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου τομέα, παραμένει προσκολλημένος ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Για αλλαγές ακούγεται και το υπουργείο Πολιτισμού, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να καλύψει πλήρως τη Λίνα Μενδώνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Λιγνάδη. Στο ίδιο πλαίσιο κάποιοι στην κυβέρνηση καταλογίζουν στην κ. Μενδώνη «έλλειψη πολιτικότητας». Σενάρια έχουν ακουστεί και για μετακίνηση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, μετά και τον πόλεμο στον οποίο βρέθηκε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο με αφορμή το θέμα των εκλογών της ΕΟΚ, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί και να λειτουργήσει ανασταλτικά αφού θα φανεί ως χάρη στον τελευταίο.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη

Υπάρχει επίσης και η εκκρεμότητα για τον πρωθυπουργό με το θέμα της υπουργοποίησης της Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία διαδέχτηκε μεν τον Χρήστο Ταραντίλη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει ορκιστεί υφυπουργός όπως οι προκάτοχοί της.

Tέλος, νέα σενάρια για ενδεχόμενο μετακίνησης του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη έχουν επανέλθει. Υπενθυμίζεται ότι αυτό ακουγόταν έντονα για τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, αλλά τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ακουστεί το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη, αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αποκλείει κάθε τέτοιο σενάριο και απαλλάσσει, τον Κυρ. Μητσοτάκη από τον πονοκέφαλο σχετικά με το να αξιοποιήσει ένα κορυφαίο στέλεχος της παράταξής του που με ηχηρό τρόπο διαφώνησε και καταψήφισε την κεντρική κυβερνητική επιλογή του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Σημειώστε εδώ και το γεγονός ότι η κ. Κεφαλογιάννη είχε μετά τις εκλογές αρνηθεί τη θέση της υπουργού Τουρισμού, διότι ο κ. Μητσοτάκης την είχε «αδειάσει», παρά τη συμφωνία που υπήρχε μεταξύ τους σχετικά με το υπουργείο Πολιτισμού.

 





Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παιδια πρεπει να μεινει οπωσδηποτε ο Χρυσοχοιδης ο Οικονομου και ο Τσουβαλας για να τελειωσουν το τεραστιο εργο τους!!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύπλευρο έργο σε όλους τους τομείς τα αποτελέσματα ορατά δια γυμνού οφθαλμού, εκατό χρόνια πίσω. Διαφωνώ ως προς τον κ. Τσουβαλα ο οποίος πήγε ως αρχηγός την αστυνομία μπροστά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας τον κρατήσει αλλά 2 αφού ολα πήγαν καλά !!! Ε ρε καημένη ελλαδιτσα...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
όλοι στα σπίτια τους. Κανείς της παλιάς γενιάς. Κανείς με παλιά μυαλά στον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ. είδαμε τόσα χρόνια τις προκοπές τους. Από το κακό στο χειρότερο. Δεν θέλουμε άτομα εκτός τόπου και χρόνου. Δεν θέλουμε άτομα που σκέφτονται το θεανήναι και το πως φαίνεται επικοινωνιακά η αστυνομία. Θέλουμε την ουσία. Θέλουμε κάποιος να δει την βάση ( Τα τμήματα.)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πώς την πήγε μπροστά με πολιτιστικούς συλλόγους και θέατρα????
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ειτε ο κ. Τσιάρας είτε ο κ. Βορίδης είτε επιστρέψει ο κ. Δένδιας όπως φαίνεται κάτι που το απαιτεί η βάση, Θα πηδηξουνε πολύ από το καράβι νωρίς,άλλοι θα προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν το ανύπαρκτο έργο τους κ να διατηρήσουν την καρέκλα τους για μια ακόμα 10 ετια. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες. Σημασία τώρα έχει έχει να σωθεί ο άρρωστος,στην προκειμένη περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ με ουσιαστικές κινήσεις όχι εντυπωσιασμού κ κακού cooy paste από παρελθόντα έτη ή συνδικαλισμό κακής κοπης. Η ΕΛ.ΑΣ έχει μια μονάχα ευκαιρία. Όσους τρώει το χέρι τους αν θα μείνει ο κ. Τσουβαλας και ο κ. Οικονόμου θα μείνουν γιατί όσο κ αν δεν αρέσει σε ορισμένους έχουν ακόμα να δώσουν στην ΕΛ.ΑΣ. Ήθος,εμπειρία,σεβασμό στο προσωπικό και πολλά άλλα που κάποιοι προσπαθούν να τα απωδομησουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πληρης διαλυση των ΑΤ και ΤΑ. Υπηρεσίες για το φαινεσθαι. Υδροκεφαλα μορφωματα. Δεν λειτουργει τιποτα στις Υπηρεσιες των ΑΤ και ΤΑ. Εδω δεν μπορει η Ηγεσια να επιβαλει την ενισχυση των υπηρεσιων αυτων, τι ελπιδες εχει το Σωμα;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπροστά θα πάει μόνο η αστυνομία όταν το 80% πάει σπίτι του τεμπέληδες παιδάκια που φοβούνται και τη σκιά τους ανίκανοι αξιωματικοί και και και.....μην είναι και πάνω από 80%.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε ανύποπτο χρόνο ο Χρυσοχοιδης όταν δεν ήταν υπουργος ο οποίος γνωρίζει καλά την Αστυνομία είχε δηλώσει "δεν μπορώ να καταλάβω τοσοι στρατηγοί τοσοι ταξίαρχοι στην αστυνομια τι χρειάζονται?Ποιούς στρατούς και ποιες ταξιαρχίες διοικούν?"Και τώρα που προσπαθεί να μειώσει τις θέσεις των ανώτατων όλως τυχαίως μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα.
Να μην ξεχνάμε ποτέ άλλες εποχές με άλλον υπουργό που στιγματιστηκαμε ως ΧΡΥΣΑΥΓΊΤΕΣ και το Εσωτερικών υποθέσεων έκανε πάρτυ στις υπηρεσίες και τα σπίτια μας.
Ο Χρυσοχοιδης μπορεί να κάνει δουλειά γιατι γνωρίζει και δεν δέχεται δούλεμα από τον κάθε στρατηγουλη.
Α και κάτι τελευταίο είμαστε 55.000 Κόσμος και από τον τελευταίο Αστυφύλακα μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια ο καθένας κοιτάζει τη πάρτη του και πως θα βολευτει και αν μπορεί νόμιμα να αυξήσει το εισόδημα του και άσε την δουλειά να την βγάλουν οι άλλοι.
Και χωρίς την συμμετοχή όλων μας απαιτούμε από την ηγεσία να παραχθεί έργο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσον αφορά τον κ. Χρυσοχοιδη ας κάνουμε όλοι τον απολογισμό την τελευταία ημέρα της θητείας του όταν αυτή έρθει χρονικά. Η βάση της ΝΔ όπως ψυθιριζεται θέλει αλλαγή με ένα δικό της δεξιό παιδί κ είναι λογικό αφού στην πολιτική οι πολιτικές συμμαχίες τα έχουν αυτά. Αν και κάποιοι βιάζονται να τον βγάλουν εκτός και να υποβαθμίσουν το έργο που προσπαθεί να κάνει μετασχηματίζοντας μια αστυνομία που τα τελευταία δύο χρόνια με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σε μια άλλη λογική κ ευαισθησία...... Σχεδόν διαλυμένη χωρίς μέσα κ σχέδιο και στόχο. Και με μια κοινωνία κλειδωνιζομενη. Έχει μπροστά του μέχρι τον ανασχηματισμό πολλές δυσκολίες κ τρικλοποδιές κ το ζήτημα είναι αν θα τα καταφέρει κ αν προλάβει. Παρέλαβε μια "άλλη" αστυνομία μια αστυνομία για τους περισσότερους πολίτες κ αστυνομικούς βυθισμένη σε βαθύ κώμα. Αλλά όπως προείπαμε έχει καλούς βσυνεργατες τον κ. Τσουβαλα κ τον κ. Οικονόμου. Όπως κ.να έχει ο πρωθυπουργός αποφασίζει. Ειδωμεν....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πως πηγε μπροστα την αστυνομια ο Τσουβαλας,που δεν ειχε υπηρετησει ποτε σε μαχιμη Υπηρεσια; Ολα τα χρονια του σε γραφειο ηταν. Τιποτα δεεν γνωριζε απο το πεζοδρομιο.Οτι του ελεγαν οι αυλοκολακες του.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Μάλλον δεν έπιασες την ειρωνία.. Να σου πω.. Του κύκλου έτσι;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ως προς το ήθος συμφωνούμε απόλυτα…ΜΑΤΙ 120 ΝΕΚΡΟΙ,εμπειρία συμφωνούμε και σε αυτό…ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΧΑΜΑΙΛΕΩΝΤΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας παραδεχτεί επιτέλους ότι τα ΑΤ είναι ΚΕΠ και τπτ άλλο να προχωρήσουμε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τεράστιους συνεργάτες!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρυσοχοιδης ο μόνος που σας έβαλε για δουλειά για δουλειά ρεεεεε κ τον βρίζουν μπράβο μιχαλη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παναγιώτης Στάθης Σας λέει κάτι το όνομα; Μήπως είναι η ώρα να επιστρέψει; Έχει άριστες και αδιαμφισβήτητες ικανότητες σε επιχειρησιακό και διοικητικό επίπεδο. Και ας μην αρέσει σε κάποιους......