Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εξαλλος ο πολεμικός ανταποκριτής Μ. Κυπραίος με την έφεση του ελληνικού Δημοσίου


«Ντροπή σας στην @hellenicpolice για το τι γράφετε στην έφεση. Κι εσείς ως πολιτικοί @chrisochoidis @PrimeministerGR που μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιείτε την αναπηρία και πως η Ελλάδα έχει μνημόνιο, η ντροπή σας ακόμη μεγαλύτερη. Πόσο πιο χαμηλά;». 

Με αυτό το τουίτ ο Μανώλης Κυπραίος δημοσιοποίησε το σκεπτικό του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο άσκησε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που τον δικαίωνε εννέα ολόκληρα χρόνια μετά τον παρ’ ολίγον μοιραίο τραυματισμό του από τα ΜΑΤ. Τι λέει το κράτος; Πως ο Κυπραίος... ξεπέρασε την κατά 90% αναπηρία που του άφησαν οι αστυνομικοί, αλλά και ότι είναι πτωχό για να τον αποζημιώσει. Ντρέπεται και η ντροπή...

Ο έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής έμεινε ανάπηρος στις 15 Ιουνίου 2011, όταν ΜΑΤ σε στοά στην οδό Φιλελλήνων έριξαν χειροβομβίδα κρότου – λάμψης. Εχασε την ακοή του και από τα δυο αυτιά, ενώ αντιμετωπίζει ακόμα σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας και, φυσικά, δεν μπορεί πια να εργαστεί. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, να μείνει επί μήνες ακινητοποιημένος και να κάνει χιλιάδες θεραπείες ώστε να καταφέρει ξανά να περπατήσει και να μάθει να επιβιώνει χωρίς να ακούει - η διαγνωσμένη αναπηρία του φτάνει σε ποσοστό 90%.

Οι κρανοφόροι που τσάκισαν τον Κυπραίο, όπως και τόσους άλλους πολίτες τα χρόνια των μνημονίων, δεν εντοπίστηκαν ποτέ και δεν δικάστηκαν. Ο δημοσιογράφος κατέθεσε αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, με την πλήρη στήριξη της ΕΣΗΕΑ αλλά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί περισσότερα από 600.000 μέλη σε 141 χώρες.

Η πρώτη δίκη έγινε τον Νοέμβριο του 2017 και το επόμενο καλοκαίρι το δικαστήριο ζητούσε ο Κυπραίος να εξεταστεί εκ νέου για να... διαπιστωθεί ο τραυματισμός του και να γίνει πάλι κατάθεση ειδικού εμπειρογνώμονα-πυροτεχνουργού. Ανεξάρτητοι ειδικοί τεχνικοί εμπειρογνώμονες,που ορίστηκαν από το δικαστήριο, πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχτηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός άμφω με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τότε το ελληνικό Δημόσιο είχε επικαλεστεί νομοθεσία της Κατοχής και της χούντας, ο δε εμπειρογνώμονάς του ισχυρίστηκε ότι «ο τραυματισμός του δημοσιογράφου [...] δεν δύναται να αποδοθεί στην ενεργοποίηση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης», η οποία «παράγει κρότο και λάμψη εντός των επιπέδων ανοχής του ανθρωπίνων οργάνων» και ότι «ο διμοιρίτης δεν έριξε τη χειροβομβίδα», αφού... «γνώριζε ότι εξαιτίας του υψηλού κόστους κάθε χειροβομβίδας (περίπου 70 ευρώ) είχε στη διάθεσή του έναν περιορισμένο αριθμό».

Στις 25/5/2020 ο Κυπραίος δικαιώνεται από Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αν και, όπως σημείωνε η ΕΣΗΕΑ: «η ηθική δικαίωση του δοκιμαζόμενου συναδέλφου έφτασε με καθυστέρηση μίας δεκαετίας, ενώ το ποσό που του επιδικάσθηκε δεν ανταποκρίνεται στην ζημία που υπέστη από υπαιτιότητα αστυνομικών οργάνων».

Τώρα το ελληνικό Δημόσιο ασκεί έφεση, ισχυριζόμενο ότι «ο αντίδικος έχει αποθεραπευτεί και έχει ανακτήσει την ακοή του και επομένως δεν είναι πλέον ανίκανος προς εργασία, ούτε υφίσταται κάποια παραμόρφωσή του που να δυσχεραίνει την κοινωνική του και προσωπική του ζωή», αλλά και ότι δεν δύναται να τον αποζημιώσει αφού «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί πρωτοφανώς στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας κι έχει προσλάβει διαστάσεις άμεσα απειλούμενης κατάρρευσης της οικονομίας κι εθνικής χρεοκοπίας».

Για την περίπτωση του Μανώλη έχει παρέμβει η Διεθνής Αμνηστία, διοργανώνοντας διεθνή καμπάνια, και χιλιάδες πολίτες έχουν κινητοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Η παγκοσμίου κύρους οργάνωση εκτιμά ότι η προσφυγή του ελληνικού δημοσίου εμποδίζει την πρόσβαση του Κυπραίου σε αποτελεσματική επανόρθωση».

Κυπραίος στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Ο Μ. Κυπραίος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αναφέρει «διαβάζοντας την έφεση έμεινα κυριολεκτικά έκπληκτος και αναρωτήθηκα αν ζω σε μια πολιτισμένη χώρα με δημοκρατικό καθεστώς ή όχι. Τα όσα γράφονται είναι από ανυπόστατα έως προσβλητικά. Αυτό δεν είναι νομικό έγγραφο, αλλά ένα έγγραφο απαξίωσης απέναντι στους νόμους και το πολίτευμά μας. Απέναντι στον πολιτισμό μας και το δικαίωμα του καθενός ανεξάρτητα από χρώμα δέρματος, θρήσκευμα, πολιτικό και σεξουαλικό προσανατολισμό, εθνότητα και κυρίως αναπηρία σε μια δίκαιη δίκη. Οχι, το “Κράτος δεν είναι αυτοί”, όπως είχε πει ο πατέρας του σημερινού Ελληνα πρωθυπουργού προς τα τότε αστυνομικά στελέχη, αλλά εμείς. Οι απλοί, μη ένστολοι πολίτες».

 

Ντίνα Δασκαλοπούλου




Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλά τα είπε ο μακαρίτης Κωσταντινος Μητσοτάκης κ σε αυτο κ σε αλλα θέματα αλλα δυστυχώς για αυτόν δεν ήταν αριστερός φυσικά ευτυχώς για εμας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γνώριζε από πριν τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο, από την στιγμή που "χωνοταν" ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους μπαχαλακηδες. Επομένως να μη ζητάει τίποτα.