Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να συγχρονίζει τις κανονικές άδειες Αστυνομικών με συζύγους που εργάζονται σε οποιονδήποτε τομέα, είτε Δημοσίου είτε Ιδιωτικού''


Άρθρο ου Αντιπροέδρου ΔΣ ΠΟΑΣΥ Θεόφιλου Παπαδάκη

 

Επειδή πολλοί συνάδελφοι, θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον προγραμματισμό και τη χορήγηση των κανονικών αδειών μεταξύ εργαζομένων συζύγων, σας γνωρίζω ότι ισχύουν τα εξής, συμφώνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

 

– Σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή για την προστασία της Οικογένειας που ρητά προβλέπει το άρθρο 21 του Συντάγματος, που ορίζει δηλαδή πως το Κράτος υποχρεωτικά πρέπει να προστατεύει τον θεσμό της Οικογένειας όλων των πολιτών του, κάτι που φυσικά ισχύει και για τον Οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και για όλους τους εργαζόμενους Έλληνες Αστυνομικούς.

 

– Το άρθρο 2 και η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του π.δ. 27/1986 (άδειες Αστυνομικού Προσωπικού) ορίζουν ότι στον προγραμματισμό (που εκδίδεται υποχρεωτικά τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, για όλες τις Υπηρεσίες) και στη χορήγηση των κανονικών αδειών, η Διοίκηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη, υποχρεωτικά κιόλας, τις προτιμήσεις του προσωπικού, ως και τους λόγους που επιβάλλουν αυτές και οι οποίες διατυπώνονται έγκαιρα, με έγγραφη, πλήρως τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη, αναφορά του.

 

- Η Κανονιστική Διαταγή 11/1991 του κ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα δικαιώματα του γυναικείου Αστυνομικού προσωπικού και ειδικότερα στο άρθρο 7 ορίζει, ρητά και ξεκάθαρα, ότι οι έγγαμες γυναίκες Αστυνομικοί πρέπει να λαμβάνουν την κανονική τους άδεια μαζί ταυτόχρονα με τους συζύγους τους.

 

- Η Κανονιστική Διαταγή 27/2020 του κ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπει τις σχετικές διευκολύνσεις από πλευρας Διοίκησης των Αστυνομικών Υπηρεσιών που αφορούν τις οικογένειες των Αστυνομικών με ιδιαίτερες αυξημένες ανάγκες

όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, γονείς με αναπηρία, τέκνα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, σε διάζευξη με επιμέλεια ανήλικου τέκνου κ.α., ακολουθώντας τις διατάξεις του υπόλοιπου Δημοσίου Τομέα.

 

Έτσι, οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι μεταξύ εργαζομένων συζύγων, ακόμα και εάν ο/η σύζυγος εργάζεται σε άλλον εργασιακό κλάδο, εκτός δηλαδή των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε στον Δημόσιο Τομέα, είτε, ακόμα, και στον Ιδιωτικό Τομέα, υποχρεωτικά, όλες ανεξαιρέτως οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, θα πρέπει να προγραμματίζουν και να χορηγούν την κανονική άδεια, είτε της γυναίκας Αστυνομικού είτε του άνδρα Αστυνομικού, σε χρόνο που θα έχει αυτήν την κανονική του άδεια, μαζί με την/τον εργαζόμενο σύζυγό του/της, όπως προβλέπει το άρθρο 21 του Συντάγματος και οι διατάξεις του π.δ. 27/1986, της Κ.Δ. 11/1991 και της Κ.Δ. 27/2020.

 

Όταν λοιπόν υποβάλλονται αιτήσεις για τον προγραμματισμό των κανονικών αδειών ολόκληρου του έτους (κάθε Δεκέμβριο) για όλη την άδεια αυτή, οι συνάδελφοι θα πρέπει να αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια, βάσει των ανωτέρω διατάξεων, τους ακριβείς λόγους που επιβάλλεται να λάβουν τις άδειές τους στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ βέβαια καλό θα ήταν ακόμα και να προσκομίζονται και σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω.

 

Σε κάθε περίπτωση που παρατηρείται η οποιαδήποτε καταστρατηγήση και παρατυπία στα νόμιμα δικαιώματά μας και η κάθε επιπέδου Διοίκηση και οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών δεν σέβενται την οικογένεια του Έλληνα εργαζόμενου Αστυνομικού, θα πρέπει οι συνάδελφοι, σε οτιδήποτε σχετικό ζήτημα αντιμετωπίζουν που τους δημιουργεί οποιοδήποτε οικογενειακό, προσωπικό και ιδιωτικό πρόβλημα, να ενημερώνουν πρώτιστα τους εκλεγμένους συναδέλφους εκπροσώπους στο Αστυνομικό Συνδικαλιστικό Κίνημα και μετά, βάσει των άρθρων 45 και 46 του π.δ. 141/1991, να προβαίνουν στην υποβολή έγγραφων αναφορών παραπόνων προς την Υπηρεσία τους αρχικά και έπειτα στην αμέσως επόμενη ανώτερη προϊστάμενη Υπηρεσία. Εκεί θα περιγραφούν όλα τα σχετικά με το προβλήμα που ανακύπτει στη λήψη των κανονικών αδειών τους και βέβαια, αυτό θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο γι' αυτό το θεμα, αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όταν, δυστυχώς, ανακύπτουν οι οποιεσδήποτε παρατυπίες, εκπτώσεις και καταστρατηγήσεις στα νόμιμα δικαιώματά τους από τους διοικούντες, παρόλο που οι τελευταίοι υποχρεώνονται να σέβονται τον θεσμό της Οικογένειας και να διοικούν με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και  συναδελφική διάθεση, σεβόμενοι τον άνθρωπο εργαζόμενο (οικογενειάρχη) Έλληνα Αστυνομικό.

 

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θεόφιλος

Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ

Μέλος ΕΚΑ









Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φανταζομαι οτι το ιδιο ισχυει και για την αλλη υπηρεσια του/της συζυγου συναδελφου . Γιατι αν πχ ειναι δασκαλα θα πρεπει 40 χρονια να παιρνει αδειες αυγουστο , χριστουγεννα και πασχα;;; Και ποσο δικαιο ειναι αυτο για τους υπολοιπους συναδελφους;;
Μαθετε λοιπον οτι ο συνδικαλισμος δεν ειναι πολιτικη ουτε τζάμπα παραχολογιες .. να τα λετε ολα απο ολες τις πλευρες γιατι εχετε κουρασει αφανταστα
Ο χρήστης DIMITRIS είπε…
επειδή η επιλεκτική παραπληροφορηση με στομφώδεις τίτλους απο συνδικαλιστές είναι πλέον ενοχλητική και επειδή δεν μιλάτε σε αμόρφωτα υποχείρια παρατίθεται η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του ΠΔ 27/86

3. Κατά τον προγραμματισμό των αδειών αυτών λαμβάνονται υπόψη:

α)Οι υπηρεσιακές ανάγκες

β) Οι προτιμήσεις του αστυνομικού προσωπικού ως και οι λόγοι που επιβάλλουν αυτές και διατυπώνονται έγκαιρα με έγγραφη αναφορά του.

γ)Τα προβλεπόμενα στην παρ. 7 του άρθρ. 2 του παρόντος ποσοστά του αστυνομικού προσωπικού, που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε Κανονική άδεια.

δ)Η χρονική περίοδος λήψης της κανονικής άδειας, το προηγούμενο έτος.

ΕΡΩΤΩ λοιπόν:
α) σε μια υπηρεσία ζητούν τουλάχιστον οι μισοί ιδια περίοδο τι θα γίνει κυριε αρθρογράφε που μπλέξατε συντάγματα και νόμους????
β) το να δίνετε την εικόνα σε συναδέλφους που είτε δεν γνωρίζουν είτε έχουν εμπιστοσύνη σε συνδικαλισμό ότι η διοίκηση υποχρεούται να λαβει υπόψιν την επιθυμία τους και να την πραγματοποιήσει στα πλαίσια συνταγματικής προστασίας της οικογένειας καταλαβαίνετε τι ανωμαλία προκαλείτε σε υπηρεσίες και συνάδελφους???
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι άλλοι γιατί να μην προσαρμόζουν τις άδειες μόνο η αστυνομία πρέπει να προσαρμόζει? Δεν γίνεται κάθε χρόνο συνάδελφοι να παίρνουν το ίδιο διάστημα άδεια με τη δικαιολογία ότι οι σύζυγοι τους δεν μπορούν να πάρουν ποιο πριν η ποιο μετά...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάλιστα…οι υπόλοιποι που δεν επέλεξαν να είναι έγγαμοι θα πάρουν τα περισσευούμενα για άλλη μία φορά σωστά;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όλες οι αναφορές του αρθρογράφου είναι σχετικές με το Σύνταγμα. Τότε τι χρειάζεται το Π.Δ. που ορίζει κανονισμούς οργανισμούς της ΕΛ.ΑΣ. ???? Ας κινηθούμε βάση Συντάγματος. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά.... Π.Δελτακια.