Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κωδικός «καθαρές φυλακές»: Το σχέδιο για τον εντοπισμό σωφρονιστικών υπαλλήλων, που παρέχουν «ανέσεις» σε κρατούμενους


Να σπάσει το απόστημα των υπόγειων διασυνδέσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων, τους οποίους εφοδιάζουν από κινητά τηλέφωνα, ποτά, τσιγάρα μέχρι και ναρκωτικά, είναι αποφασισμένη η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Για το σκοπό αυτό έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «καθαρές φυλακές», με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη σύλληψη προ ημερών σωφρονιστικού υπαλλήλου από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ο οποίος βρέθηκε να παραλαμβάνει και να επιχειρεί να εισάγει στις φυλακές διάφορα αντικείμενα (ναρκωτικά, κινητά κ.ά.).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο σωφρονιστικός υπάλληλος και άλλοι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν για εισαγωγή ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων σε κατάστημα κράτησης. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνεται ακόμα ένας αλλοδαπός, που βρίσκεται φυλακισμένος στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος κατόπιν υπόδειξης του έγκλειστου αλλοδαπού, παραλάμβανε από τους άλλους δύο αλλοδαπούς ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. αντικείμενα και τα εισήγαγε στις φυλακές έναντι χρηματικής αμοιβής.

Στο μικροσκόπιο 50 σωφρονιστικοί

Η επιχείρηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει ως στόχο την κάθαρση στις φυλακές και τον εντοπισμό επίορκων σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ήδη, στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 50 σωφρονιστικοί από διάφορα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Eιδικότερα, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ –όπως αναφέρει το protothema.gr – προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι καταγγελίες και οι πληροφορίες που έχουν για αυτούς έχουν βάση και προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες. Για το λόγο αυτό, όταν κριθεί απαραίτητο μετά από εισαγγελική άδεια, καταγράφονται, παρακολουθούνται από ομάδες αστυνομικών της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ σε μια προσπάθεια να μπει τάξη σε αυτό το χάος των φυλακών.

Ο τρόπος δράσης

Σύμφωνα με τη δικογραφία που παραθέτει το protothema.gr ο προσφάτως συλληφθείς σωφρονιστικός υπάλληλος προμήθευε παρανόμως κινητά τηλέφωνα, ενώ είχε προσεγγίσει κρατούμενους στο παρελθόν για να τους ενημερώσει για τις… υπηρεσίες του, έναντι βέβαια αμοιβής. 

«Τέλος για τον συγκεκριμένο σωφρονιστικό υπάλληλο φημολογείτο και η διάπραξη και άλλων έκνομων ενεργειών όπως προμήθεια ναρκωτικών. […]. Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης αφού εξακριβώθηκε το καταγγελλόμενο πρόσωπο και οι τηλεφωνικές συνδέσεις του, υπεβλήθησαν αιτήματα άρσης απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, τέθηκαν σε επισύνδεση οι επίμαχες τηλεφωνικές συνδέσεις ενώ παράλληλα, επιτηρούνταν διακριτικά από αστυνομικούς της υπηρεσίας μας προς σκιαγράφηση της δραστηριότητας του και καταγραφή των επαφών του. Όπως προέκυψε συνομιλούσε με έτερα πρόσωπα, συνομιλούσαν είτε κωδικοποιημένα, είτε υπεκφεύγοντας να αναφερθούν σε συγκεκριμένα αντικείμενα προφανώς για να αποκρύψουν τη δραστηριότητά τους.

Οι επικοινωνίες του

Παράλληλα, διαφάνηκε η πιθανή αναφορά τους στην κατοχή και εισαγωγή ναρκωτικών, τηλεφώνων και χρημάτων στις φυλακές Κορυδαλλού» αναφέρεται στη δικογραφία. Και προστίθεται: «Συγκεκριμένα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αλλοδαπό συγκατηγορούμενο του ο οποίος του υπεδείκνυε έτερα άτομα ομοίως αλλοδαπούς προκειμένου να τους συναντήσει και να λάβει «πράγματα», προφανώς ναρκωτικά και χρήματα. Επιπροσθέτως ο σωφρονιστικός, είχε συνομιλίες με έτερα πρόσωπα από τις οποίες εμφαίνονταν ότι ο ίδιος αγόραζε συσκευές κινητής τηλεφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «το άτομο που παίρνει κινητά για τη φυλακή» και ότι «αγοράζει λαθραία τσιγάρα και καπνό» ενώ συνομιλούσε ακόμη και με έγκλειστους οι οποίοι κατείχαν παράνομα κινητά μέσα από τα οποία του παρήγγειλαν «πράγματα».

 

 





Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μα γίνονται τέτοια πράγματα στις ελληνικές φυλακές? απίστευτο!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν ξερω τι λετε, η Νικολαου παντως εχει αρ...ια και το δειχνει οτι δεν μασαει.Αυτα να τα βλεπουν Υπουργος και Υφυπουργος.Αυτη χρειαζομαστε κυριοι συνδικαλιστες ,αλλα μαλλον δεν σας συμφερει...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
2 μέτρα και 2 σταθμά. Οι επώνυμοι των ΜΜΕ κλπ μπορούν να έχουν ότι θέλουν λένε από τη μια αρκεί να πληρώνει ο κρατούμενος (δορυφορική, τηλέφωνο, εκπομπή από το κελί, χαβιάρι κλπ) από την άλλη τους φταίνε τα κινητά και τα ναρκωτικά κλπ, αλλά και αυτά μάλλον ισχύουν μόνο για τα μικρά ψάρια.
Η φυλακή (πρέπει να) είναι φυλακή. Λιτός βίος, λιτότερος από την κατώτατη κοινωνία (όχι τη μέση) και προσπάθεια επανένταξης.