Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σπίρτζης: Η δική μας πολιτική δεν θεωρεί την ΕΛ.ΑΣ. και τους αστυνομικούς όργανα υλοποίησης πολιτικών σκοπιμοτήτων


Η συνέντευξη του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα Political και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Παργινό.

 


ΕΡ: Πολλή συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση. Με ποιους και με ποιες προϋποθέσεις;

 

Με όλους όσους αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο.

 

Με όλους όσους, στην διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δυνάμεων που στηρίζουν τις αγορές και τις μεταπρατικές δυνάμεις και των δυνάμεων που στηρίζουν την κοινωνία, το κοινωνικό κράτος, τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, τον κόσμο της εργασίας παίρνουν ξεκάθαρη πολιτική θέση υπέρ της κοινωνίας.

 

Με όλους όσους δεν μπορούν να ανεχθούν την απομείωση της δημοκρατίας, των συνταγματικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο βωμό ενός ιδιότυπου επικοινωνιακού νεολογισμού περί «Νόμου και Τάξης», που εμπεριέχει βαριά καταστολή, απρόκλητη αστυνομική βία, ανεξέλεγκτη δράση του εγκλήματος και ανασφάλεια στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

 

Με όλους όσους υπερασπίζονται την κοινωνία αλληλεγγυής, το κράτος δικαίου και ισονομίας, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

 

Η συστράτευση του προοδευτικού κόσμου για την ανατροπή του βαλκανικού τύπου νεοφιλελευθερισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης είναι εθνικό καθήκον.

 

Αυτό το καθήκον θα υπηρετήσουμε, ταυτόχρονα με την προσπάθεια συγκρότησης της απαιτούμενης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

 

ΕΡ: Αν είναι αλήθεια, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ότι η κυβέρνηση έχει φθορά γιατί δεν την εισπράττει η παράταξή σας;

 

Είναι δεδομένη η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις αντιλαϊκές πολιτικές που δύο χρόνια εφαρμόζει σε όλα τα πεδία. Η τεράστια αποτυχία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με τα ολέθρια αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία, η επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινωνίας και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων, η ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και η αύξηση της ανασφάλειας του πολίτη, η επιβολή αντικοινωνικών νόμων, η ακινησία στα έργα και τις αναπτυξιακές προσπάθειες, η ηττοπαθής στάση στα μεγάλα εθνικά θέματα, η χειραγώγηση της ενημέρωσης και η φίμωση φωνών που αντιδρούν ακόμη και στο διαδίκτυο, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που κάνει τους πολίτες να ασφυκτιούν.

 

Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται συντριπτικά ήδη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Η δική μας δύναμη ήταν και θα είναι πάντα η άμεση επαφή μας με την κοινωνία, με τους συμπολίτες μας, με τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας. Αυτή η επαφή συρρικνώθηκε από τις αντικειμενικές δυσκολίες των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι δική μας υποχρέωση να εντείνουμε αυτήν την επαφή με τους πολίτες, να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι σε μια σκληρή δεξιά, του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.

 

ΕΡ: Ποιο είναι το δικό σας αφήγημα για την μετά την πανδημία εποχή;

 

H μετά την πανδημία εποχή θα βρει τη χώρα, δυστυχώς, ξανά με μια κοινωνία διαλυμένη, με μια οικονομία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά των μνημονιακών χρόνων, με μια δημοκρατία λαβωμένη και με την ανασφάλεια της εξέλιξης και των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, με αποκλειστική ευθύνη τις εμμονές και τους δογματισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Τα διλήμματα των αντιδιαμετρικά διαφορετικών πολιτικών επιλογών μεταξύ της πολιτικής της ΝΔ και της δικής μας πολιτικής πρότασης είναι ξεκάθαρα.

 

Ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ευθύνη απέναντι στους πολίτες, κατέθεσε εγκαίρως τεκμηριωμένες προτάσεις για ανάσχεση της κρίσης σε υγειονομικό, οικονομικό, εργασιακό επίπεδο.

 

Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή Ελλάδα, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς εργασιακό πλαίσιο, χωρίς στήριξη των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, χωρίς εθνικό σχέδιο για στήριξη και ανάπτυξη παραγωγικής δομής.

 

Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή Ελλάδα, χωρίς προσπάθεια κλεισίματος των ανισοτήτων, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς στήριξη των δημοκρατικών θεσμών, χωρίς ισονομία και ίση μεταχείριση πολιτών, χωρίς κοινωνική ειρήνη.

 

Δεν μπορεί να υπάρχει Ελλάδα χωρίς δημοκρατία, χωρίς σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά, χωρίς ιστορική μνήμη, χωρίς εθνικές γραμμές.

 

Με απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό, με περισσότερη εμπειρία από την προηγούμενη κυβερνητική μας θητεία, θα θεραπεύσουμε τις πληγές που άνοιξε το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη στη Δημοκρατία, στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικονομία, υλοποιώντας το σχέδιο μας για την εθνική ανασυγκρότηση.

 

ΕΡ: Μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. οφείλει να κάνειτη δική του αυτοκριτική και να προβάλει μια νέα ομάδα άφθαρτων στελεχών χωρίς παλιές πολιτικές αμαρτίες;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει κάνει την αυτοκριτική του και μάλιστα γενναία και δημόσια. Έχουμε αντιληφθεί και παραδεχτεί τα λάθη που συντελέστηκαν τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας και έχουμε απόλυτη επίγνωση για τα κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα για την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και για τη στήριξη όσων αντιμετώπιζαν ανθρωπιστική κρίση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να σταθεί με όλες του τις δυνάμεις απέναντι στην οικοδόμηση του αδιαφανούς, αναξιοκρατικού και σκληρού κομματικού κράτους της Δεξιάς, στην αποδόμηση εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και στην επικοινωνιακή πολιτική της στρέβλωσης.

 

Για εμάς η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού είναι μια διαρκής και απαραίτητη πολιτική διαδικασία παραγωγής πολιτικών στελεχών και απόψεων και προφανώς της αναγκαίας τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης. Βρίσκεται στον αντίποδα μιας ανανέωσης που βασίζεται στις αρχές του star system, μιας απολίτικης επικοινωνιακής τακτικής και ενός άδειου σακιού από πολιτικές απόψεις και δήθεν άριστους τεχνοκράτες, με ανύπαρκτες δεξιότητες και μεγάλη προθυμία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

 

ΕΡ: Ασκείτε σκληρή κριτική ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στην κυβερνητική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα. Ποια είναι τα κύρια σημεία με τα οποία διαφωνείτε;

 

Η δική μας πολιτική πρόταση για την ασφάλεια του πολίτη, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. και τη δημοκρατία δεν σχετίζεται με την καταστολή, την αστυνομική βία, τη μηδενική ανοχή, τη στοχοποίηση της νεολαίας, την τρομοκράτηση της κοινωνίας, δηλαδή, με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η δική μας πολιτική δεν θεωρεί την ΕΛ.ΑΣ. και τους αστυνομικούς όργανα υλοποίησης πολιτικών σκοπιμοτήτων στα χέρια της όποιας κυβέρνησης.

 

Η δική μας προτεραιότητα δεν είναι οι χιλιάδες προσλήψεις ειδικών φρουρών με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες και με ανεπαρκέστατη εκπαίδευση ώστε να στελεχώσουν την ΟΔΟΣ, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τη ΔΡΑΣΗ και τις υπηρεσίες της δήθεν τάξης, όπως την αντιλαμβάνεται η Ν.Δ. στην οικία του κ. Ινδαρέ, στην οικογένεια του κ. Καττή, στους μαθητές, στον ξυλοδαρμό νέων ανθρώπων, με αποκορύφωμα τα άθλια γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

 

Η δική μας πολιτική βλέπει τους αστυνομικούς πρώτιστα ως πολίτες και εργαζομένους για την κοινωνία και την προάσπιση των συνταγματικών επιταγών. Προτάσσει τη στελέχωση και τη στήριξη των τμημάτωντης αστυνομίας που αντιμετωπίζουν την εγκλ ματικότητα, τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Η δική μας πολιτική θέλει την ίδρυση νέων τμημάτων στην ΕΛ.ΑΣ. που να αντιμετωπίζουν αξιόπιστα και με ειδικούς επιστήμονες την ενδοοικογενειακή βία, τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία, το trafficking παιδιών, γυναικών, προσφύγων και μεταναστών, το ηλεκτρονικό








Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Απλά τους θεωρεί σακκους του μποξ χειρότερα απ,ότι οι σημερινοί κυβερνώντες.Σας είδαμε και σας περιμεναμε μήπως μας φέρετε κοντά σας ,αλλά μας απομακρύνετε ακόμα πιο πολυ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χειροτερα απο οτι οι σημερινοι??χαχαχα δεν νομιζω
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ακόμη το παλεύετε με τους αστυνομικούς
Τόσα που κάνατε και τους κατηγορείτε με την κάθε ευκαιρία;
Μόνο για την επιμονή Μραβο