Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο "Νόμος" των όπλων και η ταχύτητα μίας σφαίρας


Θα συμφωνήσουμε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σηκώνει όπλο και τα «παίρνει» τη ζωή ενός ανθρώπου. Ούτε αυτός, ούτε αυτοί που τον πλήρωσαν για να το κάνει έχουν δικαίωμα να καταδικάζουν στην εσχάτη των ποινών έναν άνθρωπο, όποιες διαφορές και αν έχουν μαζί του.

Δυστυχώς στις μέρες μας το αυτονόητο πρέπει να εξηγείται και να αναλύεται. Σε μία κοινωνία που βάλλεται από το μίσος και τον παραλογισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι δύσκολο να αναλύσεις την μία και μοναδική αλήθεια:

Υπάρχει Κράτος Δικαίου και Νόμοι. Όποιος τους υπερβαίνει, υφίσταται πρώτα ο ίδιος τις συνέπειες.

Δεν υπάρχει λοιπόν «Νόμος» των όπλων, αλλά Νόμος περί όπλων.

Όποιος φτιάχνει τον δικό του «Νόμο» δεν ανήκει στην κοινωνία αλλά στο περιθώριο. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν, όχι μόνο όσοι παραβαίνουν τους κανόνες της νομιμότητας, αλλά και εκείνοι που τους υποστηρίζουν χρησιμοποιώντας φαιδρά και ανυπόστατα επιχειρήματα.

Το ίδιο ισχύει και για όσους θρηνούν από τη μία για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν πιστοί στις «αξίες» των όπλων και των μπράτσων.

Δεν έχουν ίσως καταλάβει ακόμα, πως πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός ή κάποιος με καλύτερο όπλο. Και η πλειοδοσία της δύναμης και της επιχειρησιακής δομής μίας ομάδας ατόμων, οδηγεί στον όλεθρο με πολλές ανθρώπινες απώλειες, οικογενειακά δράματα και τρομοκρατία της κοινωνίας.

Άβυσσος υπάρχει πίσω από όλα αυτά. Μαύρο χρήμα, ναρκωτικά προστασία καταστημάτων και επιχειρήσεων και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους.

Και δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους που από νωρίς διατύπωναν οι ψύχραιμες και λογικές φωνές: Πως το τέλος των μέτρων κατά της πανδημίας, θα απελευθερώσει «σκοτεινές» δυνάμεις και θα χαθεί ο έλεγχος.

Χωρίς περαιτέρω συζήτηση (αν και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της η συντεταγμένη Πολιτεία. Είναι βέβαιο ότι γνωρίζει τα πάντα. Ξέρει πρόσωπα, ομάδες, δράστες και ότι άλλο χρειάζεται για να παρέμβει αποτελεσματικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέδωσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, για τους εμπλεκόμενους σε ομάδες εκβιαστών σε ολόκληρη τη χώρα.

Αρκεί αυτό; Φυσικά όχι. Και ιδιαίτερα σε μία μεταβατική περίοδο που στον λεγόμενο κόσμο του περιθωρίου επανεντάσσονται εκατοντάδες αποφυλακισμένοι με τα ευεργετήματα του Νόμου Παρασκευόπουλου η ταχύτητα της Πολιτείας πρέπει να ξεπεράσει την ταχύτητα της σφαίρας

Πολιτικά ορθές αξίες για τη συνέχεια είναι δύο: Πρώτη, η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας για τους πολίτες και δεύτερη, η αξία της ανθρώπινης ζωής. Την οποία δεν μπορεί να αφαιρεί κανείς και για κανένα λόγο

ΝΙΚΟΣ ΣΥΦΑΝΤΟΣ 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια