Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες – Οι επιδιώξεις της Ελλάδας


Ακόμη ένα βήμα στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιδιώκει η Ελλάδα μέσω της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για ακόμη μία ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας, ύστερα και από τους δύο γύρους διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Οι επιδιώξεις της Ελλάδας

Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές θέσεις σε πολλά ζητήματα, επισημαίνουν και οι ίδιες πηγές, τονίζοντας, όμως, πως οι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί.
Όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση, αναφέρουν ακόμη.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό, που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι» είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο France 24, συμπληρώνοντας πως η Αθήνα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι.

«Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, δηλαδή, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» είπε, ακόμη.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

Η κυβέρνηση, όμως, αποζητά και μία αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας καθώς, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Τι ώρα είναι η συνάντηση

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17:05 ώρα Ελλάδος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12:55.
Στις 13:35 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και στις 13:20 με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 ώρα Ελλάδος.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια