Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πανελλαδική απεργία αύριο: Ποιοι συμμετέχουν - «Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ


Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται αύριο, Πέμπτη, η χώρα με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κατεβάζουν «ρολά». 

Της 24ωρη πανελλαδικής απεργίας εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Ποια ΜΜΜ απεργούν

Ιδιαίτερα για τα Μέσα Μεταφοράς, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ.

Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 - 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Αναλυτικά:

Απεργία στα ΜΜΜ

Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου συμμετέχουν τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες – ΣΤΑ.ΣΥ (μετρό – τραμ – σιδηρόδρομος), στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

- Στην κατάργηση του 8ώρου,

- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,

-Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,

- Στην αποδυνάμωση της απεργίας,

- Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,

-Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας», επισημαίνουν τα συνδικάτα.

Απεργία στα πλοία

Για την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρεται η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται πως τα σωματεία αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

«Συμμετέχουμε στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και πραγματοποιούμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 10 Ιούνη από 00:01 έως 24:00.

Καταγγέλλουμε τη προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00.

ΕΣΗΕΑ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην πανελλαδική απεργία

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών» .

Οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ

Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕτης 31ης Μαΐου 2021, όπου όπως επισημαίνεται εκφράστηκε η «διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα και απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.

Η ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο

Η ΑΔΕΔΥ, καλεί στην απεργία διαμαρτυρόμενη για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ: Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις. Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.

Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα. Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 - 8%!!!

Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!! Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!! Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου. Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα (100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 - 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

https://www.cnn.gr


 

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
νομοσχέδιο ειναι κλασικό ψηφισμα δεξιας κυβερνησης που ευνοει τους λίγους.δηλαδη τον εργοδότη ,και για μια μερα θα δουλεψει κανενας ταξιτζής,οι ανθρωποι που κανουν το προσχέδιο θα επρεπε να ειναι ισα ατομα απο την εργατικη και εργοδοτικη ταξη. Οχι στις ψηφισμενες παραγγελιες απο εξω