Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα παράλογα του Νόμου Βρούτση - Αντί για αυξήσεις είδαν μειώσεις - Σοκ οι απόστρατοι με πάνω από 40 έτη υπηρεσίας


Μεγάλες μειώσεις συντάξεων για μία κατηγορία συνταξιούχων των Σ.Α. και Ε.Δ. παρατηρείται  με την εφαρμογή του ν.4670/2020  (νόμος Βρούτση) για όσους έχουν πάνω από  40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας και ακόμα μεγαλύτερες για όσους έχουν πάνω από 45  χρόνια. Ένας νόμος που ενώ ψηφίστηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση γιατί υποτίθεται ότι θα διόρθωνε την αδικία του νόμου Κατρούγκαλου- κατ’ επιταγήν των δικαστικών αποφάσεων- και στην ουσία με την εφαρμογή του αποδεικνύεται μια μεγάλη απάτη για την παραπάνω κατηγορία αποστράτων.

Συγκεκριμένα συνταξιούχος με 46 χρόνια υπηρεσίας πήρε 50,24€ λιγότερα από ότι έπαιρνε με τον προηγούμενο ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και αυτό έγινε, διότι  σύμφωνα με τον πίνακα 2 του αρθ.8 του ν.4670/2020 το ποσοστό αναπλήρωσης για τους πάνω από 40 χρόνια μειώθηκε απο 2% σε 0,5%,  ενώ για τους μέχρι 40 χρόνια δόθηκαν αναλογικά μεγαλύτερες αυξήσεις.  

Με το αρθ.32 όμως του ιδίου νόμου για όσους έχουν πάνω από 45 χρόνια και υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες  προβλέπεται ποσοστό αναπλήρωσης 1,5%  με σκοπό να μην μειωθούν οι συντάξεις τους. Η πρόβλεψη όμως αυτή δεν εφαρμόζεται και για τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα για μεν των ειδικών υπηρεσιών να μην υπάρχουν τουλάχιστον μειώσεις, ενώ για τους υπόλοιπους υπάρχουν μεγάλες μειώσεις άνω των 50€,  παρότι πρόκειται για πραγματικά χρόνια εργασίας με καταβολή αντίστοιχων εισφορών, κάτι που δεν συμβαίνει με τους έχοντες πλασματικά χρόνια (πτητικά, υποβρύχια κλπ).

Από τα ανωτέρω προκύπτει σαφέστατα μία άδικη και άνιση μεταχείριση μεταξύ συνταξιούχων και μια τάση τιμωρίας για αυτούς που έχουν πάνω από 40 και ειδικότερα πάνω από  45 χρόνια υπηρεσίας. Δηλαδή, μειώνονται οι συντάξεις αυτών που εργάστηκαν περισσότερα χρόνια και προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στο κράτος και αυξάνονται οι συντάξεις  των υπολοίπων με λιγότερα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάλογη αντιμετώπιση.

Επειδή όμως ένας νεότερος νόμος δεν μπορεί να είναι δυσμενέστερος από τον  προηγούμενο, όταν μάλιστα έγινε για να αποκαταστήσει τις προηγούμενες αδικίες, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, τηρώντας την νομιμότητα, αναλογικότητα και αντικειμενικότητα, χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις, ούτως ώστε να  υπάρχει αναλογική αναπλήρωση και για αυτούς, όπως προβλέπεται, αλλά και για όσους έχουν μέχρι σαράντα χρόνια 40 χρόνια υπηρεσίας όπως και για αυτούς των ειδικών κατηγοριών, ώστε στην χειρότερη περίπτωση  να μην υπάρχουν τουλάχιστον μειώσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο νόμο Κατρούγκαλου. Ευελπιστούμε ότι ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης θα δει και θα διορθώσει άμεσα τις τραγελαφικές αυτές διατάξεις  του νόμου Βρούτση πριν αναγκαστούμε για μία ακόμη φορά να βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια.

ΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛ.ΑΣ.









Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο νόμος είναι σωστός και διορθώνει αδικίες και ανισότητες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όνομα δεν έχει ο απόστρατος;;; Το μόνο καλό που έκανε ο ΒΡΟΥΤΣΗΣ!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτοί που αδικούνται είναι οι ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία, που εξάντλησαν την ιεραρχία, ειδικά όσοι ήταν μπροστά στη σειρά τους (καλύτεροι μαθητές) και κρίθηκαν και αποστρατεύθηκαν δύο -τρία χρόνια νωρίτερα από τον τελευταίο της σειράς τους και ο οποίος με τις προσφυγές πήρε στα χαρτιά και 2-3 ακόμη χρόνια. Παράδειγμα ο Α έφυγε με 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας μίνι Αντιστράτηγος ( ήταν ε.ε. Υποστράτηγος) με πλήρη σύνταξη Α/ΓΕΣ (γι΄αυτό δεν έκανε και προσφυγή). Ο Β έφυγε μίνι Ταξίαρχος με 33 χρόνια (ήταν ε.ε. Αστυν Δ/ντής). Με τις προσφυγές (και ενώ καθόταν στο καφενείο και έπινε τσίπουρα) πήρε το βαθμό (μισθολογικό) του Αρχηγού και αυτός και 3 ακόμη χρόνια στα χαρτιά!!! Ο Α έχει 32+5=37 συντάξιμα χρόνια και ο Β 33+3+5=41 συντάξιμα χρόνια. Ο Α ενώ έπαιρνε σύνταξη Αρχηγού, τώρα παίρνει λιγότερα από τον Β. Αυτό για όλους του καλόπιστους αποτελεί την απόλυτη ανατροπή και αδικία!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παράλογος ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο Βρούτσης αμβλυνε τις ανισότητες και εκλογικευσε την αναπλήρωση. Η αδικία εξακολουθεί να υφίσταται για τους αυτεπαγγελτως αποστρατευομενους των οποίων ανατρέπει κεκτημένα δικαιώματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ψέματα. Κανένας δεν παίρνει λιγότερα σε σχέση με νόμο Κατρούγκαλου.
Ο χρήστης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ είπε…
Κοινωνικός αυτοματισμός σε πλήρη εξέλιξη μα δόσεις κανιβαλισμού....Η Παροιμία λέει....ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΑΡΘΕΙΣ.Εγώ δεν εξετάζω την θετικότητα ή την αρνητικότητα του νόμου.Αν έγινε αδικία μπορεί να διορθωθεί... Υπάρχουν οι αρμόδιοι να το θέσουν.Ομως εδώ μερικοί τρίβουν χέρια..... Μία διαταξη νόμου δεν γίνεται να εξυπηρετήσει μια ομάδα συνταξιούχων αλλά ισχύει μεχρι καταργήσεως της. Αυτοί που πήραν βαθμούς δεν τους πήραν ως εν αποστρατεία αλλα με αποφάσεις Υπηρεσιακών συμβουλίων και μετά απο δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη ή παράτυπη την αποστρατεία του τον τοποθετεί στην επιτηρίδα και τον αποστρατεύει με τον βαθμό που δικαιώθηκε..... Εσείς πάτε να καταργήσετε και νόμους και συντάγματα.Διότι λέτε να δικαιώνονται αλλα να μην παίρνουν τα δικαιούμενα ή να παίρνουν λιγότερα απο τους άλλους.Αυτό ειναι ισονομία ισοπολιτεία και Κοινωνική Δικαιοσύνη??? ή οπως προείπα Κοινωνικός αυτοματισμός?? Αντί να κοιτάμε να βελτιωθεί το συνταξιοδοτικό και να μην υπάρχουν αδικίες ή να αμβλυνθούν εσεις πλειοδοτείτε σε όξος και Χολή κατα (μάλλον) συναδέλφων σας. Ε!!!! Ερχεται και η σειρά σας γιατι στο χωριό μου λένε οτι αν πιάσει φωτιά και καεί το σπίτι του γείτονα,θα καεί και το δικό σου......και ας είναι ο Μισθός ή η σύνταξή σου ...αλλα εγώ δεν θα χαρώ ούτε θα γελάω χαιρέκακα ......απλά θα κουνήσω το κεφάλι μου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναί ...ναι ...Κρίθηκαν και αποστρατεύτηκαν με τα αντικειμενικά κριτήρια όπως οι Λίστες του παλαι ποτέ ΣΟΥΛΤΑΤΟΥ ή δεν ήταν κομματικά αρεστοί και τους έδιωξαν 53 και 55 χρονών .Αυτοί δικαιώθηκαν και ότι πήραν το πήραν με δικαστική απόφαση επαναφοράς στην ενέργεια... δεν τους χάρισε κανένας τίποτε....αλλά είπαμε ανεγκέφαλοι υπάρχουν πολλών ειδών...... ειδικά εδώ μέσα....