Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

10 χρόνια χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά στους 4 εφήβους πρόσφυγες για τον εμπρησμό της Μόριας


Ποινή φυλάκισης δέκα ετών, χωρίς αναστολή, επέβαλε το δικαστήριο της Χίου στους τέσσερις από τους έξι πρόσφυγες, για την κατηγορία του εμπρησμού του στρατόπεδου της Μόριας στη Λέσβο, τον Σεπτέμβρη του 2020.

Σοκ προκάλεσε στους συνήγορους υπεράσπισης το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους εντολείς του, ούτε καν αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

Χθες η έδρα απέρριψε ένσταση των δικηγόρων για μη καταλληλότητα του δικαστηρίου λόγω της ηλικίας των προσφύγων, όπως επίσης ένσταση σχετικά με την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος είχε κατονομάσει σε κατάθεσή του τους κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα, πήρε άσυλο, έφυγε για την Αθήνα και έκτοτε παραμένει άφαντος. 

Σημειώνεται πως και οι άλλοι δύο ανήλικοι καταδικάστηκαν τον Μάρτιο επίσης σε ποινή φυλάκισης. Και τότε όπως και τώρα αλληλέγγυοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνιζαν πως το δικαίωμα τους των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο.

Θυμίζουμε ότι η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά το πρωί της Παρασκευής, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους, διεθνείς παρατηρητές και δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να παρευρίσκονται στο ακροατήριο, με πρόσχημα την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. 

 





Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΚΕΙ ΒΡΗΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΑΔΕΚΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ. ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΙΔΟΛΟΓΟΥΝ. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.