Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Trash TV και Σφαίρες: Τι Έχουμε Μάθει ως Τώρα από την Υπόθεση Φουρθιώτη


Στις 23 Μαρτίου, ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας, Χρήστος Τσεμπέρης, πόσταρε στο Facebook ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με το οποίο αστυνομικοί και περιπολικά επτά τμημάτων της Αττικής προστατεύουν σε 24ωρη βάση τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, το σπίτι του στον Διόνυσο και τα γραφεία της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», στην οποία εμφανίζεται ως υπεύθυνος έκδοσης. Το νέο άρχισε να μεταδίδεται, όμως την επόμενη μέρα η ΓΑΔΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση δύο γραμμών, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ενάμιση μήνα μετά, ο Φουρθιώτης, παρουσιαστής χαμηλής στάθμης προγραμμάτων, βρίσκεται στον Κορυδαλλό, κατηγορούμενος ότι σκηνοθέτησε επιθέσεις με καλάσνικοφ και βόμβες στο σπίτι του, ώστε να δικαιολογήσει τα φορτικά αιτήματά του για 24ωρη αστυνομική προστασία. Και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνεχάρη την Αστυνομία για την ταχύτητα με την οποία ξεδιάλυνε μια «εξαιρετικά δυσώδη υπόθεση», όπως είπε.

Η ανάρτηση του Αντιδημάρχου Ραφήνας δεν είχε κάποια ιδιαίτερη απήχηση με όρους social media, ήταν όμως η θρυαλλίδα για την αποκάλυψη της ιστορίας. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προηγήθηκε, πάντως δεν θεωρείται κάποιο οργανωμένο πολιτικό σχέδιο. To VICE πληροφορείται ότι το θέμα της διάθεσης μεγάλης αστυνομικής δύναμης για την προστασία Φουρθιώτη συζητιόταν για καιρό μεταξύ χαμηλόβαθμων αστυνομικών της Β.Α. Αττικής έως ότου ήρθε σε γνώση συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. με πείρα σε λεπτούς χειρισμούς.

Σύμφωνα με υπηρεσιακα έγγραφα που δημοσίευσε η εφημερίδα Αυγή, η Αστυνομία είχε διατάξει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 την επιτήρηση του ραδιοφωνικού σταθμού που εργάζεται ο παρουσιαστής. Από τον Μάιο του 2020 διατίθεται ένας αστυνομικός για την προστασία του, αρχικά για διάστημα τριών μηνών.

Πριν από τη λήξη του τριμήνου, όμως, στις 12 Αυγούστου 2020, ο Φουρθιώτης καταγγέλλει ότι άγνωστοι προκάλεσαν φωτιά σε κουβούκλιο-σκοπιά έξω από το σπίτι του. Παρότι η φωτιά σβήστηκε με λάστιχο ποτίσματος πριν την άφιξη της Πυροσβεστικής, την επόμενη μέρα η φύλαξη του Φουρθιώτη ανανεώνεται για ακόμη ένα τρίμηνο. Στις 2 Νοεμβρίου 2020, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αυξάνει τους αστυνομικούς σε δύο και επεκτείνει τη φύλαξη για επιπλέον τρεις μήνες.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Φουρθιώτης, στις 14 Ιανουαρίου 2021 οι αστυνομικοί-συνοδοί έγιναν τρεις κι επίσης διατέθηκε μία υπηρεσιακή μοτοσικλέτα, έπειτα από εμπρησμό αυτοκινήτου έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon. Στις 19 Μαρτίου, το Αρχηγείο αυξάνει τον αριθμό των αστυνομικών σε τέσσερις. Εκτός από τη μοτοσικλέτα, διαθέτει κι ένα περιπολικό για 24ωρη φύλαξη του σπιτιού του. Μιλώντας στη Βουλή ο Μ. Χρυσοχοίδης, επιβεβαίωσε τα παραπάνω και είπε ότι η δύναμη πράγματι αυξήθηκε «λόγω του θέματος Κουφοντίνα».

Όλο αυτό το διάστημα, ο Φουρθιώτης προσπαθούσε με φορτικές επιστολές προς την Αστυνομία, αλλά και δημόσια, να πείσει ότι απειλείται η ζωή του. Υπάρχει ένα γκροτέσκο απόσπασμα από εκπομπή του, τον περασμένο Μάρτιο, περίοδο που έκανε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Συνεργάτης του Φουρθιώτη κάνει παρέμβαση στον αέρα για να τον ενημερώσει ότι «περισσότεροι από 100 υποστηρικτές του Κουφοντίνα έρχονται στο στούντιο για να σε γαζώσουν με σφαίρες». Σήμερα ακούγεται αστείο, ομως τότε δεν γελούσε κανένας.

Η αστυνομική φύλαξη του Φουρθιώτη αποσύρθηκε μόνο στις 31 Μαρτίου, οκτώ μέρες μετά την αρχική αποκάλυψη από τον Αντιδήμαρχο Ραφήνας κι ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Έκλεισε έτσι μια εκκρεμότητα που επανερχόταν στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. κάθε φορά που η αρμόδια επιτροπή έκανε θετική εισήγηση για διάθεση αστυνομικής προστασίας στον παρουσιαστή. Ο Φουρθιώτης είχε μετατρέψει τους αστυνομικούς σε υπηρετικό προσωπικό. Ο εσωτερικός θόρυβος, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ήταν μεγαλύτερος τις φορές που η έγκριση δόθηκε από το Αρχηγείο, παρά την αντίθετη εισήγηση της επιτροπής.

Η προβληματική περίπτωση Φουρθιώτη δεν ήταν γνωστή μόνο στην Αστυνομία. Ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είπε στο Documento ότι τον Δεκέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι ο Φουρθιώτης και συνεργάτες του φέρεται να δήλωναν εν μέσω πανδημίας μισθούς 80.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο, μέσω του προγράμματος «Συνεργασία».

Ο Βρούτσης, όπως είπε, προσπάθησε να σταματήσει την κομπίνα και ο Φουρθιώτης εισέβαλε στο υπουργείο με μπράβους για να τον απειλήσει. Ο τελευταίος το διέψευσε και μήνυσε τον Βρούτση, όμως μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, παραγγέλθηκε διπλή εισαγγελική έρευνα σε βάρος του – εκτός από την εισβολή στο Υπουργείο Εργασίας και τη φερόμενη απάτη με το πρόγραμμα «Συνεργασία», εξετάζονται μια σειρά από φορολογικές του υποθέσεις. Στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, ο Βρούτσης έφυγε από το Υπουργείο Εργασίας. Στο εσωτερικό της ΝΔ φέρεται να χρεώνεται στην ομάδα επιρροής του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η υπόθεση Φουρθιώτη έμοιαζε να κλείνει κάπου εκεί. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Παρασκευής 16 Απριλίου, ο παρουσιαστής καλεί την Αστυνομία και ενημερώνει ότι άγνωστος άδειασε έναν γεμιστήρα καλάσνικοφ στον μαντρότοιχο του σπιτιού του στον Διόνυσο. Οι κινήσεις του δράστη καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας. Ο Φουρθιώτης κατέθεσε ότι την ώρα της επίθεσης μιλούσε στο τηλέφωνο με συνεργάτη του. «Γιώργο, με σκοτώνουν», φέρεται να είπε στον τελευταίο, πριν καλέσει την άμεση δράση.

Το VICE πληροφορείται από ασφαλή πηγή ότι από το ίδιο βράδυ οι ερευνητές της Αστυνομίας άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο σύνδεσης της επίθεσης με ένα σοβαρό επεισόδιο εναντίον αστυνομικών, ένα 24ωρο νωρίτερα στη Νέα Ερυθραία. Αστυνομικοί της Ομάδς ΔΙΑΣ προσπάθησαν να ελέγξουν μία μοτοσικλέτα Yamaha με δύο επιβάτες, εκείνοι αύξησαν ταχύτητα και πυροβόλησαν εναντίον τους, τουλάχιστον τρεις φορές σε ευθεία βολή. Οι άγνωστοι διέφυγαν, όμως κατά τη διάρκεια της καταδίωξης άφησαν πίσω ένα αθλητικό σακίδιο Nike. Δεν είναι σαφές πότε διατάχθηκε η σύγκριση της βαλιστικής ανάλυσης των δύο επιθέσεων.

Μια εβδομάδα μετά, ειδικό κλιμάκιο της Ασφάλειας ανέβηκε ξανά στο σπίτι του Φουρθιώτη. Είχε εκραγεί αυτοσχέδιος μηχανισμός, προκαλώντας ζημιές στην πόρτα του γκαράζ και σε ένα όχημα. Το επόμενο βράδυ, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κάνει μια πρωτοφανή καταγγελία. Αναφέρει ότι στις αρχές Απριλίου ενημερώθηκε από άνθρωπο που τον επισκέφτηκε στην εφημερίδα, ότι ο Φουρθιώτης αναζητούσε κάποιον για να τον δολοφονήσει. «Το συμβόλαιο προέβλεπε να πυροβολήσει το σπίτι του Φουρθιώτη προκειμένου να δείξει ότι κινδυνεύει, αλλά και να χτυπήσει εμένα και έναν ακόμη δημοσιογράφο του οποίου δεν θυμόταν το όνομα», ανέφερε ο Βαξεβάνης.

Τρεις μέρες μετά τη συνάντηση που περιγράφει, στις 9 Απριλίου, δολοφονήθηκε με μαφιόζικο τρόπο ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο - ακολούθησε η ένοπλη επίθεση στο σπίτι του Φουρθιώτη. Ο Βαξεβάνης είπε επίσης ότι, στο μεταξύ, ένας άγνωστος επιχείρησε να διαρρήξει τα γραφεία της εφημερίδας Documento. Τα δύο τρίτα του σεναρίου που του είχε μεταφέρει το άτομο που τον επισκέφτηκε στην εφημερίδα, είχαν επιβεβαιωθεί.

«Αμέσως μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περί απειλών κατά της ζωής του, λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα προστασίας του. Ήδη από χθες, με εντολή μου ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε μαζί του. Σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές η υπόθεση διερευνάται», δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Φουρθιώτης και άλλα δύο άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, τέσσερις μέρες αργότερα. Σύμφωνα με την Ασφάλεια, από τη βαλιστική εξέταση φέρεται να προέκυψε ότι το καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο σπίτι του παρουσιαστή είναι το ίδιο που χρησιμοποίησαν οι δράστης κατά τη διάρκεια της καταδίωξης με τους αστυνομικούς της ομάδα ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία. Επίσης, φέρεται να ταυτίστηκε DNA ενός εκ των δύο δραστών με γενετικό υλικό στο αθλητικό σακίδιο.

«Από τη μία (σσ: ο Φουρθιώτης) είχε κρυφές επικοινωνίες με τους δράστες και συνεννοήσεις για τα εις βάρος του “κατά παραγγελία” χτυπήματα και από την άλλη παρουσίαζε επίσημα ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να τού χορηγηθεί παστυνομική φύλαξη και συνοδεία», αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα. Στη δικογραφία υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του τηλεπαρουσιαστή με τους δύο δράστες, πριν και μετά την επίθεση στο σπίτι του.

Ο Φουρθιώτης και οι δύο συγκατηγορούμενοι του αρνούνται τα πάντα. Ένας εκ των δύο φέρεται να κατέθεσε ότι ο παρουσιαστής τού ζήτησε να βρει άτομο για να σκηνοθετήσει επίθεση εναντίον του, όμως εκείνος αρνήθηκε. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και οι τρεις κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Ο Φουρθιώτης μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό. Δεν τέθηκε σε καραντίνα, διότι το Covid τεστ βγήκε αρνητικό. Οδηγήθηκε στην πτέρυγα ΣΤ, σε κελί με κρατούμενους για οικονομικά εγκλήματα. Και οι τρεις θα καταθέσουν σύντομα αίτημα άρσης της προσωρινής κράτησης.

Η έρευνα για το σκέλος της καταγγελίας Βαξεβάνη που αφορά την εντολή για συμβόλαιο εκτέλεσης εναντίον του, παραμένει ανοιχτή.

 

Κώστας Κουκουμάκας




Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Την μεγαλύτερη ευθύνη για το ρεζιλεμα της Αστυνομίας το έχουν τα μέλη της επιτροπής που εχαψαν τα παραμύθια του Φουρθιωτη και του παρείχαν προστασία. Τόσο κουτοί είναι;; Και όμως αυτοί διοικούν την Αστυνομία....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σχολιάστε και το άρθρο του documento, σύμφωνα με το οποιο είχε συλληφθεί η Βουλευτής κ. ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ Ελένη, με "εντολή" "ΣΙΧΑΜΕΝΙΟΥ", αν και είχαν παρέλθει τα όρια του αυτοφώρου...