Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα κυριότερα προβλήματα του Οργανισμού της Ελληνικης Αστυνομίας - Tου Θεόφιλου Παπαδάκη


Είναι γνωστό ότι η πολύπαθη Ελληνική Αστυνομία, ως ένας Δημόσιος Οργανισμός - Θεσμός του Κράτους μας, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω του εύρους κυρίως των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων που έχει, οπότε θα πρέπει, κάποια στιγμή, να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί από κάθε άποψη. Ο επαγγελματισμός, το υψηλό αίσθημα του καθήκοντος, το φιλότιμο, η αυταπάρνηση και η αγάπη για το λειτούργημα που εκτελούν οι εργαζόμενοι Αστυνομικοί είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν ως Σώμα Ασφαλείας και την αναδεικνύουν ως μία από τις καλύτερες Αστυνομίες του κόσμου, παρά τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει.

 

Τα κυριότερα θέματα και προβλήματα  που πρέπει η Συντεταγμένη Πολιτεία να επιλύσει και να εξετάσει είναι:

 

- Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσλήψεις Αστυνομικού προσωπικού με Πανελλήνιες Εξετάσεις από την εισαγωγή μεγάλου αριθμού στη Σχολή Αστυφυλάκων (τριετούς διάρκειας σπουδών), ειδικά και για φέτος, οπότε αναμένουμε την έκδοση της σχετικής προκήρυξης με ανάλογο αριθμό. Αξίζει  να σημειωθεί ότι αναμένουμε την επαναφορά των 6.700 οργανικών θέσεων Αστυφυλάκων σε πανελλαδικό επίπεδο, που η αναδιάρθρωση του 2014 είχε καταργήσει, εξαιτίας των Μνημονιακών διατάξεων.

 

- Άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή, από πλευράς υπηρεσιακών οχημάτων και δικύκλων μοτ/τών, σύγχρονου εξοπλισμού για όλες τις Υπηρεσίες, κτιριακών εγκαταστάσεων που να πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, γραφική ύλη, εξοπλισμός για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση κλπ. Ταυτόχρονη και παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας που, δυστυχώς, ακόμα και τώρα υπάρχει στον Δημόσιο τομέα και στην Αστυνομία.

 

- Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και της επικινδυνότητας της εργασίας του Αστυνομικού, εμπράκτως και σύμφωνα και με σχετικές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου του ΣτΕ που εκδόθηκαν κατόπιν πρωτοβουλιών της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών υπαλλήλων Αστυνομικών Υπαλλήλων) για τα μισθολογικά μας θέματα που χρήζουν αλλαγής μάλιστα, διότι το ισχύον Μισθολόγιο χαρακτηρίζονται σαν φτωχολόγιο. Εξάλλου έχουν "πέσει" πάνω από 130 συνάδελφοι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος από το 1984 που θεσπίστηκε η Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή (ενοποίηση σε Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με κατάργηση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων), κάτι που από μόνο του αναδεικνύει την επικινδυνότητα της εργασίας μας.

 

- Προστασία σε εργασιακό επίπεδο των εργαζομένων -ανθρώπων- Αστυνομικών, διότι βέβαια δεν είμαστε μηχανήματα και ρομπότ, αλλά απλοί καθημερινοί οικογενειάρχες άνθρωποι, όσον αφορά τα ωράρια και τους χρόνους εργασίας που ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (π.δ. 394/01),  καθόσον συχνά καταστρατηγούνται ένεκα υπηρεσιακών αναγκών και κακού χειρισμού του έμψυχου δυναμικού από την εκάστοτε Διοίκηση, όπως ενδεικτικά αναφέρω υπερεργασία, υπέρβαση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, μη έγκαιρη χορήγησή και παράτυπη ανάκληση των ρεπό, μη ανακοίνωση εβδομαδιαίας υπηρεσίας κλπ, που δυσκολεύουν πολύ την προσωπική και οικογενειακή ζωή μας.

 

- Απαλλαγή από τις διάφορες αρμοδιότητες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη και ανατίθενται συνεχώς στην Αστυνομία, τα διάφορα πάρεργα δηλαδή, όπως επιδόσεις εγγράφων, έλεγχος πολεοδομικής νομοθεσίας, αθλητικές εκδηλώσεις, έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ, αφού για τα ζητήματα αυτά απασχολείται μεγάλος αριθμός Αστυνομικών, που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στον δρόμο για την αστυνόμευση και την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.

 

- Απαιτείται νέο Καθηκοντολόγιο αφού το ισχύον έχει εκδοθεί από το 1991 (π.δ. 141/91), νέο Οργανόγραμμα Υπηρεσιών αφού βασίζεται στα πρότυπα των δεκαετιών του 1980 και 90', έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί η πλήρως η Αστυνομική λειτουργία στις ανάγκες της εποχής μας.

 

- Οι Αστυνομικοί αναμένουμε επίσης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το νέο, πιο σύγχρονο και δίκαιο, Βαθμολόγιο που η ΠΟΑΣΥ πρότεινε στην ηγεσία και θα βοηθήσει στη εργασιακή και ηθική θωράκιση των Αστυνομικών.

 

- Στην εποχή της πανδημίας του ιού COVID - 19 ευελπιστούμε την αναγνώριση της υπερεργασίας μας και του μεγάλη βαθμού που έχουμε εκλεγεί στον κίνδυνο και την καθοριστική συμβολή μας στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, οπότε αναμένουμε την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σύμφωνα και με σχετικές δηλώσεις των Κυβερνώντων, αφού η Αστυνομία πρωταγωνιστεί μόνιμα και στην τήρηση της νομοθεσίας για την πανδημία και είναι ο βασικός φορέας υλοποίησής τους.

 

- Αναμένουμε τη δίκαιη και την πλήρη ισότιμη συμμετοχή μας εξίσου σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την άλλων Υπουργείων που συμμετέχουμε (ΕΤΕΑΕΠ για επικουρική σύνταξη, πρώην ΤΠΔΥ για εφάπαξ, ΜΤΣ και ΜΤΠΥ για επικουριξη σύνταξη, μέρισμα, κα), καθώς επίσης και την πλήρη ενοποίηση των πρώην Ταμείων της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων στο ΤΑΠΑΣΑ.

 

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ

Μέλος ΕΚΑ








Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μαύρη είν΄ η νύχτα στα βουνά, μαύρη και στα λαγκάδια......
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπλα μπλα μπλα και από αυγό ...τίποτα...