Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Novartis: Νέα εμπλοκή για τους προστατευόμενους μάρτυρες - Διαφωνούν ανακρίτρια και εισαγγελέας

Νέα εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis και τις ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ανέκυψε μετά τη διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου αναφορικά με τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευόμενων μαρτύρων, της Αικατερίνης Κελέση και του Μάξιμου Σαράφη. 


Νέα εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis και τις ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ανέκυψε μετά τη διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου αναφορικά με τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευόμενων μαρτύρων, της Αικατερίνης Κελέση και του Μάξιμου Σαράφη.

Κατόπιν αυτών το ζήτημα της διαφωνίας για την υπόθεση Novartis οδηγείται προς επίλυση στο 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου αφού οριστεί εισηγητής ένα από τα τακτικά μέλη του εν λόγω συμβουλίου θα καταθέσουν υπόμνημα η εισαγγελέας και η ανακρίτρια αναλύοντας τις θέσεις του. 

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, είχε ανακύψει διαφωνία και στο πλαίσιο της κατάθεσης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το εάν μπορεί η εισαγγελέας να υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες που καταθέτουν ενώπιον της ανακρίτριας.

Τότε το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί με βούλευμά του ότι δεν μπορεί να υποβάλλει η εισαγγελέας ερωτήσεις.

Ως προς την τελευταία διαφωνία που ανέκυψε η ανακρίτρια κάλεσε την Αικατερίνη Κελέση και τον Μάξιμο Σαράφη να καταθέσουν με την ιδιότητα των προστατευομένων μαρτύρων, δηλαδή να καταθέσουν όχι με τα πραγματικά τους ονόματα και με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Μάλιστα, ο Μάξιμος Σαράφης ζήτησε από την ανακρίτρια -και έγινε αποδεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες.

Η Αικατερίνη Κελέση προσήλθε στο γραφείο της κ. Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει.

Ωστόσο, παρενέβη η κ. Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η Αικατερίνη Κελέση δεν μπορεί να καταθέσει ως κουκουλοφόρος μάρτυρας και πως θα πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της και με φυσική παρουσία ενώπιον της ανακρίτριας, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα.Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός διαφώνησε και ως προς τον τρόπο κατάθεσης που συμφωνήθηκε για τον Μάξιμο Σαράφη (ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛ.ΑΣ.), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Από την πλευρά της η ανακρίτρια σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο εν λόγω μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην υπόθεση των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από πολιτικά πρόσωπα σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας κ.λπ.

Στον αντίποδα η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε ότι η προστασία των δύο εν λόγω μαρτύρων, δεν ισχύει στην υπόθεση στην οποία κατηγορούμενοι είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κ. Τουλουπάκη, καθώς η εν λόγω υπόθεση είναι άσχετη με αυτή της Novartis, στη οποία επιρρίπτονται ευθύνες σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα.

Η υπόθεσης της Novartis, κατά την εισαγγελική λειτουργό, αφορά αθέμιτες παράνομες πρακτικές (όπως αποδίδονται) που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων από την οποία αποκόμιζε κέρδη η φαρμακοβιομηχανία και εν συνεχεία, μέρος των κερδών αυτών, τα απέδιδε σε τρίτα, πολιτικά και άλλα πρόσωπα (π.χ. γιατρούς) που τη βοηθούσαν. Εξάλλου, τα αποδιδόμενα αδικήματα στον κ. Παπαγγελόπουλο και στην κ. Τουλουπάκη δεν έχουν συνάφεια ούτε με το γράμμα των διατάξεων του άρθρου 128 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποστηρίζει η κ. Θεοδώρου.

Ακόμη, κατά την εισαγγελέα η έκταση της προστασίας των μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπαγγελόπουλο και την κ. Τουλουπάκη. Δηλαδή, η Αικατερίνη Κελέση και ο Μάξιμος Σαράφης σε κάθε άσχετη υπόθεση που είναι μάρτυρες, δεν μπορεί να επικαλούνται την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Ακόμη, η κ. Θεοδώρου, επισήμανε ότι ο Μάξιμος Σαράφης, όταν κατέθεσε στο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, ο οποίος μαζί με τον αρχαιότερο συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή, ερεύνησαν τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, δεν προέβαλε ανάλογο αίτημα να καταθέσει ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο η Αικατερίνη Κελέση, όσο και ο Μάξιμος Σαράφης, είχαν προσέλθει στα γραφεία των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη και κατέθεσαν με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, ενώ ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος ήταν ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας έχει απωλέσει την ιδιότητα αυτή.

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια