Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αναιρετέα η δικαστική απόφαση για το «Noor 1»


Να καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τρίτη φορά για την πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», έκρινε η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου η οποία προχώρησε τη διαδικασία αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός προτείνει την αναίρεση της δικαστικής απόφασης με την οποία είχαν απαλλαγεί τον περασμένο Οκτώβριο ο Αιμίλιος Κοτσώνης και ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης, ενώ είχαν πέσει «στα μαλακά» οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γεώργιος Μπουρδούβαλης οι οποίοι είχαν λάβει ελαφρυντικό με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια στα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα και να μειωθεί η ποινή τους σε 18 έτη κάθειρξη.

Μάλιστα με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης κυκλοφορεί ήδη ελεύθερος, έχοντας εκτίσει 6,5 έτη πραγματικής κράτησης.

Στην κυρία Δημητριάδου είχε διαβιβάσει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας προκειμένου να διακριβωθούν τυχόν νομικά λάθη που θα οδηγούσαν τους κατηγορούμενους και πάλι στο… σκαμνί.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διάβασε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που φτάνει τις 1.500 σελίδες και καθαρογράφηκε στις 13 Απριλίου.

Μία ημέρα πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας προχώρησε στην αναίρεση.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Ζούγκλα», την απόφαση του δικαστηρίου είχε διαβιβάσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη για δικές του ενέργειες, προς δύο κατευθύνσεις:

Ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη στα πετρέλαια στο Ντουμπάι αλλά και στον Ολυμπιακό, Αιμίλιος Κοτσώνης, ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης και ο πρώην πλοιοκτήτης του πλοίου Παναγιώτης Φάρος.

Υπενθυμίζεται πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε αναφέρει στην ανάγνωση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη.

Ο Β. Κουρούβανης ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία (4-1).

Αντίθετα ο Π. Φάρος είχε αθωωθεί παμψηφεί χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Την ενοχή των Κοτσώνη-Κουρούβανη είχε προτείνει η Εισαγγελέας της Έδρας του δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου, κρίνοντας πως μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

Ως προς την χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους καταδικασθέντες.

Με την χορήγηση του ελαφρυντικού «έσπασαν» τα ισόβια της ποινής του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχαν επιβληθεί στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, τον Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους που θα βοηθούσαν στη μεταφορά των ναρκωτικών στο εξωτερικό. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους καταδίκασε σε 18 έτη κάθειρξη με αποτέλεσμα να έχει ήδη αποφυλακιστεί ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ήτοι 6,5 έτη κράτηση με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας του στη φυλακή.

Μετά την απόφαση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδου να προχωρήσει σε αναίρεση, η δικογραφία θα σταλεί στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα κρίνει τελικά αν οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν εκ νέου στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά συγκροτούμενο από άλλους δικαστές από εκείνους που δίκασαν προηγουμένως.

Αντίθετα από τους Κοτσώνη-Κουρούβανη που προτείνει να ξαναδικαστούν, η κυρία Δημητριάδου έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει αναίρεση της απόφασης ως προς τον πρώην πλοιοκτήτη του «Noor 1» Π. Φάρο ο οποίος, επίσης, είχε απαλλαγεί. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η απόφαση για τον κ. Φάρο κατέστη αμετάκλητα απαλλακτική.

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

https://www.zougla.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια