Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι είχε ο φάκελος που παρέδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Εισαγγελέα: Η Greek Mafia και οι δυσκολίες


"Έκθεση" δεδομένων από παλαιότερες υποθέσεις και αναλύσεις που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε συλλήψεις, χαρακτηρίζουν αστυνομικές και δικαστικές πηγές το υπόμνημα που κατέθεσε στον Εισαγγελέα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Πρόκειται για μια έκθεση δεδομένων σε ό,τι αφορά τη δράση των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος και παράλληλα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι διωκτικές αρχές στην εξάρθρωση αυτών των ομάδων. Δεν πρόκειται για νέα στοιχεία και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για νέα έρευνα εφ'όλης της ύλης, από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια, με κάποιες να έχουν τελεσιδικήσει».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στο Sputnik το απόρρητο υπόμνημα που υπέβαλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανώτατο στέλεχος των Ελληνικών διωκτικών υπηρεσιών με γνώση του περιεχομένου του.

Αντίστοιχους χαρακτηρισμούς διατυπώνουν και δικαστικές πηγές, κάνοντας λόγο για «έκθεση χωρίς δικονομική αξία».

Έτσι το ζητούμενο πλέον είναι το γιατί υποβλήθηκε το συγκριμένο υπόμνημα και με ποια στόχευση. Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους ή ως προπομπός σχεδιαζόμενων Νομικών πρωτοβουλιών με τις οποίες θα παρακαμφθούν οι εγγυήσεις ελεγχόμενης παρακολούθησης των πολιτών, που είναι ύποπτοι για οποιοδήποτε αδίκημα;

Το περιεχόμενο του υπομνήματος που παρέδωσε ο Χρυσοχοΐδης

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του υπομνήματος. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο μέρη.

Στο πρώτο περιλαμβάνεται μια γενική αναφορά στην εξέλιξη των οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών την τελευταία δεκαπενταετία, και πως οι ομάδες αυτές αναπτύχθηκαν από τους εκβιασμούς και την «προστασία» καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, στον πλήρη έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων, καυσίμων και ναρκωτικών, και με πεδίο δράσης όχι μόνο την Αττική αλλά και άλλα σημεία ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος.

Σε αυτό το τμήμα του υπομνήματος έχουν επισυναφθεί δεκαπέντε δικογραφίες σε βάρος των βασικότερων συμμοριών της λεγόμενης «Greek Mafia», από το 2009 μέχρι και σήμερα, με τις οποίες έχουν κατηγορηθεί, δικαστεί και στις περισσότερες περιπτώσεις καταδικαστεί συνολικά 600 κατηγορούμενοι, οι οποίοι όμως ως φυσικά πρόσωπα είναι λιγότεροι σε αριθμό, αφού εμφανίζονται οι ίδιοι σε πολλές υποθέσεις!

Επίσης, έχουν συμπεριληφθεί τουλάχιστον δέκα δικογραφίες που έχει συντάξει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, από το 2017 με τη δολοφονία του ποινικού Βασίλη Γρίβα στα Γλυκά Νερά, μέχρι και ενημερωτικό για την κατά παραγγελία δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Στο δεύτερο τμήμα του «υπομνήματος Χρυσοχοΐδη» αναλύονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των τμημάτων της ασφάλειας που ασχολούνται με το λεγόμενο «οργανωμένο έγκλημα» στην εξιχνίαση υποθέσεων.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβάλλονται η αδυναμία μόνιμης παρακολούθησης και καταγραφής των επικοινωνιών των «μεγάλων ονομάτων» αυτών των κυκλωμάτων, η παγίδευση με «κοριούς χώρων» στους οποίους κινούνται ακόμη και των κελιών τους, εάν αυτοί είναι φυλακισμένοι, του Εισαγγελικού ελέγχου που προβλέπει ο Νόμος σε κάθε αίτημα της αστυνομίας για εισβολές σε σπίτια και άλλου είδους ανάλογων επιχειρήσεων, αλλά και της υποχρέωσης να συμπεριλαμβάνονται στις δικογραφίες οι καταθέσεις των θυμάτων των εγκληματικών αυτών ομάδων, όταν αυτά αποφασίζουν να τις καταγγείλουν στις αρχές.

Όλες αυτές οι ακραίες δυνατότητες παρακολούθησης πολιτών, προβλέπονται μόνο για περιπτώσεις τρομοκρατίας ή κατασκοπίας και πραγματοποιούνται από την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ με την επίκληση «εθνικού συμφέροντος». Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να ισχύει στις υποθέσεις του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Βάση όλων αυτών των δεδομένων, προκαλούνται ερωτήματα σχετικά με τους λόγους υποβολής του συγκεκριμένου υπομνήματος.

Εάν δηλαδή έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, ή ως πρώτο βήμα για την αλλαγή της Νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον Εισαγγελικό έλεγχο και τις εγγυήσεις, στην παρακολούθηση της ζωής και των επικοινωνιών των υπόπτων.

 

Θάνος Σωτήρης




Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ανυπαρκτη Ασφαλεια Αττικης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όχι και ανύπαρκτη...τόσες φυλάξεις τόσα πρεζοβαν κτλ.