Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έχασαν βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη – Τι καταγγέλλουν αστυνομικοί της ΕΛΑΣ που προέρχονται από το σώμα συνοριακών φυλάκων


Αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας θεωρούν πως είναι η μισθολογική και βαθμολογική τους κατάταξη.

Στην προσφυγή τους προς το Ανώτατο Δικαστήριο, 50 αστυνομικοί υπάλληλοι που εισήχθησαν αρχικώς στο σώμα συνοριακών φυλάκων και στη συνέχεια μετατάχθηκαν στην ΕΛΑΣ καταγγέλλουν πως έτυχαν δυσμενέστερης μισθολογικής μεταχείρισης έναντι συναδέλφων που προέρχονταν από παραγωγικές και μη σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. 

«Με την προσφυγή τους αυτή οι αιτούντες ζητούν να ακυρωθούν, άλλως να μεταρρυθμιστούν, τα αναλυτικά σημειώματα αποδοχών τους (μισθοδοτικές καταστάσεις) των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018, καθ’ ο μέρος δι’ αυτών κατετάγησαν στην μισθολογική κατηγορία Γ΄ αντί της Β΄ του άρθρου 124 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), προβάλλοντας ότι: i) η κατ’ εφαρμογήν του τελευταίου αυτού άρθρου του νέου ειδικού μισθολογίου (ν. 4472/2017) κατάταξή τους στην μισθολογική κατηγορία Γ΄, βάσει του κριτηρίου της αρχικής κατάταξης αυτών στο σώμα των συνοριακών φυλάκων, συνιστά δυσμενέστερη μισθολογική μεταχείρισή τους έναντι των συναδέλφων τους που κατατάσσονται στην μισθολογική κατηγορία Β΄ της ανωτέρω διατάξεως, λόγω της προέλευσής τους από παραγωγικές και μη σχολές της ΕΛΑΣ, και ii) η, κατά τα ανωτέρω, μισθολογική διαφοροποίηση αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, διότι οι δύο αυτές κατηγορίες αστυνομικών υπαλλήλων τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες ως προς τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τα ασκούμενα καθήκοντα, την υπηρεσιακή και προαγωγική τους εξέλιξη» αναφέρει το ΣτΕ.

Στην αρχική τους αίτηση, οι αιτούντες είχαν προβάλει ότι τα ζητήματα που τίθενται με την προσφυγή τους και αφορούν τη συνταγματικότητα ρυθμίσεων του νεότερου μισθολογίου των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, είναι γενικότερου ενδιαφέροντος και αφορούν σε ευρύτερο κύκλο προσώπων, δεδομένου ότι θίγουν πλέον των 2.000 αστυνομικών υπαλλήλων (ανθυπαστυνόμων και αρχιφυλάκων).

Είχαν ζητήσει να εισαχθεί η επίδικη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτηση αυτή – όπως αναφέρεται – «απερρίφθη με την Πράξη 8/2018 της Επιτροπής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010, με την αιτιολογία ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010, αφού ελήφθη υπόψη ότι εκκρεμούσαν προς εκδίκαση ενώπιον του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας συναφείς αιτήσεις ακυρώσεως στο πλαίσιο των οποίων ανέκυπταν, μεταξύ άλλων, παρόμοια ζητήματα ως προς την συνταγματικότητα των νεότερων μισθολογικών ρυθμίσεων του ν. 4472/2017 για τους υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας με εκείνα που ετίθεντο και με την ως άνω προσφυγή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΣτΕ «με την υπό κρίση αίτηση προβάλλεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι περί της αναγκαιότητας εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010, των οποίων είχε γίνει επίκληση με την ως άνω από 7.3.2018 αίτηση, διότι με την  υπ’ αριθμόν 310/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιλύθηκε το επίδικο νομικό ζήτημα».

Μετά τις εξελίξεις αυτές το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των πρώην συνοριοφυλάκων και νυν υπηρετούντων στην ΕΛΑΣ και θα εισάγει προς συζήτηση την υπόθεση, που εκκρεμεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται και αυτή η υπόθεση αποτελεί πρότυπη δίκη και κατά συνέπεια αναστέλλεται η εκδίκαση όλων των σχετικών εκκρεμών υποθέσεων.

 





Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με το θέμα των μεταθέσεων πως αισθάνονται;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χαλαρωστε λιγο συνοριακοι. Ευχαριστω το Θεο να λετε κ να κανετε το σταυρο σας καθε πρωι. Θελετε και βαθμολογικη εξελιξη...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σώμα συνοριοφυλάκων δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε μετάταξη στην ΕΛΑΣ. Γράφει ο καθένας ό, τι νομίζει...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να τους βαφτίσουν πάλι συνοριακός και να πάνε στα σύνορα με μετάθεση κανονικά και να μην στέλνει με αποσπάσεις αστυφύλακας που στέλνει εδώ και καιρό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολυ καλή ερωτηση αλλα απάντηση δε θα παρεις απο τους ΣΦ των συνορων Θεσσαλονίκης, Σερρων κλπ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πρόσθεσε στα παραπάνω και καμία 40αρια μετάνοιες ...!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί αυτή η έκπληξη; Για να λυθούν τα προβλήματα, λύση είναι η αξιωματικοποιηση τους... αυτοί στο πηγάδι ....;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
φέρτε τους στην Αθηνών να δούνε λίγο αστυνομία να φτιάξουν και πλάτη καλή...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ουδείς αχαριστοτερος του ευγεργετησθεντος κύριοι συνοριοφυλακες, που οι περισσότεροι δεν εχετε δει σύνορα ή Αθήνα ποτέ...Όποιος καταλαβε καταλαβε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καν τους ανακριτικους και Βαλ τους και στην Α
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εσείς που γράφετε αυτές τις μπούρδες νομίζεται ότι είστε κάτι ιδιαίτερο? Ξυπνήστε και να είστε σοβαροί.Οι μισοί κάθονται στην υπηρεσία και εσείς ακόμα πάτε κόντρα σε ΠΔ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σαταναδες.. Χρόνια είχα να γελάσω έτσι. Ο πιο βολεμένος τίτλος στην αστυνομία διαμαρτύρεται και για ανισότητα. Αφού είναι έτσι, γιατί δεν διαμαρτυρήθηκατε και Όταν αστυφυλακοποιηθηκατε και παραμεινατε στις επαρχίες? Δεν σας είδα τότε να ζητάτε Νέα οργανική (Όπως ίσχυε για τους υπόλοιπους).. Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκατε Όταν υπηρετουσατε στις παραμεθόριες περιοχές του κέντρου Αθηνών ή στα επιτελεία? Σοβαρευτείτε λίγο και Μην προκαλείτε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας γίνουν ότι θέλουν και να έρθουν μια βόλτα για 7χρονια στην Αθήνα..θα γελάσει ο κάθε πικραμένος..Οι πλειοψηφία π.Σ.Φ δεν έχει ιδέα τι είναι η αστυνομία!!! (Δεν έχει να κάνει με κόμπλεξ κτλ αλλά με την ωμή αλήθεια, δυστυχώς)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας ήταν και η προσληψή σας,η τοποθέτηση σας απευθείας στον τόπο συμφερόντων σας (συνοριακοι στην θεσσαλία...ουδεν σχόλιο),η αστυφυλακοποίηση σας,η μη επανατοποθέτηση σας στην Αθήνα όπως συμβαίνει με όλους τους αστυφύλακες και η μη αναβάθμιση σας σε ανακριτικούς υπαλληλους...οπότε αφήστε την κλάψα περί ισότητας...
Ο χρήστης S.P. είπε…
Ρε δε βαρεθήκατε 22 χρόνια να λέτε τα ίδια?Μας δουλεύουν γενικότερα κ εσείς κάθεστε κ ασχολήστε ακόμη με αυά?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε ανακριτικοι χωροφύλακες κατεβείτε από τα σύννεφα.Δε σπουδασατε γιατροί.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πόσο έκανε το κιλό το τυρί όταν έδωσες τον τενεκέ ρε μεγάλε;;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το σωστό θα ήταν να περνάνε εκπαίδευση για να γίνουν παραγωγικοί και μετά να πάρουν το βαθμό τους. Αλλιώς κόψτε τους και 100 ευρώ γτ το πολύ καθησιό πειράζει
Ο χρήστης Lordos είπε…
Να γίνουν παραγωγικοί και μετά μιλάμε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τουλαχιστον εμεις το επιλέξαμε και το σπούδασαμε και τοποθετηθηκαμε σύμφωνα με μόρια και μετακινουμαστε σύμφωνα με αυτά.Η δική σου τοποθέτηση ήταν εμπορική συναλλαγή(σου εδωσα-μου δινεις) με τον κάθε βουλευτή ή υπουργό.Ακομη θυμάμαι τα τηλέφωνα στο Τμήμα από τα βουλευτικά γραφεία,όταν συγκεντρώσναμε τα δικαιολογητικά.Στο τέλος ο Διοικητής τα εστειλε όλα με το ιδιο πρωτόκολλο και ηρεμησαμε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και εμείς γιωταδες το επιλέξαμε.Οσο για τις συναλλαγές και υπουργούς μάλλον προνόμιο των πιτσιρικαδων είναι αφού τα πολιτικά γραφεία έχουν φουλαρει από κάθε 25χρονο τεμπέλη που τρέμει μη του δώσουν καμία δικογραφία.Τελος ευτυχώς δεν πάτε στρατό γιατί θα γελούσαν και τα τσιμεντα
Ο χρήστης Nick Bal είπε…
Ρε αρχι σατανά στην αρχή μας λες γιατί δεν ήρθαν Αθήνα με την αστυφυλακοποιηση κ μετά μας λες ότι υπηρέτησαν στην παραμεθόριο του κέντρου των Αθηνών!!! Πολύ μπερδεμένα μας τα λες....