ΠΟΑΞΙΑ για τις φήμες μείωσης θέσεων αξιωματικών: Υπουργέ σας καλούμε να επανεξετάσετε τη στάση σας

Δημοσιεύουμε έγγραφο τής ΠΟΑΞΙΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει αποδέκτες πληροφοριών, οι οποίες αφορούν τη σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι πληροφορίες αυτές συγκλίνουν κυρίως στη μείωση τόσο των θέσεων όσο και του αριθμού των ανωτάτων Αξιωματικών, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου, Υποστρατήγου και Ταξιάρχου καθώς και στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι προθέσεις σας είναι αγαθές πλην όμως μία αναδιάρθρωση του οργανισμού του Σώματος, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε διαρκή αγώνα σε όλα τα μέτωπα με πρωτοστάτη σε αυτόν την Ελληνική Αστυνομία, είναι άκαιρη και βλαπτική για τα συμφέροντά της.


Η φημολογούμενη μείωση των οργανικών θέσεων έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η εξέλιξη των Αξιωματικών προερχομένων από τη Σ.Α.Ε.Α. έχει καταφανώς επιβραδυνθεί  λόγω του μικρού εύρους των ετησίων κρίσεων και την συνεπακόλουθη πολυετή καθήλωση στους βαθμούς. Επίσης, μετά και την πρόσφατα επιχειρηθείσα παρέμβαση στο σύστημα εξέλιξης με το «περίφημο» βαθμολόγιο, το κύρος του θεσμού του Αξιωματικού της Σ.Α.Ε.Α. έχει πληγεί έτι περαιτέρω. Ο συνδυασμός λοιπόν όλων των ανωτέρω γεγονότων κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία τέτοια αλλαγή στην πυραμίδα της εξέλιξης των Αξιωματικών. Η σχεδιαζόμενη μείωση τόσο των θέσεων όσο και του αριθμού των Ανωτάτων Αξιωματικών στερεί από ένα μεγάλο αριθμό Αξιωματικών την δυνατότητα προαγωγής του στους ανώτατους βαθμούς εξέλιξης της ιεραρχίας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με την αρχή της ισότητας όσο και με αυτή της παροχής ίδιων ευκαιριών εξέλιξης σε όλους. Επιπλέον, η δημιουργία μεγάλων επιτελικών σχηματισμών κάθε άλλο παρά θα διευκολύνει το επιτελικό έργο το οποίο έχει καταστεί πολυδαίδαλο και δεκτικό εξειδίκευσης παρά συγκεντρωτικής γενίκευσης.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή κάθε προσπάθεια αποσπασματικής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς να έχει προηγηθεί ένας ευρύς διάλογος με την κοινωνία, τους ίδιους τους Αστυνομικούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς του Σώματος θα οδηγήσει για μία ακόμη φορά σε ένα επικοινωνιακό και μόνο πυροτέχνημα. Άλλωστε παρόμοιες τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς και καταργήθηκαν εν μία νυκτί, έχοντας μείνει στη θεσμική μνήμη του Σώματος ως μελανές και τραυματικές σελίδες.

Γνωρίζουμε την αγωνία και τη θέληση για προσφορά, την οποία επιδεικνύεται διαχρονικά, όμως ως Αξιωματικοί και ως Ομοσπονδία σας καλούμε να επανεξετάσετε τη στάση σας ως προς τις αναφερόμενες πληροφορίες, εφόσον αυτές ευσταθούν και να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση αυτών. Τολμήστε να ανοίξετε ένα ευρύ πλαίσιο διαλόγου και συνεισφοράς όλων, ο οποίος ναι μεν μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο πλην όμως θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για όλους.


13 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Παγκόσμια πρωτοτυπία θα προκαλέσει η ενδεχόμενη, αναγκαστική εξέταση σε μαθήματα στυλ Αρχιφυλάκων, Αξιωματικών για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό.!!!! Περαστικά σας. Γίνατε πολλοί εκεί ψηλά, έπρεπε να το περιμένετε.

Ανώνυμος είπε...

Σωστός μειώσει χρειάζεται. Μια ηγεσία, έναν διευθυντή σε κάθε διεύθυνση υποδιεύθυνση έναν αξιωματικό κάθε τμήμα και τέλος. Οι υπόλοιποι δεν προσφέρουν τίποτα απλά κοπροσκυλιαζουν, αξιωματική υπηρεσίας δεν θέλουν να κάνουν μέτρα δε θέλουν αναλαμβάνουν γραφεία αστυνόμευσης προανακρίσεων κτλ. Και δεν πάτε ποτέ δε ξέρουν καν τη γίνεται στον τομέα τους. Αλλά 26 του μήνα πρώτη στα ATM. Και ακόμα ψάχνετε να βρείτε τη δεν πάει καλά με την αστυνομία?

Ανώνυμος είπε...

Κ γιατί να μην τις αυξήσει ακόμη λίγο άλλωστε τι θα χάσουμε ναι μωρε βάλτε ακόμη λίγους κ στο τέλος θα κάνετε κ σκοποί

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ.υπαρχει μόνο καμια κατοσταρα ανωτάτων. Στρατηγοί και ταξίαρχοι. Δεν φτάνουν

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό να μειωθούν οι θέσεις των αξιωματικών. Κάθε διεύθυνση θα πρέπει να έχει έναν στο βαθμό του Διευθυντή αυστηρά. Όχι 5 διευθυντές σε ρόλο κηφήνα.

Ανώνυμος είπε...

Δε γίνεται με τίποτα αυτό. Πιο πιθανό να κόψει θέσεις του Νόμου ή του Τεμα ή και αρχιφυλακων ακόμα....

Unknown είπε...

Ορθόν

Unknown είπε...

Αχ εσείς οι αστυφύλακες οι δουλευταραδες...τώρα θα έχετε λιγότερους κ@@@@ να γλυφετε

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΚΗΦΗΝΕΣ ΕΧΕΤΕ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ!!!! ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΓΩ... ΠΟΥ ΤΟ 8ΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΕ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΣΟΥΛΑΤΣΟ...

Ανώνυμος είπε...

Ανοιγεις μια πορτα και βλεπεις σε ενα γραφειο 5 με 7 αξιωματικους ενω θα επρεπε να διοικουν εξω η σε τμηματα και αυτες τις δουλειες να τις κανουν οι χαμηλοβαθμοι..

Ανώνυμος είπε...

Η εξέλιξη των οργανικών θέσεων στη αστυνομία:
α) Η οργανική δύναμη της Αστυνομίας με την ενοποίηση το 1984 ήτανε (άρθρο 23 ν.1481/1984):
Αντιστράτηγοι 5
Υποστράτηγοι 21 (ο βαθμός του Ταξίαρχου είχε καταργηθεί)
Σύνολο Ανωτάτων 26
Αστυνομικοί Διευθυντές 125
β) Με τη νέα αναδιάρθρωση το 2000 ήτανε (άρθρο 19 ν.2800/2000): Αντιστράτηγοι 4
Υποστράτηγοι 14
Ταξίαρχοι 40
Σύνολο Ανωτάτων 58 ( επιπλέον 32 ήτοι υπερδιπλασιάστηκαν) Αστυνομικοί Διευθυντές 160 (επιπλέον 35)
γ) Σήμερα οι Ανώτατοι Αξιωματικοί είναι:
Αντιστράτηγοι 5
Υποστράτηγοι 20
Ταξίαρχοι 65
Σύνολο 90
Αστυνομικοί Διευθυντές 230.

Ανώνυμος είπε...

Η Π.Ο.ΑΞΙ.Α θα έπρεπε να είχε αντιδράσει στην «προσωποποίηση» του οργανογράμματος (τότε που οι δομές εξυπηρετούσαν πρόσωπα και όχι τις ανάγκες των Υπηρεσιών), όταν δηλαδή συστάθηκε μία (1) επιπλέον φωτογραφική θέση Αντιστρατήγου για την Ζαχαρούλα!

Ανώνυμος είπε...

Την πυραμίδα που την είδαν ; Κοντεύουμε τον ρόμβο. Πολλοί ταξίαρχοι. Πλήθος Διευθυντές. Άλλοι τόσοι Υποδιευθυντές. Αν δεν ήταν οι ανθυπαστυνόμοι να γίνονται υπαστυνόμοι με το νέο νόμο δεν θα έβλεπες κανένα στα τμήματα. Αρχιφύλακες και αστυφύλακες επίσης είδος υπό εξαφάνιση.
Το αίσχος γίνεται στις γενικές και στο αρχηγείο. Ένας διευθυντής προϊστάμενος γραφείου (ούτε καν τμήματος) με υφιστάμενους 2-3 αστυφύλακες. Πιο κάτω δεν πάει.