Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προσωρινά κρατούμενη γυναίκα που φέρεται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης τηλεφωνικών απατών


Προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε μετά την απολογία της, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου μια 50χρονη Βουλγάρα, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών στη Ρόδο.

Συγκατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η 23χρονη κόρη της πρώτης που διαμένει στη Βουλγαρία και δεν έχει συλληφθεί.

Ελεύθερος αφέθηκε ο 57χρονος ημεδαπός, συγκατηγορούμενος της, που θα παραμείνει στην οικία του μέχρι να αποφανθεί επί της κρατήσεώς του ή μη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, κατόπιν διαφωνίας Εισαγγελέως και Ανακρίτριας.

Οπως απεκάλυψε το dimokratiki.gr, μετά την σύλληψή τους το Σάββατο και την ολοκλήρωση της δικογραφίας το απόγευμα της επόμενης ημέρας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου η 50χρονη Boυλγάρα και ο 57χρονος ημεδαπός, κάτοικος Αφάντου, που τους άσκησε διώξεις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια σε απάτη κατ’ εξακολούθηση κατά συναυτουργία με περιουσιακή ζημία άνω των 120.000 ευρώ από κοινού.

Παράλληλα, στην δικογραφία κατηγορούμενη είναι και η κόρη της 50χρονης συνεργός τους, ηλικίας 23 ετών.



Όπως διακριβώθηκε, τα αρχηγικά στελέχη της σπείρας είναι άγνωστα μέχρι στιγμής  και έχουν έδρα το εξωτερικό, τα στοιχεία των οποίων όμως δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν, οι οποίοι σχεδόν σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας διάφορες τηλεφωνικές συνδέσεις 004792453546, 00400233296787, 004745109776 οι οποίες αντιστοιχούν σε συνδρομητές Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ιρλανδίας ή σε κανέναν συνδρομητή, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες, υποδυόμενοι αστυνομικούς και με την πρόφαση ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα κατάφεραν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τιμαλφή για την απεμπλοκή αυτών και την αποφυγή της σύλληψής τους και των τυχόν ποινικών ευθυνών τους.

Προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί και να ενισχύσουν τα λεγόμενά τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσποιούνταν τα πρόσωπα αυτά και άλλοτε με λυγμούς ή κραυγές και άλλοτε με κλάματα ζητούσαν από τα θύματα να ακολουθήσουν τις εντολές του αρχηγού.

Ο ρόλος των κατηγορούμενων που απολογήθηκαν χθες φέρεται να είναι η παραλαβή των χρημάτων ή των τιμαλφών (χρυσά κοσμήματα) αφού αρχικά ο αρχηγός δίνει εντολή στα θύματα σε ποιο σημείο θα τοποθετηθούν αυτά, ενώ είναι υπεύθυνα για την επίβλεψη – εύρεση του ατόμου και στη συνέχεια η μεταφορά τους οδικώς στη Βουλγαρία και η παράδοσή τους στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης ή σε κάποιο βασικό στέλεχος.

Από την αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν 9 τετελεσμένες απάτες και 37 απόπειρες, τις οποίες διέπραξαν στο διάστημα από 20 Ιουνίου 2020 έως 15 Μαΐου 2021.

Υπολογίζεται ότι, οι κατηγορούμενοι από τις απάτες που διέπραξαν αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τα 537.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες, ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, 350 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Η σπείρα έχει στο ενεργητικό της τις ακόλουθες τετελεσμένες απάτες:

– Στις 15/05/2021 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 5000 Ευρώ.

– Στις 15/05/2021 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 6000 Ευρώ.

– Στις 13/05/2021 απέσπασε από μια ημεδαπή χρυσά κοσμήματα συνολικής αξίας τουλάχιστον 4000 Ευρώ.

– Στις 12/09/2020 απέσπασε από έναν ημεδαπό το χρηματικό ποσό των 9800 Ευρώ.

– Στις 11/09/2020 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 18085 Ευρώ.

– Στις 12/08/2020 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 15350 Ευρώ.

– Στις 23/07/2020 απέσπασε από ένα ημεδαπό το χρηματικό ποσό των 14000 Ευρώ.

– Στις 22/07/2020 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 4500 Ευρώ.

– Στις 20/06/2020 απέσπασε από μια ημεδαπή χρυσαφικά συνολικής αξίας τουλάχιστον 55000 Ευρώ.



Η Βουλγάρα εξεταζόμενη υποστήριξε ότι ήταν άνεργη και βρήκε μια αγγελία μέσω «facebook» η οποία ήταν γραμμένη στα Βουλγαρικά. Της είπαν ότι επρόκειτο για μια τεχνική εταιρεία που ασχολείται με αναπηρικά αμαξίδια και άλλα τεχνικά πράγματα και της ζήτησαν να λαμβάνει τις προκαταβολές και να κρατά για την ίδια το 10%, και να στέλνει τα υπόλοιπα στην Βουλγαρία.

Ισχυρίστηκε ότι κατάλαβε στην πορεία ότι επρόκειτο για απάτη και ότι δέχτηκε απειλές για την οικογένεια της στη Βουλγαρία. Περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο δράσης της σπείρας και ομολόγησε τις πράξεις που τέλεσε στη Ρόδο.

Ενώπιον της κ. Ανακρίτριας τόνισε ότι υφίσταται κύκλωμα που τηλεφωνεί σε ανυποψίαστους πολίτες και με πειθώ και παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών εξαναγκάζει αυτούς να προβαίνουν σε πράξεις περιουσιακής διάθεσης με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Εντούτοις, η ίδια καμία συμμετοχή, όπως είπε, δεν έχει  σε όλα τα παραπάνω, αντιθέτως επειδή φοβήθηκε ότι θα βλάψουν την οικογένειά της, υπάκουσε σε συγκεκριμένες υποδείξεις να παραλάβει τσάντες από συγκεκριμένα μέρη και να τις παραδώσει σε συγκεκριμένα σημεία. Αφού δηλαδή τα θύματα των δραστών είχαν εξαπατηθεί και είχαν προβεί σε πράξη περιουσιακής διάθεσης, οι δράστες της ζητούσαν να τους μεταφέρει τις τσάντες με ό,τι αποσπούσαν από τα ανυποψίαστα θύματά τους, χωρίς να γνωρίζει πάντως καμία λεπτομέρεια για το πως δρούσαν. Τίποτα από τα παραπάνω δε γνώριζαν, όπως υποστήριξε, ούτε ο ημεδαπός, ούτε η κόρη της.

Ο ημεδαπός αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την απάτη. Επεσήμανε ότι είναι συνταξιούχος με επισφαλή υγεία και ότι η αναπηρία του ανέρχεται σε 80 %.

Ισχυρίστηκε ότι τελούσε σε πραγματική πλάνη γιατί δεν γνώριζε, πώς έπραττε και πώς ενεργούσε η συγκατηγορούμενη του, γιατί πίστευε ότι εξυπηρετούσε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Τόνισε ότι δεν έγινε απατεώνας στα 57 του χρόνια και μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Ανέθρεψε τρία παιδιά με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, αλλά δυστυχώς κλονίστηκε η υγεία του σε αφάνταστο βαθμό.

Ως συνήγοροι  υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Φώτης Ρωμαίος και Τάσος Διάκος.

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια