Το ξεκίνημα της αντίστασης από μια καλύβα στη Σπερχειάδα – Πώς ο Άρης Βελουχιώτης όρκισε τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ


Μετά την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) το Σεπτέμβριο του 1941, ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης) στέλεχος του ΚΚΕ και υπέρμαχος του αντάρτικου αποσπά την έγκριση της ηγεσίας του κόμματος έρχεται στη Φθιώτιδα με εντολή του κόμματος για να διερευνήσει την δυνατότητα για ξεκίνημα της ένοπλης λαϊκής αντίστασης.

Για το σκοπό αυτό στις αρχές Νοεμβρίου του 1941 ο Άρης άρχισε την περιοδεία του στις περιοχές της Φθιώτιδας, Θεσσαλίας και Ευρυτανίας.

Στη Ρούμελη οι συνθήκες ήταν δύσκολες και οι κομματικές οργανώσεις αδύναμες. Δεν υπήρχαν παραδόσεις μαζικής πάλης υπήρχαν όμως επιβιώσεις ένοπλης αντάρτικης δράσης, συνέχεια από την κλεφτουριά και τα αρματολίκια. Και ήταν αρκετοί οι ανυπότακτοι πατριώτες που άρπαζαν τα όπλα και έβγαιναν στα βουνά (κλαρίτες).

Το ΚΚΕ έστειλε στη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα, για να ανασυγκροτήσει τις κομματικές οργανώσεις και να οργανώσει τον αγώνα, τον Γιώργο Γιαταγάνα, ένα από τα εκλεκτά στελέχη του που τη περίοδο της κατοχής είχε δραπετεύσει από το στρατόπεδο της Φολέγανδρου. Ο Άρης με την οξυδέρκειά του από τη πρώτη στιγμή είδε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του ορεινού όγκου της Ρούμελης για ανάπτυξη του αντάρτικου. Και ήταν ευτυχής σύμπτωση που οι ο Θανάσης Κλάρας βρήκε υποστηρικτή της προσπάθειάς του το Γιαταγάνα.

Οι δύο Ρουμελιώτες συμφώνησαν πως εδώ πρέπει να πιάσουν τον ειδικό αυτό κρίκο που θα τους συνδέσει με το λαό-που είναι η αντάρτικη παράδοση της Ρούμελης στο ‘κλαρί’. Οργανωμένες από το ΕΑΜ ανταρτο-ομάδες δεν υπάρχουν στη Ρούμελη εκτός από την ομάδα του παλιού κομμουνιστή Ψαρρού από το Χρυσό της Παρνασσίδας που κρατούσε επαφή με το Γραμματέα του ΕΑΜ Ν. Διάνη (Παπούα).

Πώς κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις

Όλο το Φλεβάρη και το Μάρτη ο Θανάσης Κλάρας δούλεψε εντατικά. Με την επιστροφή του στην Αθήνα υπέβαλε την έκθεσή του στην ΚΕ και το Μάιο του 1942 κατορθώνει με την επιμονή του να υπερνικήσει τους δισταγμούς της ηγεσίας και να πάρει εντολή να συνεργαστεί με την περιφερειακή οργάνωση της Λαμίας του ΚΚΕ για τη δημιουργία ένοπλων ομάδων αντίστασης στη Ρούμελη.

Ο Σιάντος Γ.Γ του ΚΚΕ ύστερα από επιμονή του Τζήμα δέχεται να ανατεθεί στον Άρη η αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη. Ο Άρης χωρίς να ρωτήσει και πολλά την ηγεσία για την ακριβή θέση του στο αντάρτικο φεύγει με ενθουσιασμό, έχοντας την πεποίθηση πως κάνει στο ακέραιο το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα, το λαό και το κόμμα του.

Βάση για τη συγκρότηση των πρώτων ανταρτικών ομάδων στη Ρούμελη αποτέλεσε η πατριωτική οργάνωση Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (ΜΕΣ) που αφομοιώνεται στο ΕΑΜ και ανασυγκροτείται. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Γ. Χουλιάρα- Περικλή, το ΜΕΣ ιδρύθηκε στη στη Λαμία, από τις πρώτες μέρες της κατοχής με πρωτοβουλία των ξεκομμένων κομμουνιστών Γιώργου Χουλιάρα, Γ. Φράγκου, Ανδρέα Δημόπουλου, Κ. Νταμάτη και Α. Παπαλάμπρου.

Σκοπός του (ΜΕΣ) ήταν η συσπείρωση όλων των πολιτών σε εθνική βάση ανεξάρτητα από πολιτικές και άλλες διαφορές ώστε να αγωνιστούν για την επιβίωση του λαού και να αρχίσουν σιγά-σιγά την αντίσταση ενάντια στον κατακτητή.

Στις 4 Μάη στη Λαμία στη συνοικία Νέα Σφαίρα στην οδό Δωριέων κάτω από το κάστρο στο σπίτι του Μήτσου Μυρεσιώτη σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Α. Χουλιάρα συνήλθαν σε κοινή σύσκεψη οι Περιφερειακές Επιτροπές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, και άλλα στελέχη μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Κλάρας, με εισηγητή τον Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Φθιωτιδοφωκίδας Γιώργη Γιαταγάνα. Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αμέσως ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ και να αρχίσουν δράση εναντίον των κατακτητών και των εθνοπροδοτών.

Η διοίκηση κάθε τμήματος αποφασίστηκε να είναι τριμελής και να αποτελείται από ένα στρατιωτικό Διοικητή, έναν καπετάνιο και έναν πολιτικό και οι αποφάσεις να παίρνονται από κοινού. Στην αρχή όλες οι ομάδες θα είναι αυτοτελείς και θα καθοδηγούνται από την Περιφερειακή επιτροπή του ΕΑΜ με στόχο να συνενωθούν αργότερα σε ένα Αρχηγείο της Ρούμελης.

Η ιστορική σύσκεψη

Στις 14 Μαΐου 1942 στο ίδιο σπίτι στη Νέα Σφαίρα έγινε η ιστορική σύσκεψη των τριών υπεύθυνων στελεχών για την ανάπτυξη του αντάρτικου στη Ρούμελη του Θανάση Κλάρα, Γιώργη Γιαταγάνα και Γιώργου Χουλιάρα-Περικλή. Με εισηγητή το Θανάση Κλάρα πάρθηκαν όλα τα μέτρα για την άμεση έξοδο στα βουνά της Ρούμελης αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ.

Ο Άρης αναλαμβάνει να δημιουργήσει αντάρτικη ομάδα στις περιοχές της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Δομοκού. Ταυτόχρονα στο Γιώργο Χουλιάρα (Περικλή) ανατίθεται να δημιουργήσει αντάρτικη ομάδα στις περιοχές της Παρνασσίδας και της Λοκρίδας. Η σύσκεψη ενέκρινε και την πρώτη φλογερή διακήρυξη για το αντάρτικο προς το λαό της Ρούμελης γραμμένη από τον Θανάση Κλάρα με τον τίτλο «ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ» που καλεί τους Ρουμελιώτες να δημιουργήσουν τους καινούργιους αρματολούς και κλέφτες.

Η διακήρυξη τυπώθηκε στα τυπογραφεία του Λαμιακού Τύπου σε χιλιάδες αντίτυπα και μοιράστηκε στην περιοχή.

Ύστερα από τη σύσκεψη της Λαμίας γίνηκε η συνάντηση στο σπίτι του Φώτη Μαστροκώστα (Θάνου) στη Σπερχειάδα, όπου ο Κλάρας απευθύνει το ερώτημα «Ποιος θα’ ρθεί μαζί μου»;

Η καλύβα του Στεφανή

Η πρώτη αυτή εθελοντική ομάδα του λαϊκού εθνικοαπελευθερωτικού στρατού πριν βγει οριστικά στο βουνό κρύφτηκε στην καλύβα του Στεφανή που βρίσκεται στην τοποθεσία Αλώνια 500 μέτρα έξω από τη Σπερχειάδα.

Την απαρτίζουν ο Άρης Βελουχιώτης, ο Στέφανος Στεφανής (ιδιοκτήτης της καλύβας) ο Φώτης Μαστροκώστας από τη Σπερχειάδα, οι αδελφοί Νίκος και Βαγγέλης Λέβας από την Ομβριακή και ο Βασίλης Ξυνοτρούλιας από τους Βελεσιώτες με οπλισμό πέντε περίστροφα και έναν γκράς.

Σιγά –σιγά άρχισαν να φτάνουν από τα γύρω χωριά και άλλοι αγωνιστές έγιναν όλοι- όλοι δεκατέσσαρες. Δέκατος πέμπτος λογαριάστηκε ο νεαρός Βασίλης Λαγός που ο Άρης θα χρησιμοποιούσε για σύνδεσμο με την οργάνωση της Σπερχειάδας.

Έτσι τον Μάιο του 1942 η πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΛΑΣ εναντίον του κατακτητή υπό την αρχηγία του Άρη Βελουχιώτη ξεκίνησε από την καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα και κατευθύνθηκε τη Γουλινά το μικρό βουνό πάνω και νοτιοδυτικά από τη Σπερχειάδα. Εκεί ο Θανάσης Κλάρας γίνεται ο θρυλικός Αρης Βελουχιώτης και όλοι οι καπετάνιοι για λόγους συνωμοτικότητας παίρνουν τα ψευδώνυμα με τα οποία θα γίνουν γνωστοί στο πανελλήνιο και θα περάσουν στην ιστορία.

Εκεί, δίνουν τον όρκο του αντάρτη που ετοίμασε ο Άρης: «Εγώ παιδί του εργαζόμενου ελληνικού λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ για να διώξω τον εχθρό της πατρίδας μου από τον τόπο, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου. Να αγωνιστώ μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ για τις ελευθερίες του λαού».

Στη Δομνίστα Ευρυτανίας στις 7 Ιουνίου του 42 ο Άρης με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ κάνει την πρώτη εμφάνιση του παρελαύνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των κατοίκων κρατώντας την ελληνική σημαία και τραγουδώντας.

Στη λαϊκή συγκέντρωση που ακολούθησε στην πλατεία του χωριού ο Αρης με λόγια απλά και πάθος εκλαϊκεύει τους στόχους του αγώνα. Μιλάει για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που συνεχίζει την Επανάσταση του 21, «κηρύσσει την Επανάσταση κατά των ξένων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους»  και ζητά την ενίσχυση τους στον αγώνα. Από στόμα σε στόμα η είδηση για εμφάνιση ανταρτών απλώθηκε αστραπιαία στην ύπαιθρο και φτάνει στις σκλαβωμένες πολιτείες…

https://www.in.gr

18 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Στο επομενο αρθρο να γραψετε πως δεν τηρησε την συμφωνια της Βαρκιζας γιατι ηθελε να συνεχισει να σκοτωνει Ελληνες και τον αποκηρυξε το Κ.Κ.Ε., ποσα γυναικοπαιδα εσφαξε αυτος ο αιμοσταγης μπεκρης στον Μελιγαλα και πως αρπαζαν με την βία τα παιδιά των Ελληνων και τα οδηγουσαν σε χώρες της πρωην Σοβιερικης Ενωσης οταν υποχωρουσαν στον συμμοριτοπολεμο. Για να εχει το αναγνωστικο σας κοινο ολοκληρωμενη γνωση..τι οχι;;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μου αρέσει όταν διαβάζω Κομουνιστικες ειδησεις

Ανώνυμος είπε...

Το 2021 την εποχή του 5G της τεχνητής νοημοσύνης και των 3D εκτυπωτών στην Ελλάδα αφιέρωμα στον Αθανάσιο Κλάρα, δεν υπάρχει σωτηρία το διαβατήριο και δρόμο

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω ότι θα αναφέρετε σε επόμενο άρθρο σας και την ΕΚΚΑ του Συνταγματάρχη ΨΑΡΡΟΥ(5/42 Σύνταγμα Ευζωνων).Υπάρχει συνάφεια,καθώς κατόπιν εντολής του ανωτέρω δολοφόνου,σκοτώθηκε.Ελεγε και ένα ωραίο όταν την έβλεπε Θεός και σκοτωνε:"Σας δικάζει ο λαός ρεεεε!".Και για τους θανάτους των αγωνιστών του ΕΔΕΣ,της ΥΒΕ και για όλους τους Έλληνες που σκοτώθηκαν από τους κατσαπλιαδες του(Έτσι τον ανέφερε το ΚΚΕ).

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΔΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ!!!
Η βλάβη της διάνοιά σας είναι σοβαρή και ανήκεστος!!!
Μάλλον μας υποτιμάτε!!! Πιστεύετε ότι, παρέχετε καλές υπηρεσίες στους αναγνώστες σας γράφοντάς και υμνώντας έναν αιμοσταγή σφαγέα δολοφόνο, ο οποίος αν τα αποτρόπαια εγκλήματα και τις σφαγές που διέπραξε τα είχε διαπράξει αργότερα θα δικαζόταν ως γενοκτόνος εγκληματίας πολέμου!!! Τον συγκεκριμένο εγκληματία και τα εγκλήματα του τον και τα αποκήρυξε ακόμη και το κόμμα του το αιμοσταγές ΚΚΕ.
ΕΛΕΟΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Δε ντρέπεστε να προβάλλετε αυτόν τον αιμοσταγή δολοφόνο ελληνοπαίδων που ο μοναδικός σκοπός αυτού και των ομοϊδεατών του ήταν να πολεμήσουν κάθε μορφή αντίστασης κατά των Γερμανών έτσι ώστε να έχουν το "μονοπώλιο" για να καταλάβουν την εξουσία με την αποχώρηση των κατακτητών. Αυτοί που έκαναν παιδομάζωμα,ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που μόνο οι τουρκοι ετολμησαν. Εγκλήματα που όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν από τον μεταπολεμικό νεοελληνικό κρατίδιο, αλλά επιβραβεύτηκαν με την ιδεολογική επικράτηση των δολοφόνων σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο μπράβο στο bloko.gr που τολμά να αναδημοσιεύει και αυτά τα ιστορικά θέματα, όταν είναι γνωστό ότι το βασικό αναγνωστικό του κοινό είναι η μαυρίλα των μπάτσων και οι απόγονοι και ομοϊδεάτες των ενθοπροδοτών και των δοσίλογων. Ίσως είναι το καλύτερο μνημόσυνο για το Γιώργο, που πάντοτε ήθελε να ανοίξουν μάτια και μυαλά στο χώρο της αστυνομίας και μέσα από την ιστορική γνώση, όπως μου έλεγε.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω και εγώ τέτοιο μούσι!!

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλος αγωνιστής. Αφού αυτος και το συναφι του διέλυσαν όλες τις μη κομμουνιστικες αντιστασιακες οργανώσεις (ΕΚΚΑ, Ε.Σ., ΠΑΟ, ΜΙΔΑΣ,ΣΑΡΑΦΗΣ/ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ) πολέμησαν με σφοδροτητα τις υπολοιπες (ΕΔΕΣ, Χ, ΡΑΝ) και κατέληξαν να βαφτίσουν δοσίλογους και μοναρχοφασιστες οσους δεν συμμετείχαν στα αισχη υπο τη σκεπη τους!! Βγηκαν στο βουνό βέβαια μονο κατόπιν της επίθεσης Χίτλερ στην ΕΣΣΔ αφού μέχρι τότε ισχυε το σύμφωνο μη επιθεσης Ριμπεντροπ-Μολοτοφ

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή και πρόκληση να προβάλλεται στη σελίδα σας "Αστυνομικού ενδιαφέροντος", (υποτίθεται) έναν αιμοσταγή δολοφόνο, που πήρε τα όπλα εναντίον της ίδιας του της Πατρίδας και κατέσφαξε κόσμο και κοσμάκη, παλεύοντας να μείνει η Ελλάδα μέχρι τον Όλυμπο. Οί μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των αδικοχαμένων Αστυνομικών ακόμα υπάρχουν στα κεντρικά Αστυνομικά Τμήματα των Αθηνών. Δεν ξέρω σε ποιους θέλετε να απευθύνεστε και να γίνετε αρεστοί, αλλά προσωπικά απο σήμερα σας καταργώ.

Ανώνυμος είπε...

Μέσα σε λίγες γραμμές είπες ιστορία 6 ετών φίλε. Μπράβο σου.

Ανώνυμος είπε...

Κομμουνιστικά απολιθώματα ανάξιου λόγου...

Unknown είπε...

Α έτσι σου έλεγε;; Μήπως σου είπε πως η ιστορική έρευνα διενεργείται από πολλαπλές πηγές κ όχι από ιδεολογικές
Και κομματικες γιατί ίσως "πάσχουν" από υποκειμενικότητα;

Ανώνυμος είπε...

Αθάνατη Πλατεία Τρικάλων με τον αγέρωχο φανοστάτη σου...

Ανώνυμος είπε...

Είναι ντροπή να μιλάτε όλοι εσείς για τον ΑΡΗ και όσο για το τι έγινε τα χρόνια της κατοχής και ποιος αντιστάθηκε και ποιος το έβαλε στα πόδια καλύτερα να μην μιλάει κανένας δεξιός για αυτό

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που έτρεχαν πιο γρήγορα ήταν οι αριστεροί.Αιμοσταγεις κατσαπλιαδες που μόνο τους γερμανούς δεν πολεμήσανε

Ανώνυμος είπε...

Όταν αυτοί που περιγράφεις θριαμβευαν στη Μεση Ανατολη και στην Ιταλία ενάντια στο αφρικα κορπς και τις επίλεκτης μεραρχιες των ναζί, οι δικοι σου έκαναν αντίσταση κλέβοντας κότες και κατσίκες από τους χωρικούς και σκοτώνοντας τραυματίες και αιχμάλωτους Γερμανούς

Ανώνυμος είπε...

Να αναγνωρίσει η Ελλάδα τη γενοκτονία των Γερμανών ναζί κατακτητών από τους αντιστασιακούς πατριώτες και να δοθούν αποζημιώσεις στη Γερμανία. Καταδικάζουμε τη βία από όπου προέρχεται!