Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ν. Μπλάνης: Έλλειμμα στρατηγικής: Απόφαση-«συμβόλαιο θανάτου» των Πανελληνίων και της αστυνομικής εκπαίδευσης

 

Είδαμε την απόφαση να ορίζει τον  αριθμό των υποψηφίων για εισαγωγή  στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της  ΕΛ-ΑΣ, σε μόλις 310 και 67 αντίστοιχα, πράγμα που προκάλεσε την απογοήτευση των υποψηφίων-αποφοίτων Λυκείου. Και ήταν αναμενόμενο, αφού οι δαπάνες εξαντλήθηκαν και με την σύσταση των 1300 θέσεων Ε.Φ. των Ο.Π.Π.Ι., οι οποίες παραδόξως  αναλήφθηκαν από το Προστασίας του Πολίτη και όχι το Παιδείας και τα Α.Ε.Ι. Η ονομασία των Αστυφυλάκων θα πραγματοποιηθεί το 2024, όπως ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν.4670/2020, για τις οποίες διαβάσαμε ανακοινώσεις-πανηγυρισμούς, ότι γίνεται  «ανωτατοποίηση» της Σχολής Αστυφυλάκων. Όμως το μόνο που είδαμε ήταν η αύξηση του χρόνου φοίτησης από 5 σε 6 εξάμηνα.

             2. Οι Σχολές  εντάχθηκαν (με καθυστέρηση 11 χρόνων) στο σύστημα των Γενικών Εξετάσεων (ν.2226/1994), με αποτέλεσμα να προσελκύουν νέους και υψηλών γνώσεων υποψηφίους και να τονωθεί το κύρος του Σώματος. Το σύστημα δηλαδή, εκτός του ότι είναι το πλέον διαφανές, αξιοκρατικό και αμερόληπτο, επιτρέπει και «προσκαλεί» τους αρίστους να φοιτήσουν σε αυτές.  Η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι  πολύ καλή. Οι Επιτελείς του ΥΠ.ΕΘ.Α δεν τόλμησαν να το αμφισβητήσουν για σχεδόν σαράντα χρόνια εφαρμογής. Πως τολμάνε να το αμφισβητούν οι του ΠΡΟ.ΠΟ;;; Γιατί  οι απόφοιτοι των Α.Σ.Ε.Ι. μπορεί να πετάνε F16 και Mirage, ενώ της Αστυνομικής Ακαδημίας δεν μπορούν να κάνουν το…γνήσιο της υπογραφής ή προανάκριση;;;

            3. Οι  διατάξεις  του άρθρου 13 του ν. 3686/2008  θεσμοθέτησαν την αποκαλούμενη «ομογενοποίηση», δηλαδή την ένταξη των Ειδικών φρουρών (Ε.Φ.)  και  Συνοριακών Φυλάκων (Σ.Φ.) στο αστυνομικό προσωπικό. Σκοπός αυτών ήταν η εξάλειψη της Αστυνομίας πολλών ταχυτήτων, ώστε να σταματήσουν οι αντιδικίες, που παρατηρούνταν μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών «ένστολου» προσωπικού και να διαλυθεί η σύγχυση, που επικρατούσε, για το ποια ακριβώς καθήκοντα μπορούσε να ασκήσει κάθε κατηγορία.  Υποτίθεται, ότι με την ολοκλήρωση της ένταξης θα επιτυγχάνονταν σε μεγάλο βαθμό η «ομογενοποίηση». 

            4. Η στρατηγική  αυτή ακυρώθηκε στην πράξη, αφού συνεχίσθηκε η πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού ειδικών κατηγοριών, με τη δικαιολογία της άμεσης πρόσληψης και της ταχείας  απόδοσης στην αστυνόμευση. Και αυτό από μόνο του συνιστά ασυνέπεια και κραυγαλέα αντίφαση. Και το σημαντικότερο τροφοδοτεί την αστυνόμευση με προσωπικό χωρίς εκπαίδευση και αστυνομική κουλτούρα.

            5.Τελευταία  έγινε ευρεία πρόσληψη Ε.Φ και Σ.Φ. Αυτό στην ουσία ακυρώνει αφενός τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που είναι η κατάταξη μέσω των Πανελληνίων και αφετέρου την ολοκλήρωση της  «ομογενοποίησης»  και εξάλειψης των αντιθέσεων. Αποτέλεσε πράγματι πισωγύρισμα και ένα από τα μεγαλύτερα «σφάλματα» της παρούσας Κυβέρνησης. 

             6. Παρατηρούμε δηλαδή την προχειρότητα και  την απουσία  στρατηγικής και πολιτικής δημόσιας τάξης,  με τη συνεχή δημιουργία νέων  «σωμάτων», δηλ. ομάδων (κλειστών με αδιαφανείς «δράσεις» πολλές φορές), που θίγουν τη συνοχή, την ομοψυχία και την ενότητα της προσταγής. Με άλλα λόγια μια σειρά  εσφαλμένων, αποσπασματικών και μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα  επιλογών, που εξελίσσονται  σε φιάσκο και έχουν ήδη μετατρέψει το κεφάλαιο «δημόσια τάξη» από πλεονέκτημα της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς Κυβέρνησης σε βαρίδι και «πολιτικό Βατερλό». Οι εκφραστές  της πολιτικής αυτής οδηγούν στην χρεοκοπία  το δόγμα «νόμος και τάξη», στην αποτυχία το σύστημα επιβολής του νόμου και συνακόλουθα στη δημιουργία κλίματος υποκουλτούρας (που ευνοεί την αστυνομική βία) και  εν τέλει στην απογοήτευση όσους (όλους εμάς) πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτά!!!

            7. Αυτό λοιπόν που προέχει είναι η αναβάθμιση του ουσιαστικού περιεχομένου των σπουδών, που δεν μπορεί να είναι μόνο τυπική (με νομοθετικές προβλέψεις,  προβολές μέσω του τύπου κ.λ.π.) αλλά και ουσιαστική. Αυτό σημαίνει υιοθέτηση νέων πρακτικών που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή αστυνομικών, οι οποίοι θα έχουν "μάθει τη δουλειά" μέσα στις σχολές  και θα έχουν κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις του αστυνομικού έργου, ώστε να το ασκήσουν με αποτελεσματικότητα. 

             8. Αποτελεί λοιπόν σχήμα οξύμωρο και εκτός λογικής το να εξαγγέλλεται η αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας τη στιγμή που ουσιαστικά  «καταργείται» η κατάταξη μέσω των Πανελληνίων και η φοίτηση-εκπαίδευση των υποψηφίων αστυνομικών στις σχολές αυτής!!! Το να προσλαμβάνεις αστυνομικούς χωρίς αστυνομική εκπαίδευση, συνιστά μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία και ελληνική…πατέντα!!! Και αποδεικνύει το τεράστιο έλλειμμα οράματος και στρατηγικής!!!









Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όλα καλά τα γράφεις στρατηγέ, αλλά η πρόσληψη ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων από την παρούσα κυβέρνηση δεν ήταν "σφάλμα", όπως γράφεις. Ήταν ΕΓΚΛΗΜΑ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολυ σωστό το άρθρο σας Στρατηγε, αλλά δυστυχώς οι Συνδικαλιστές μας, δεν ασχολούνται με τέτοια.
Θα ερθουν εκλογές, δεν θα έρθουν;
Μαύρο στους "Μαυρογιαλούρους"
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να ρωτήσω κύριε μπλανη κάτι πως γίνεται 4 διαφορετικές κατηγορίες προσωπικού (αστυφ αρχιφ-ανθυπ τεμα σαεα) να μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο οργανικά πόστο του αξυπ και να πληρώνονται διαφορετικά;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς οι συνδικαλιστές πλην ελαχίστων δεν άκουσαν και δεν έμαθαν για το τι συμβαίνει στην ελληνική αστυνομία. Τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας τους θα είναι ορατά τα επόμενα χρόνια. Μόνο με την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχαν, τώρα ανύπαρκτοι, λες και τα προβλήματα λύθηκαν δια μαγείας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στοπ στις προσληψεις εφ ΑΜΕΣΑ. Ανακριτκκοι ολοι οι αστυνομικοι ΑΜΕΣΑ. Μονο ετσι θα πραγματοποιηθει ομογενοποιηση. Ολα τα αλλα ειναι παραμυθια της χαλιμας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό με το μισθό είναι τελείως άκαιρο. Στο δημόσιο πολλές φορές ο ΠΕ, ο ΤΕ και ακόμα και ο ΔΕ έχουν τα ίδια καθήκοντα, αλλά πληρώνονται βάση πτυχίου. Στον δε ιδιωτικό τομέα δεν παίζει ρόλο το καθήκον, αλλά η εμπειρία, και η εμπιστοσύνη του εργοδότη προς τον υπάλληλο.
Επίσης μπορεί συγκυριακά για Χ χρονικό διάστημα ο αστυφύλακας να αλλάζει βάρδιες με τον Υ/Α εκ ΣΑΕΑ για να σου πιάσω τα 2 άκρα, αλλά εκ προορισμού δεν εκτελούν τα ίδια καθήκοντα. Την επόμενη μέρα λχ ο Υπαστυνόμος μπορεί να πάει επικεφαλής σε μέτρα, ενώ ο αστυφύλακας να εκτελέσει σκοπιά ή περιπολία. Τέλος οι μισθολογικές διαφορές στις οποίες αναφέρεσαι δεν είναι καθόλου μεγάλες για άτομα με τις ίδιες ώρες εργασίας, ίδια χρόνια υπηρεσίας, ίδιες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι πρώτες σειρές ειδικών φρουρων προσελήφθησαν αποκλειστικά για την φύλαξη στόχων.Στη συνέχεια σιγά σιγά προωθήθηκαν κακώς βέβαια και σε άλλες υπηρεσίες μέχρι που ήρθε η περιβόητη ομογενοποίηση.Ισως ήρθε η ώρα να γίνει διαχωρισμός καθηκόντων ανάμεσα στις δύο κατηγορίες ανακριτικων και μη ανακριτικων υπαλλήλων.Χιλιαδες νέοι ανακριτικοι αστυφύλακες καίγονται σε υπηρεσίες όπως μεταγωγών διμοιρίες σκοπιές οδηγοί αξιωματικών γραμματειακη υποστηριξη λεσχες σε συνεχομενα μετρα ταξης και πάρα πολλές άλλες με αποτέλεσμα αντί να διευρύνουν τις γνωσεις τους ξεχνάνε και αυτά που έμαθαν μέσα στις σχολές.Επισης οι μεταθέσεις να γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Διεύθυνσης αν χρειάζεται μάχιμο η βοηθητικό προσωπικό.(Οι ειδικοί φρουροί και προερχόμενοι εξ αυτών να χαρακτηριστούν ως βοηθητικό προσωπικο).Στην αστυνομια χωρανε ολοι αρκει να υπαρξει ορθολογιστικη διαχειριση του προσωπικου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εισαι γελοιος κ σπερνεις τη διχονοια αναμεσα στους συναδελφους.το 99% της Διας προερχεται απο φρουρους κ σε πληροφορω οτι ειναι ολοι μαχιμοι μεχρι τελευταιας ρανιδος..ασε τις αμπελοφιλοσοφιες βοηθε κ ελα να πιασεις κανενα κλεφτη που αραζεις στο τμημα κ βλεπουμε αργοτερα για μεταθεση.γινατε ειδημων ολοι εδω μεσα κ απο δουλεια τιποτα.πρωτα θα πλενεις το στομα σου κ μετα θα μιλας για φρουρους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί οι απόφοιτοι των Α.Σ.Ε.Ι. μπορεί να πετάνε F16 και Mirage, ενώ της Αστυνομικής Ακαδημίας δεν μπορούν να κάνουν το…γνήσιο της υπογραφής ή προανάκριση;;;

Κλαίω
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και άραγε ποιός οφελείται από όλη αυτή τη χάβρα που δημιουργήθηκε?
Ο χρήστης Unknown είπε…
Να πω ένα παράδειγμα με τις πολλές ταχύτητες προσωπικού.. Έχει τύχει να είμαι αξυπ σε περιφερειακό τμήμα της Αττικής και σε αυτόφωρο με μερικά άτομα να βρισκόμαστε στο τμήμα... Εγώ ( αρχ/μας αξυπ) 4 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί ( τότε που ήταν σε διαθεσιμότητα) μερικοί δόκιμοι κ ένας σκοπός ΕΦ, μέσα σ όλους αυτούς δούλευα μόνον εγώ ( τρίξιμο καταθέσεις χειρισμός κρατουμένων κτλ) οι υπόλοιποι κινητό και κουβεντουλα και παρατηρούσαν σαν να έβλεπαν ταινία.. Αυτό το θεωρείται δίκαιο;;; Αν ήταν οι μισοί εξ αυτών ανακριτικοι θα επιμερίζονταν πολύ καλύτερα ο φόρτος εργασίας προς όφελος όλων ( ημών και πολιτών). Φυσικά σε όμοια περίπτωση με σκοπό ανακριτικο ( ούτε καν υπαξιωματικο υπηρεσίας ή βοηθό) τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.
Έλεος πια με τις πολιτικές που καταστρέφουν σιγα σιγά το σώμα, φτάνει που το έχετε εγκαταλείψει, τώρα σκυλευετε το πτώμα του
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν κυβερνά η Ν.Δ. οι Συνδικαλιστές είναι ανύπαρκτοι.
Όταν όμως κυβερνά άλλο κόμμα, είτε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ , είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα έβλεπαν στραβά, ακόμα και με τον νυν Υπουργό
ΠΡΟ.ΠΟ , όταν ήταν Υπουργός στο ίδιο Υπουργείο, αλλά σε άλλη Κυβέρνηση, τον σαμποτάριζαν άπαντες κανονικά, μη νομίζετε ότι τα ξεχάσαμε, είτε Πολυδύναμα Αστυνομικά Τμήματα, προσπαθούσε να δημιουργήσει για εξοικονόμηση δύναμης, είτε Αστυνομικό της γειτονιάς!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να πληρώνεται επιτέλους το πτυχίο ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και στην αστυνομία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και κάπως έτσι συνεχίζουμε να τρωγομαστε μεταξύ μας για το ποιος τον έχει μεγαλύτερο κ ξεχνάμε τα σημαντικά..(μισθολόγιο,επικίνδυνο βράδυ να που δεν πληρωνόμαστε κ.α)..ας συνεχίσουμε όλοι έτσι να τρωγομαστε.εξυπηρετουμε έτσι αυτούς που συνεχίζουν να μη θέλουν να ασχοληθουν με τα σοβαρά θέματα..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λιγοι μετρημένοι στα δάχτυλα είμασταν, που τον στηρίζαμε και τον ψηφίζαμε
Ο χρήστης Τι λες τωρα! είπε…
Δεν αμφιβάλουμε ρε συνάδελφε φρουρά ότι υπηρετείται στη ΔΙΑΣ. Το θέμα είναι ότι δεν καταλαβαίνεται πως χωρίς αξιωματικούς υπηρεσίας δεν γίνετε να δουλέψει καμία υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Πριν τη ΔΙ.ΑΣ και τους ειδικούς φρουρούς μια χαρά δούλευε η αστυνομία. Και για να σε προλάβω την ίδια και περισσότερη δουλειά από εσάς θα πρόσφεραν στο σώμα εάν αντί ειδικών και συνοριακων φρουρών προσλαμβανονταν αστυφύλακες μεσω πανελληνίων.
Ο χρήστης Αντώνης είπε…
Ρε γατάκι το 90% των αστυφυλάκων χωρίς να έχουν πάει στο στρατό είναι κινητό σκουλαρίκι και το μισθουλακο άλλωστε η πλειοψηφία αυτών μόνο την αστυνομία δεν είχε πρώτη επιλογή.Αντιθετως οιε.φ και αξιοκρατικά μπαίνουν και γιατί γουστάρουν την αστυνομία!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σπερνουν διχονοια καποιοι εδω μεσα κ δυστυχως τσιμπαμε κ αφηνουμε τα μεγαλυτερα προβληματα που μας αφορουν στην απ εξω.για καποιους κομπλεξικους εδω μεσα για ολα φταινε οι ειδικοι φρουροι.χαλαρωστε λιγο..ολοι στην πρωτη γραμμη ειμαστε κ θα ειμαστε.ενοτητα πρεπει να εχουμε.οταν επιτυχουμε αυτο ολα τα αλλα θα ερθουν.την καλημερα μου