Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιάννης Αραμπατζής: Αστυνομικοί Διευθυντές – Ασκούν Διοίκηση ή εκτίουν ποινή;


Κείμενο τού προέδρου των Αξιωματικών Βορείου Αιγαίου: Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 εδαφ. δ του ΠΔ 394/2001 «Χρόνος Εργασίας Προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας», κατά την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, για τους Διευθυντές, Διοικητές και προϊστάμενους των Υπηρεσιών ισχύουν οι ώρες εργασίας των γραφείων των Δημόσιων Υπηρεσιών.

Κατ’ εξαίρεση δύναται να επιβληθεί υποχρεωτική παροχή εργασίας και πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα. Στην περίπτωση αυτή ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος είναι, κατ’ ανώτατο όριο, σαράντα δύο ώρες για την παραπάνω περίπτωση.

Η χορήγηση ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική εντός της εβδομάδας που γεννάται το δικαίωμα λήψης της.

Οι διευθυντές, διοικητές και προϊστάμενοι των Υπηρεσιών κάνουν χρήση της ημερήσιας ανάπαυσης, αφού αναφέρουν στον άμεσο προϊστάμενό τους, ο οποίος δύναται να διατάξει την αναβολή λήψης αυτής μόνον όταν τούτο επιβάλλεται για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών που αφορούν και την Υπηρεσία που προΐσταται ο δικαιούχος. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος κάνει χρήση της ημερήσιας ανάπαυσης το αργότερο εντός εβδομάδας από την άρση του κωλύματος και σε ημέρα της επιλογής του, κατόπιν ενημέρωσης του άμεσου προϊσταμένου του.

Για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, ιδίως τάξης, ασφάλειας ή τροχαίας, δύναται να επιβάλλεται πρόσθετη εργασία, πέραν της οριζόμενης στην παράγραφο 1 του άρθρου 1, κατόπιν εγκρίσεως της προϊσταμένης Υπηρεσίας .

 

Αυτά λένε οι ισχύουσες διατάξεις. Το τι γίνεται όμως στην πράξη απέχει πολύ από τα παραπάνω. Μας έλεγαν στη Σχολή Αξιωματικών ότι ο Διοικητής δεν έχει ωράριο. Μια φράση που έχει μια δόση αλήθειας, καθώς εάν συμβεί ένα σοβαρό περιστατικό, που η διαχείρισή του απαιτεί την παρουσία του προϊσταμένου της Υπηρεσίας, θα επιληφθεί ως οφείλει και όπως προβλέπεται.

Η θλιβερή πραγματικότητα όμως είναι ότι προϊστάμενος μιας Διεύθυνσης έχει ωράριο. Είναι παρών στην Υπηρεσία από τις 7:30 έως τις 15:00 και από τις 18:30 έως τις 21:00-22:00. Καθημερινά, χωρίς να ξέρει τι θα πει Σαββατοκύριακα και αργίες, πρέπει να είναι παρών στο γραφείο πρωί και απόγευμα, για να δώσει αναφορά ιεραρχικώς, από το σταθερό του τηλέφωνο, ακόμα και εάν δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο περιστατικό. Ακόμα όμως και μετά την αναφορά, θα πρέπει να παραμείνει στο γραφείο, γιατί ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι διαθέσιμος, ώστε να συνδεθεί άμεσα για τηλεδιάσκεψη με τη Γενική ή με το Αρχηγείο.

Αυτή είναι η σύγχρονη Αστυνομία που θέλουμε να Υπηρετούμε; Έχουν φτάσει στο σημείο οι Αξιωματικοί που φτάνουν στους ανώτερους βαθμούς, να σκέφτονται πως αν και όταν μπορέσουν να ασκήσουν διοίκηση σε ανώτερο επίπεδο (Διεύθυνσης Αστυνομίας και πάνω), θα ξεχάσουν τι θα πει προσωπική ζωή, θα τους ξεχάσει η οικογένειά τους και θα είναι δέσμιοι της Υπηρεσίας και της οθόνης του υπολογιστή, που θα τους περιμένει για τηλεδιάσκεψη. Οι περίπου 80 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, είναι σχεδόν διπλάσιες από τις προβλεπόμενες 42, χωρίς καμία αποζημίωση για την πρόσθετη απασχόληση.

 

Μπορεί το ζήτημα αυτό να μην αφορά την πλειοψηφία των μελών της Ομοσπονδίας μας, αλλά είναι προφανές ότι μόνο μέσω του συνδικαλισμού μπορεί να διορθωθεί. Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας υπάρχουν καθ’ όλο το 24ωρο επόπτες Αξιωματικοί και βοηθοί Διευθυντή οι οποίοι έχουν καθήκοντα ελέγχου και εποπτείας των εκτελούμενων Υπηρεσιών αλλά και μιας πρώτης ανταπόκρισης στα περιστατικά, μέχρι να επιληφθεί Αξιωματικός από την αρμόδια υπηρεσία. Επίσης, οι εντολές και οδηγίες που δίνονται από τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις, πολλές φορές επαναλαμβάνονται ή αφορούν θέματα μη επείγοντα, που μπορούν να τεθούν μόνο μία φορά την ημέρα, εντός του πρωινού ωραρίου υπηρεσίας.

Η συγκέντρωση της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων στους Αστυνομικούς Διευθυντές και η – χωρίς λόγο και πραγματική ανάγκη – παρουσία τους όλη σχεδόν την ημέρα στο γραφείο τους, είναι αντιπαραγωγική και αντίθετη προς τις ισχύουσες διατάξεις. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να κάνει βήματα μπροστά και να εφαρμόζει τις επιστημονικές αρχές της θεωρίας της Διοίκησης και της Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων που διδασκόμαστε στις Σχολές. Ο σχεδόν υποχρεωτικός «στρατωνισμός», μας γυρίζει σε άλλες εποχές, που με αγώνα χρόνων ξεπεράστηκαν για τους υπηρετούντες στο Σώμα. Στην τρίτη δεκαετία του αιώνα μας, πιστεύω είναι καιρός να προσεγγίσει διαφορετικά η Φυσική Ηγεσία μας, το ρόλο των Διοικούντων Αξιωματικών.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το παρόν άρθρο εκφράζει τις απόψεις του υπογράφοντος, με την ελπίδα να γίνει η αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υψηλόβαθμων Αξιωματικών.

 

Ιωάννης Αραμπατζής

Αστυνομικός Υποδιευθυντής

Πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας

Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου









Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με εκανες και γέλασα, να είσαι καλά καρντασι!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χαχαχαχαχαχαχαχαχα!
Ο χρήστης Adekastos είπε…
Τι δύσκολο να κάνεις τηλεδιάσκεψη ,πόσο δύσκολο να αναφέρεις τα συμβάντα μιας ημέρας , ειδικά όταν παίρνεις και 3 χιλιάρικα τον μήνα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αραμπατζή δώστε τα οφειλόμενα ρεπό στο προσωπικό και άσε την κλάψα.Μόνο για δημόσιες σχέσεις είσαστε και νοιάζεστε για το γαλόνι και την καρέκλα.Και όταν γίνει κάτι το ρίχνετε στην πλάτη του αστυφϋλακα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο τέλος θά μας πουν ότι καίνε και διπλές βενζίνες στα αυτοκίνητα τους για να πάνε στην υπηρεσία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για το υπόλοιπο προσωπικό ισχύουν οι 42 ώρες κ.Διευθυντα?Όταν πηγαίνει ο αστυφύλακας από Πλωμάρι Μυτιλήνη για υπηρεσία χρειάζεται δύο ώρες επιπλέον συν τα κομμένα ρεπό η πανω απο οκτώ ώρες υπηρεσία λόγω εκτάκτου γεγονότος που καθημερινά γίνεται τακτικό έχετε να πείτε Κάτι?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μετά από αυτό που να δώσουν ρεπό στο κατώτερο προσωπικό!!!! Τρέχουν όλοι!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έμπλαστρο για την μέση. Πολλές οι ώρες στο γραφείο. Ειδικά το πρωινό ξύπνημα. 7:30... χαχαχα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπορείς πάντα να παραιτηθείς και να πας να βόσκεις πρόβατα στο χωριό σου ή να γίνεις υπεύθυνος ασφαλείας σε ιδιωτική εταιρεία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με συγκίνησες πρωί πρωί...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να εκτελεις καθήκοντα χωροφύλακα που είναι πιο ευκολα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί 42? 32 ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και έως 8 Σαββατοκύριακο
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παιδιά οι διευθυντές δουλεύουν μην κάνετε ότι δεν βλέπετε. Δουλεύουν, δουλεύουν το προσωπικό και τον κόσμο. Λυπηθήτε τους.Ακομα χειροτερα οι υποδιευθυντές σε κάθε διεύθυνση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"χωρίς καμία αποζημίωση για την πρόσθετη απασχόληση"
Μπορεί ο αρθρογράφος να μας απαντήσει εάν οι διευθυντές των νομών κ.λ.π. παίρνουν κάποια επιδόματα για την θέση τους κι αν ναι για ποιο λόγο τα παίρνουν? Ή αυτά τα επιδόματα είναι μόνο για να δίνουν εντολές? Τέλος, ας μας πει για τα έξοδα ασφαλείας που παίρνουν, πόσα είναι και πόσα από αυτά πραγματικά πάνε σε έξοδα ασφαλείας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έλα στο χωράφι μου να δουλέψεις να είσαι πιο ξεκούραστος....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το θέμα είναι σοβαρότατο και θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα το υπουργείο και ο πρωθυπουργός ο ίδιος με αυτά που τραβάνε οι κ.κ διευθυντές. Αν δεν υπάρξει εγχώρια ανταπόκριση, πρέπει άμεσα να ενημερωθεί το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσω του αμερικανικού κογκρέσου,ο κ. Μπάιντεν....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να τα βλέπεις εσύ Αστυφύλακα τι τραβάνε οι ανώτεροι σου και να μην μιλάς.Εσυ με οχτώ ώρες ορθοστασία μέσα στο χώμα και στη βρωμιά στα κέντρα κράτησης παραπονιέσαι για ενα κομμένο ρεπό ή αν ο κακομοίρης Διευθυντής σου χρωστάει 20-25 ρεπό.Σηκωσε το κεφαλι και δες τι τραβάει ο κόσμος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σωστός!!!!!!Επίσης η παροχή υπηρεσιακού αυτοκινητου τους γλιτώνει κάποιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο βενζίνες και φθορές.Με τα συνήθη μεταφορικά μέσα να πάνε όπως διατάσσουν το προσωπικό για υπηρεσιακή μετακίνηση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτη ειναι η συγχρονη αστυνομια που θελουμε να Υπηρετουμε? αναρωτιεται ο αρθρογράφος.Κυριε Υπουργέ ακούτε?Δώστε λύση στο πρόβλημα των διευθυντών και τότε θά μετεξελιχθουμε σε σύγχρονη Αστυνομία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ατακα Αξιωματικών σε παράπονα χαμηλοβαθμων "Αν δεν σου αρέσει παραιτησου"Οπότε κύριοι αν δεν σας αρέσει παραιτηθειτε.
Ο χρήστης Kostis είπε…
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν ναι επιδέξιους ....Όντως οι πιο πολλοί είναι όλοι μέρα εκεί αλλά επειδή θέλουν να συγκεντρώνουν όλη την εποπτεία γιατί φοβούνται μην τα κάνουν μαντάρα οι υποδντες τους οι οποίοι δεν κάνουν τπτ.Ετσι είναι οι θέσεις ευθύνης σε όλους τους τομείς ιδιωτικο και δημόσιο κι όποιος δεν θέλει και δεν έχει βλεψεις σπιτάκι.Καποιοι μάγκες του πληκτρολογίου να πάνε να κάνουν αυτοί τους διευθυντές η τους διοικητες.Αλλα μόλις τους το πεις εμείς είμαστε χωροφύλακες ... το στοματακι όμως πάει ροδάνι.Οσο για την ανάρτηση του κ.Αραμπατζη απλά άστοχη, αχρειαστη και λαβή για σχόλια του τύπου πάνε για πρόβατα και τράβα στο χωράφι από τραχανοπλαγιαδες ανωνυμους παντογνώστες.
Ο χρήστης Επώνυμος παντογνώστης είπε…
Μπράβο kosti! Πες τα , δεν έχουν όλοι το θαρος να σχολιάζουν επώνυμα όπως εσύ. Α εγώ ευχαρίστως θα έκανα το διευθυντή και ας περνάνε ότι περνάνε. Να μάθω ρε παιδί μου πως είναι να δουλεύεις τόσο κόσμο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ή αστυνομία είναι μια οικογένεια όπου ο πατέρας ναι μεν πρέπει να είναι αυστηρός προς τα παιδιά του να τα νουθετει και όταν χρειάζεται να τα τιμωρεί από την άλλη όμως πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά του.Οταν ο πατέρας είναι αδιάφορος και κοιτάει την πάρτη του σπάει ο δεσμός αυτός με τις ανάλογες συνέπειες.Οι πιο παλιοί Ίσως να θυμάστε τον Στρατηγό ΝΤΕΛΛΗ Τον συγχωρεμένο τον ΔΑΡΕΙΟ Τον Γιάννη τον ΣΚΟΠΑ που τα ονόματα τους θά γράφτουν με χρυσά γράμματα στις καρδιές μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εν τω μεταξύ ο Βητάς έχει και άποψη για δουλειά και προσφορά ενώ έχει πάρει άτυπη σύνταξη εδώ και καμία δεκαετία. Παραβάσεις δεν φέρνει με τίποτα και του κόψεις κανένα ρεπό κάνει τον ψόφιο στον γιατρό. Μία χαρά τα λέει ο Υποδιευθυντής. Ζηλεύετε που δεν παίρνετε βαθμό....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι χαμηλοβαθμοι έχουν περισσότερο φιλότιμο από εσας.Οταν όμως εσεις τους το καταπατατε και εφαρμοζετε το διαιρεί και βασιλευε τότε μπαι μπαι.Οπως λέγαν και οι παλιοί το ένα χέρι νιβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο.Γιατι να σου φέρει 20 παραβάσεις για να σε κάνει μάγκα? Μπορείς να βάλεις τον οδηγό σου και τους ρουφιανους σου να σου βγάλουν δουλειά.Δυστυχως για εσάς το κορόιδο ξυπνάει κάποια στιγμή.Με εξαίρεση ελάχιστους αξιωματικούς κανένας δεν μπαίνει μπροστά.Και δεν μιλάω για κάλυψη ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.Ποιος φώναξε δεν έχω προσωπικό είναι αδύνατον αυτό που μου ζητάτε.Ελαχιστοι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ενώ εσύ δεν χρειάζεται να κάνεις τον ψώνιο γιατί απλά δεν δουλεύεις ποτε.Φυσικα η διαγνωση των γιατρών δεν μετράει για ταλέντα σαν και σενα