Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ζέινος Σόλων: Νέο σχέδιο αστυνόμευσης στη Δυτική Αττική με απονεκρωμένα Τμήματα δεν γίνεται


Όπως δημοσιεύτηκε, πριν λίγες μέρες από το Ζεφύρι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε το νέο σχέδιο αστυνόμευσης στη Δυτική Αττική. Αυτό που είναι άξιο απορίας, όμως, είναι το πώς αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί, αφού τα Τμήματα είναι σχεδόν άδεια και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Χωρίς καμία κινδυνολογία, και όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις με τις ανακοινώσεις μας, τα προβλήματα στην περιοχή μας όχι απλά δεν επιλύονται, αλλά πολλαπλασιάζονται.

Ο αστυνομικός που υπηρετεί στα Τμήματα της Δυτικής Αττικής (Α.Τ., Τ.Α., Τ.Τ.) ξέρει πολύ καλά τα σχέδια αστυνόμευσης που κάθε φορά εκπονούνται. Πρόσφατο στις μνήμες μας είναι το το σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ», που είχε σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας μας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό στην πολιτική και φυσική ηγεσία, ότι όλος ο όγκος δουλειάς που προκύπτει στο δρόμο, μεταφέρεται μέσα στα Τμήματα. Για παράδειγμα, ένας ληστής που καταλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να διαπράττει την πράξη, θα οδηγηθεί στο Τμήμα, όπου θα πρέπει να σχηματιστεί η δικογραφία και μετά να μεταχθεί στο δικαστήριο. Όλη αυτή η διαδικασία -πρέπει να ξεκαθαριστεί- ότι είναι τεράστια και χρειάζεται χρόνο και προσωπικό για να την πραγματοποιήσει. Η αστυνόμευση δεν σταματάει στη σύλληψη, αλλά συνεχίζεται μέχρι ο δράστης να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Σύλληψη χωρίς τη δικογραφία και τη μεταγωγή ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής προβλήματα που αντιμετωπίζουμε:

Τα περισσότερα Τμήματα Ασφαλείας είναι εντελώς υποστελεχωμένα. Τα Τ.Α. έχουν καταστεί πλέον υπηρεσίες καταγραφής συμβάντων, χωρίς να έχουν την υπηρεσιακή δυνατότητα να ασχοληθούν περαιτέρω με την εγκληματικότητα στους τομείς ευθύνης τους. Μάλιστα μολονότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά, καλούνται τακτικά να ενισχύσουν άλλες Διευθύνσεις!

Τα περισσότερα Τ.Α. επίσης δεν έχουν βραδινή αλλαγή για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι αν προκύψουν το βράδυ αυτόφωρα, και αν καταφέρει το ανακριτικό – δρομέας να τα ξεκινήσει το βράδυ, οι πρωινοί – υπερήρωες θα κληθούν να ολοκληρώσουν την χρονοβόρα διαδικασία με συνοπτικές διαδικασίες, και να οργανώσουν τη μεταγωγή. Πολλές φορές, μάλιστα, την μεταγωγή καλείται να πάει ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, λόγω της παντελούς έλλειψης δύναμης, με αποτέλεσμα το Τμήμα να μένει χωρίς Αξ.Υπ.

Τα επίσης υποστελεχωμένα Α.Τ. δεν διαθέτουν καν σκοπό κρατητηρίων και βοηθό Αξ. Υπ., μολονότι έχουν χρεωμένους πολλούς κρατουμένους, κάποιοι εξ αυτών ποινικοί. Ενώ οι συνάδελφοι των Τμημάτων χειρίζονται καθημερινά αυτόφωρα, μηνύσεις, προσαγωγές, εγκλεισμούς, το αίτημα για βοηθό Αξιωματικού Υπηρεσίας -προκλητικά- φαντάζει ουτοπικό

Σε κανένα Τμήμα δεν εκδίδεται εβδομαδιαία Υπηρεσία. Μάλιστα πολλές φορές η υπηρεσία αλλάζει λόγω έκτακτων (μάλλον πολύ τακτικών) αναγκών (π.χ. μεταγωγές, φυλάξεις κ.τ.λ.), σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγώντας το Π.Δ. για τα εργασιακά των αστυνομικών. Η καθημερινότητα αυτή ταλαιπωρεί διαχρονικά τους αστυνομικούς των Τμημάτων

Τα περισσότερα οχήματα είναι γερασμένα και με πολλά χιλιόμετρα, έτσι εξακολουθούν να έχουν πάρα πολλά προβλήματα, που τα καθιστούν ακατάλληλα για οδήγηση και βάζουν σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες

Αναρωτιόμαστε πώς μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα Τμήματα θα βγάλουν επιπλέον περιπολίες για την εφαρμογή του νέου σχεδίου.

Την ευθύνη για τις χρόνιες αγκυλώσεις που προαναφέρθηκαν την έχουν όλες οι κυβερνήσεις των περασμένων ετών. Ειδικά όταν πρόκειται για προβλήματα που είναι χρόνια και γνωστά, οι ευθύνες μεγεθύνονται. Το να διαμαρτυρόμαστε συνεχώς για πράγματα που είναι αυτονόητα, μας έχει πείσει ότι από την ηγεσία θεωρούμαστε αναλώσιμοι, και ότι τις περισσότερες φορές οι ανάγκες μας κρίνονται ανέφικτες, επειδή αποτιμώνται σε χρήμα. Κάθε μέρα εργαζόμαστε ίσως στην πιο προβληματική περιοχής της χώρας (λόγω καταυλισμών, αχαρτογράφητων περιοχών κ.α.), και το μόνο που μας επιστρέφεται είναι μια παγερή αδιαφορία.

Καλούμε την πολιτική και φυσική ηγεσία να αφουγκραστούν τις ανάγκες των Τμημάτων της Δυτικής Αττικής. Για να είναι ένα σχέδιο παραγωγικό, κάθε κρίκος της αλυσίδας των επιχειρησιακών σχεδίων πρέπει να είναι εξοπλισμένος. Ναι μεν οι περιπολίες πρέπει να πληθύνουν, αλλά και τα Τμήματα να είναι πλήρη κι ενισχυμένα. Τα Τμήματα είναι τα κύτταρα της αστυνόμευσης, στα οποία κάθε πολίτης απευθύνεται πρώτα απ’ όλους. Ο αστυνομικός της Δυτικής Αττικής κάθε μέρα πασχίζει για να τα βγάλει πέρα στην εγκληματογόνο περιοχή μας, και χρειάζεται τη μέγιστη προσοχή.

Συνάδελφοι, ούτε βήμα πίσω από αυτά που δικαιούμαστε. Να μην αφήσουμε να συνηθίζονται χρόνιες υπηρεσιακές παθογένειες που δυσχεραίνουν τη ζωή μας.

ΖΕΪΝΟΣ Σόλων

Αστυνομικός Α.Τ. Ασπροπύργου

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ από Δυτική Αττική

Μέλος της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μία άχρηστη διοίκηση κάνει άχρηστα πράγματα, απλά στην ΕΛΑΣ φταίει για όλα ο κατώτερος...