Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μαφίες σε Αθήνα και Μύκονο: Επιχείρηση «καθαρά χέρια» - Συστήνεται ομάδα κρούσης


Η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μαζί με τον επικεφαλής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα σηματοδοτεί την έναρξη της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια».

Πρόκειται για μια γιγαντιαία προσπάθεια πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, που την τελευταία δεκαετία ξέφυγε από τα στενά όρια της νύχτας και της προστασίας καταστημάτων, επεκτάθηκε σε δραστηριότητες της μέρας, όπως το εμπόριο του καφέ, των καυσίμων, των τσιγάρων, αλλά και η εισαγωγή ναρκωτικών, η τοκογλυφία και η μαστροπεία. Αφθονο μαύρο χρήμα, αρκετό απ’ ό,τι φαίνεται, για να διαβρώσει κρατικούς λειτουργούς, να διεισδύσει στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη και να κάνει ευυπόληπτους επιχειρηματίες να συνεργάζονται με τους εγκληματίες και να εξαρτώνται από αυτούς.

Η δράση του οργανωμένου εγκλήματος απασχολεί σοβαρά και τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιθυμεί την εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου δράσης με συνεργασία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών προκειμένου να παταχθούν τα κυκλώματα της Greek Mafia και να ελεγχθεί η δράση τους με τρόπο άμεσο και αποφασιστικό. Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού πρέπει στο επόμενο διάστημα να αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες αυστηροποίησης των ποινών για τους ενόχους και κλεισίματος κάθε «κερκόπορτας» που επιτρέπει «ελεύθερη» δράση ακόμα και μέσα στις φυλακές και αθρόες αποφυλακίσεις.

Το πόρισμα για τις μαφίες

Εκτός από τις 110 δικογραφίες σημαντικότατων υποθέσεων, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέδωσε στον εισαγγελέα και ένα πόρισμα-φωτιά για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας. Ουσιαστικά μέσα από τις σελίδες της αστυνομικής μελέτης που συντάχθηκε τον τελευταίο μήνα «παρελαύνουν» με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα όλη η «νύχτα» και η σκληρή παρανομία της Αθήνας. Οι αριθμοί σοκάρουν: 500 ονόματα, 14 μεγάλες οργανώσεις και δεκάδες θυγατρικές, 16 συμβόλαια θανάτου από το 2016 και μετά, εκατοντάδες εκατομμύρια μαύρου χρήματος, σχεδιαγράμματα με τις δομές των ομάδων, την ιεραρχία και τις διασυνδέσεις με τα αδικήματα που έχει διαπράξει ο καθένας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις αριθμεί 20 κορυφαία μέλη, 50 επιπλέον σε περιφερειακό ρόλο, ενώ η θυγατρική τους διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό 83 ατόμων.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, το οποίο δείχνει και τη διάβρωση του κρατικού μηχανισμού, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 500 μαφιόζους που αναφέρονται στο πόρισμα έχουν συλληφθεί, έχουν κατηγορηθεί, έχουν μπει φυλακή, αλλά συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους... Η Ασφάλεια Αττικής, η οποία θα αναλάβει μετά την προκαταρκτική εξέταση, που θα διαταχτεί, την έρευνα, υπό την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, θα εφαρμόσει την τακτική «follow the money». Δηλαδή μέσα από τις διαδρομές του χρήματος και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών πιστεύει ότι θα οδηγηθεί στα μεγάλα «κεφάλια» και τους συμβούλους της εγχώριας μαφίας.

Η χαρτογράφηση του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα γίνεται για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά. Κάποια, μάλιστα, από τα 500 ονόματα που περιγράφονται στο πόρισμα έχουν δολοφονηθεί, όμως οι ομάδες τους συνεχίζουν να λειτουργούν και να εξαπλώνονται. Τα συμβόλαια θανάτου και οι εκκαθαρίσεις, όπως αναφέρεται, γίνονται στο πλαίσιο της μάχης για κυριαρχία ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένας ανελέητος πόλεμος μεταξύ παλαιότερων και νεότερων «νονών» που διεκδικούν μερίδιο από μια πίτα δισεκατομμυρίων που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Οπως συμβαίνει στον ιταλικό Νότο, έτσι και στη χώρα μας, η μαφία δεν έχει ένα αντικείμενο, αλλά πολλαπλά και εισχωρεί εκεί όπου διαπιστώνει ότι υπάρχει εύκολο χρήμα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πλέον ως μία από τις έδρες των μαφιόζικων δραστηριοτήτων είναι, εκτός από την Αθήνα, η Μύκονος. Στο Νησί των Ανέμων, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και πρόσωπα από το διεθνές jet set, διακινείται πολύ χρήμα και οι μαφιόζοι αποφάσισαν ότι δικαιούνται μερίδιο και αυτοί. Στην κορυφή της λίστας με τις 14 μαφιόζικες οργανώσεις βρίσκονται

δύο ομάδες με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πλήθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Η πρώτη αποτελείται από τη βασική ομάδα των 20 μελών και τους 50 περιφερειακούς, ενώ η θυγατρική της αριθμεί συνολικά 83 άτομα.

Πολλά από τα μέλη της, μάλιστα, έχουν πέσει νεκρά από τις σφαίρες αντίπαλων ομάδων που προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο από τα κέρδη τους. Η δεύτερη ομάδα που προσπαθεί να ηγηθεί της αθηναϊκής μαφίας αριθμεί δεκάδες άτομα, όχι όμως τόσο μεγάλο αριθμό (λιγότερα από 50). Φαίνεται, πάντως, όπως λένε οι αναλυτές της έκθεσης, να κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος και να ανεβαίνει στην κορυφή της παρανομίας. Το χαρακτηριστικό της μαφίας της νέας δεκαετίας είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν στεγανά και «μαρκαρισμένες» ζώνες κυριαρχίας. Τα πλοκάμια των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος απλώνονται παντού, τα κάνουν όλα και διεκδικούν ζωτικό χώρο χωρίς όρια και μέτρο.

Καφές, καύσιμα, τσιγάρα, ναρκωτικά

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της Ασφάλειας Αττικής που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το οργανωμένο έγκλημα της χώρας ασχολείται με πολλές δραστηριότητες εκτός από την προστασία νυχτερινών καταστημάτων και τους εκβιασμούς. Την τελευταία πενταετία βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανελέητος πόλεμος με φόντο τον καφέ. Οχι φυσικά τις καφετέριες και τα μπαρ, αλλά το χονδρεμπόριο των κόκκων καφέ και τις εισαγωγές τεράστιων ποσοτήτων από τις χώρες παραγωγής. Υπάρχουν μάλιστα δολοφονίες που έχουν φόντο τη μάχη του καφέ, καθώς φαίνεται ότι τα χρήματα που βγαίνουν από εκεί είναι πολλά και εύκολα.

Δεύτερη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται όλο και περισσότερο ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είναι ο χώρος των καυσίμων, όπου οι φόροι είναι τεράστιοι και όποιος καταφέρει να τους παρακάμπτει βγάζει πολλά λεφτά.

Οπως αναφέρεται στην απόρρητη έκθεση, υπάρχει η περίπτωση γνωστού ποινικού, του οποίου το όνομα έχει συμπεριληφθεί σε πολλές δικογραφίες, έχει κατηγορηθεί για βαριά αδικήματα και έχει πάει και φυλακή, ο οποίος εισάγει από τη Βουλγαρία μια ειδική χημική ένωση που του επιτρέπει να την αναμειγνύει με καύσιμα και να παράγει μεγάλες ποσότητες τις οποίες διαθέτει σε χαμηλές τιμές δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα, εκατομμύρια ευρώ βγάζει η ελληνική μαφία και από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το οποίο θεωρείται, σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, μία από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες με εμπλοκή δεκάδων μελών και θυγατρικές εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το κομμάτι. Στο ίδιο κεφάλαιο περιγράφονται και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών (κοκαΐνης, ηρωίνης και ινδικής κάνναβης) με εμπλοκή αλλοδαπών.

Οταν το μεσημέρι της 9ης Απριλίου πληρωμένοι εκτελεστές δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, οι αναλυτές της Ασφάλειας κατάλαβαν ότι το παιχνίδι έχει χοντρύνει και το οργανωμένο έγκλημα προχωρά και σε συμβόλαια θανάτου με άτομα που δεν εμπλέκονται στον χώρο, φοβούμενο αποκαλύψεις ή έρευνες. Η εκτέλεση Καραϊβάζ ήταν η αφορμή για να μπει ένα τέλος σε αυτό το χαοτικό σκηνικό. Στη μελέτη που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου περιγράφονται 16 περιπτώσεις συμβολαίων θανάτου που σφραγίστηκαν την τελευταία πενταετία. Ολα παραμένουν ανεξιχνίαστα, καθώς άλλοι είναι οι φυσικοί και άλλοι οι ηθικοί αυτουργοί, όμως από την έρευνα προέκυψε ότι όλα, με κάποιον τρόπο, συνδέονται μεταξύ τους. Από τις 16 περιπτώσεις υπήρξαν 14 νεκροί και δύο βαριά τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν τελικά να επιβιώσουν.

Οι δικογραφίες των συγκεκριμένων υποθέσεων πλέον θα εξεταστούν από κοινού, θα συσχετιστούν στοιχεία, θα κληθούν εκ νέου μάρτυρες, θα γίνουν ακόμη και έρευνες σε σπίτια και άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να βρεθούν στοιχεία που θα οδηγήσουν στους δράστες. Τόσο στους ηθικούς όσο και στους φυσικούς. Στην άμεση προτεραιότητα είναι η σύσταση ειδικής υπηρεσίας ανάλυσης και στατιστικής η οποία θα υπάγεται στη νέα υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Εκεί οι αναλυτές θα προχωρούν σε επεξεργασία όλων των στοιχείων από τις ομάδες που, όπως χαρακτηριστικά λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, έχουν ιεραρχική δομή, τύπου πυραμίδας, θα σκιαγραφούνται τα προφίλ και θα χαρτογραφούνται σχέσεις και επαφές.

«Follow the money»

Οπως λένε πηγές που έχουν άμεση γνώση της υπόθεσης, η δύναμη της greek mafia είναι το άφθονο μαύρο χρήμα που τσεπώνει από τις πολυεπίπεδες δραστηριότητές της. Ετσι, για πρώτη φορά μέσα από τη νέα υπηρεσία που θα συσταθεί, αυτή της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ θα αναζητηθούν οι δρόμοι του μαύρου χρήματος. Θα ανοίγουν όποτε κρίνεται αναγκαίο λογαριασμοί προκειμένου να ελέγχονται χρηματικά ποσά που μπαίνουν και βγαίνουν και θα παγώνουν τραπεζικοί λογαριασμοί με σκοπό να εντοπίζονται και να μπλοκάρονται ύποπτες κινήσεις. Στόχος είναι, μέσω των συναλλαγών και της προσπάθειας να ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα, οι αστυνομικοί να φτάσουν στα μεγάλα αφεντικά της «νύχτας». Ισως, λοιπόν, για πρώτη φορά το δυνατό σημείο της greek mafia να αποδειχτεί και η αχίλλειος πτέρνα της.

Δημήτρης Πώποτας - Άρια Καλύβα




Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Adekastos είπε…
Είμαι σίγουρος ότι οι Ειδικοί Φρουροί του εκλεγμένου από τον λαό κύριου Μισέλ θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσο αναφορά την επιχείρηση
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τελικά ο mike όταν έλεγε για οργανόγραμμα πριν δύο μήνες, εννοούσε της μαφίας και όχι της αστυνομίας...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τώρα μαλιστα περιμένετε
Ο χρήστης Αρμόδιος είπε…
Καλά κρασά.....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι ειδικοί φρουροί σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα θα φέρουν από τα άτομα που πήγαν με κρυφές διαταγές στη Μύκονο, κάτι παλιούς συνδικαλιστές που βγάζανε άλλους να πάνε στα νησιά, και άλλους αρκετούς παρόμοιους.