Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανανεωτική Δράση: Επαγγελματίας αστυνομικός σε ερασιτεχνικό περιβάλλον


Παραθέτουμε ανακοίνωση της παράταξης ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Την 12-3-2021 ο Πρωθυπουργός δήλωσε εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου και σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι η Πολιτεία επιθυμεί οι αστυνομικοί να επιδεικνύουν επαγγελματική συμπεριφορά και να ακολουθούν τους κανόνες. ¨Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο¨. Όντως, επαγγελματίας αστυνομικός είναι αυτός που εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τους Νόμους, τις Κανονιστικές και λοιπές Διαταγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το πλαίσιο κανόνων που καθορίζονται από τα Προεδρικά Διατάγματα και τους οργανικούς νόμους της ΕΛ.ΑΣ..
Ωστόσο, δύο μήνες μετά την προαναφερόμενη δήλωση παρατηρείται να συνεχίζεται το φαινόμενο της μη πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά το αστυνομικό προσωπικό σε αρκετές Υπηρεσίες ( η μη χορήγηση ημερήσιας ανάπαυσης, η μη τήρηση του 16ωρου ανάμεσα σε δύο βάρδιες και η μη έκδοση διάταξης εβδομαδιαίας υπηρεσίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα).Ενδεικτικά αναφέρουμε την χαρακτηριστική περίπτωση της εκτέλεσης διπλής συνεχόμενης νυχτερινής εργασίας (βράδυ-βράδυ) κατά παράβαση σχετικής διαταγής του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σε νευραλγικό Τμήμα της ανατολικής Θεσ/νίκης.
Επίσης, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε πρόσφατη επιχείρηση που έλαβε χώρα στο ΑΠΘ, κάποιες αστυνομικές δυνάμεις αν και εργάστηκαν κατά τις ώρες 22:00-06:00, δεν αποδεσμεύτηκαν και παρέμειναν για εκτέλεση υπηρεσίας έως την 12:00 το μεσημέρι, παρά τη συμμετοχή μεγάλων αριθμητικά δυνάμεων διαφόρων Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ. και όμορων νομών .Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η καταπόνηση που βίωσε το εν λόγω προσωπικό, εγκυμονούσε κινδύνους για την σωματική ακεραιότητά του μετά την λήξη της υπηρεσίας του (π.χ. σε περίπτωση οδηγήσεως οχήματος) και θα επιβαρύνει μακροπρόθεσμα την σωματική και ψυχική υγεία των συναδέλφων.
Έχουν προηγηθεί δεκάδες αναφορές-καταγγελίες από πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις και συνδυασμούς αλλά και από την ΠΟΑΣΥ με δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που αφορούν περιπτώσεις της μη πιστής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας. Κατά καιρούς δίνονταν προσωρινές λύσεις σε κάποια κακώς κείμενα χωρίς όμως να αλλάξει η γενική εικόνα της αρνητικής αυτής κατάστασης. Η φυσική ηγεσία είναι υπεύθυνη και αρμόδια να εποπτεύει τις υφιστάμενες Υπηρεσίες για την εύρυθμη λειτουργία τους και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται. Σε καμία περίπτωση η διενέργεια ελέγχου να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υποβολή επώνυμης ατομικής αναφοράς του αστυνομικού, καθώς είναι γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοι δεν προβαίνουν σε σχετικές αναφορές, διότι φοβούνται πως θα τεθούν σε δυσμένεια από τους ανωτέρους με ενδεχόμενες περαιτέρω επιπτώσεις στην οικογενειακή και υπηρεσιακή ζωή τους (π.χ. απόσπαση, διάθεση σε άλλη Υπηρεσία κτλ.).

Μια συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια και να διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον για την επίτευξη της αποστολής του Έλληνα Αστυνομικού που του έχει αναθέσει. Μονόδρομο αποτελεί η προμήθεια του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, η δημιουργία κατάλληλων κτηριακών υποδομών και η θεσμοθέτηση για την επιχειρησιακή και θεσμική θωράκιση του αστυνομικού απέναντι στο έγκλημα και στις κακόβουλες ενέργειες εις βάρος του.

Ο μάχιμος Έλληνας αστυνομικός ανταπεξέρχεται διαχρονικά στο ύψος των περιστάσεων και λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίτευξη της αποστολής του. Δίνει καθημερινά τον καλύτερο εαυτό του παρά το όποιο προσωπικό και οικογενειακό κόστος, ακόμη και την ΖΩΗ του για την δημόσια ασφάλεια. Ο υγιώς σκεπτόμενος πολίτης το αναγνωρίζει. Αξιοσημείωτο είναι ότι το δύσκολο αυτό έργο που επιτελείται το αναγνωρίζουν και οι αστυνομικοί άλλων κρατών που μετέχουν επικουρικά στην προστασία των συνόρων μας στα νησιά και στον Έβρο.

Την 12-3-2021 δηλώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για καθιέρωση επαγγελματισμού στην Αστυνομία.

Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξη.

Αναμένουμε από την πολιτική και φυσική ηγεσία να δώσουν οριστικές λύσεις για τα παραπάνω και να στηρίξουν έμπρακτα τον Έλληνα αστυνομικό.

Ως ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ και ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, δεν ζητούμε ¨τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο¨ από τα αυτονόητα.

 









Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μα καλά πιστεύετε ακόμα σε δράκους και κοκκινοσκουφίτσες ; Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό χρονικό διάστημα στην Αστυνομία και ιδίως στη ΓΑΔΘ. Η αστυνομία έχασε στα θέματα διαχείρισης προσωπικού το 1984 όταν επικράτησαν οι χωροφύλακες της Α.Π. Οι πρώτοι έβλεπαν το προσωπικό σαν προσωπικό τους εργαλείο. Οι δεύτεροι το σεβόταν σαν εργαζόμενους. Αν δεν αποτιναχθεί αυτή η νοοτροπία δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ κάτι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
κουπί σκλάβοι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
22.00 - 06.00 και τους σχόλασε στις 12.00 το μεσημέρι? Πόσο ακόμα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στην αστυνόμια ειμαστε όχι στο κατηχητικό. Δουλεια ο κόσμος εχει προβλήματα τον κλέβουν τον ληστεύουν κ εμεις βαθμολόγιο μεταθέσεις κοκ επιτέλους ποιος δουλεύει σε αυτη τη
Ν αστυνομία. Μονο οι 3 συνδικαλιστές κάθε μερα στα κανάλια. Οι υπόλοιποι καθόμαστε