Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρώτη πράξη αντίστασης - Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη σημαία των Ναζί


Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.





Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πραγματικά πράξη γενναία. Βέβαια μένουν τα ερωτήματα, γιατί η γερμανική σημαία δεν είχε υποσταλει το βράδυ αυτό και γιατί η εν λόγω σημαία δεν βρέθηκε ποτέ. Και αν πράγματι έγιναν όλα αυτά, μήπως υπήρχε και τρίτο πρόσωπο (γυναίκα) που απέσπασε την προσοχή των γερμανών στρατιωτών; Όπως και να έχει ενώ ο Γλέζος έπραξε γενναία ως μέλος της ΕΟΝ,ενω μετά προσχώρησε στις τάξεις του προδοτικου ΕΑΜ που κατέσφαξε τους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ έταζε τη Μακεδονία στους Σλάβους και τη Θράκη στους Βούλγαρους συντρόφους των. Εύγε πάντως που ανεβάζετε ιστορικά θέματα για να μαθαίνει ο κόσμος την αλήθεια, έστω και από τα σχόλια των αναγνωστών σας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ενα αστυνομικο site οπως θελετε να λεγεστε καλο θς ηταν να επικεντρωνεται στα των σωματων ασφαλειας και του στρατου κατ επεκταση.
Εαν τωρα θελετε να προσθεσετε και πολιτικου ιδεολογικου περιεχομενου αμφισβητουμενα ως το πως πραγματικα εγιναν ιστορικα γεγοντα , καλο ειναι να παρουσιαζονται ολες οι πτυχες και ολες οι ιδεολογικες παραμετροι , ας πουμε δεν εχω δει το μπλοκο να κανει η δημοσιοποιει καποιο πατριωτικο αρθρο η καποιο θρησκευτικου περιεχομενου αρθρο και ειδικα της επικρατουσας θρησκειας των ελληνων , διοτι εχουμε ηδη δει αρθρα για αλλες θρησκειες η εχουμε δει να καταγγελονται πχ πραξεις προσβολης του κορανιου ομως πραξεις προσβολης της εικονας της παναγιας οπως αυτη της υπαλληλου του υπουργειου παιδειας δεν τις καταγγειλατε ποτε ... ο ρατσισμος και το ρατσιστικο δλδ οπως μας συμφερει.
Με λιγα λογια ετσι οπως φαινεται οτι το πατε το πραγμα , το κοινο που καταφερε να παρει πισω τα τελευταια 2 χρονια το site σας θα το χασετε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσο υπάρχει το Στρουμφοχωριό με τα στρουμφάκια, άλλο τόσο είναι αληθινή η ιστορία με τη σημαία που κατέβασε(χαχα)ο Γλέζος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και εγώ έχω πολλά ερωτηματικά για το γεγονός. Ακόμη περισσότερα έχω με τη σφαγή των αστυνομικών από το ΕΑΜ. Πώς γίνεται και επιβίωσαν τόσοι φασίστες ως τις μέρες μας αφού τους έσφαξαν; Μισές δουλειές έκανε το ΕΑΜ, γι'αυτό δεν πάει μπροστά αυτός ο τόπος....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στα ερωτήματα αυτά,τα οποία συμμερίζομαι απολύτως,θα περίμενα να απαντηθεί και η παρουσία του ΓΛΈΖΟΥ στη ν κηδεία του δυνάστη της Αλβανίας ΧΌΤΖΑ,ο ένθερμος χαιρετισμός του εκεί,τη στιγμή μάλιστα που ήταν εν ενεργεία βουλευτης(ΠΑΣΟΚ) ενός κοινοβουλίου αστικής δημοκρατίας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εδώ επιβίωσαν οι κατσαρίδες μετά από τόσα ραντίσματα και εντομοκτόνα,οι κυνηγημένοι από τους εαμοβουλγαρους δε θα επιβίωναν;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλο το παραμυθι αλλα δεν εχει δράκο..τι λες ρε παιδι μου..και οι Γερμανοί τι εκαναν μετα απο αυτην την γενναία πραξη;; Πως αντεδρασαν;;