Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Π.Ο.Ε.Σ. προς ΥΕΘΑ - Γιατί δεν θέλετε τη βαθμολογική αναβάθμιση των πτυχιούχων ΕΜΘ και ΕΠΟΠ;


Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), μετά από απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργόες Εθνικής Άμυνας σε ερωτήσεις βουλευτών, μη ικανοποιημένη, επανέρχεται και ζητά την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να μπορούν να αναβαθμιστούν κατά ένα βαθμό οι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), όπως ακριβώς συμβαίνει με τους αποφοίτους Ανωτέρω Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).

Όλο το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με το σχετικό (α) έγγραφό μας αναδείξαμε την άνιση βαθμολογική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), με τους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποφοίτους Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).

Το ως άνω έγγραφό μας έγινε αφορμή να κατατεθούν, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα (β) έως και (δ) ερωτήματα, επί των οποίων απαντήσατε με τις (ε) έως και (ζ) όμοιες απαντήσεις σας, σύμφωνα με τις οποίες το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, δεν παρουσιάζει δυσχέρειες και άρα δεν χρήζει τροποποίησης, επιχειρηματολογώντας μάλιστα ότι αφ΄ ενός οι ΑΣΣΥ και οι ΕΜΘ – ΕΠΟΠ είναι κατηγορίες προσωπικού εκ προελεύσεως και υπηρεσιακής αξιοποίησης διακριτές και αφ΄ ετέρου όσοι πτυχιούχοι ΕΜΘ – ΕΠΟΠ θέλουν να εξελιχθούν βαθμολογικά μπορούν να μεταταχθούν κατά τη διαδικασία των μετατάξεων, ενώ επιβεβαιώνετε και το γεγονός ότι οι διακριτές αυτές κατηγορίες έχουν διαφορετική βαθμολογική αντιμετώπιση ακόμη και κατά την αποστρατεία τους.

Είναι προφανές πλέον κε Υπουργέ ότι δεν επιθυμείτε καμία περαιτέρω βαθμολογική εξέλιξη των ως άνω πτυχιούχων συναδέλφων μας, ακόμη και αυτών που, αν και υπηρετούν ως ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, είναι κάτοχοι και μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών. Όσον αφορά δε τη δυνατότητα για μετάταξή τους, εάν δεν το γνωρίζετε, σας γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν είναι βούληση των ιδίων των στελεχών, αλλά της Υπηρεσίας, θα έχει ενδιαφέρον δε, να κοινοποιήσετε τα αριθμητικά εκείνα στοιχεία από τα οποία θα μάθουμε:

πόσα στελέχη ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, ανά Κλάδο, είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών πανεπιστημιακού τομέα, πόσα μεταπτυχιακού και πόσα διδακτορικού,

πόσες προκηρύξεις μετάταξης, ανά Κλάδο, εκδόθηκαν από το έτος 2010 μέχρι και σήμερα και

πόσες θέσεις, ανά Κλάδο, προκηρύχθηκαν για μετάταξη ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, πόσα στελέχη δήλωσαν επιθυμία και πόσα τελικώς μετατάχθηκαν;

Κατόπιν των ανωτέρω εμμένουμε στο αίτημά μας, το οποίο θεωρούμε πέρα για πέρα δίκαιο και κατά τους κανόνες της ισότητας και της ισονομίας (όπως άλλωστε επισήμανε ο ερωτών βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Στράτος Σιμόπουλος) και ζητάμε να σκεφτείτε εκ νέου και να προωθήσετε σχετική νομοθετική ρύθμιση ως εξής:

«Το άρθρο 4 του ν. 4609/2019 (Α΄ 67), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε, ως εξής: «Στο άρθρο 13 του ν.1848/1989 (Α΄ 112) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: 1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 13 αντικαθίσταται ως εξής: «Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Mακράς Θητείας (E.M.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά οι πτυχιούχοι ΑΕΙ μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και οι μη πτυχιούχοι ΑΕΙ μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. 2. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 13 αντικαθίσταται ως εξής: «Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) πτυχιούχους ΑΕΙ βαθμού Υπολοχαγού που τίθενται σε αποστρατεία και αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) βαθμού Ανθυπολοχαγού που τίθενται σε αποστρατεία».

«Στο άρθρο 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), για τον καταληκτικό βαθμό των Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς: Η περίπτωση (6) στην παράγραφο α αντικαθίσταται ως εξής: (6) Λοχαγός για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και προστίθεται περίπτωση (7), ως εξής: (7) Υπολοχαγός για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Εθελοντές Μακράς Θητείας και δεν είναι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.».

«Στο άρθρο 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) για τον καταληκτικό βαθμό των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού: Η περίπτωση (8) στην παράγραφο β αντικαθίσταται ως εξής: (8) Υποπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και προστίθεται περίπτωση (9), ως εξής: (9) Ανθυποπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Εθελοντές Μακράς Θητείας και δεν είναι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.».

«Στο άρθρο 23 του ν.3883/2010 (Α΄ 167) για τον καταληκτικό βαθμό των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας: Η περίπτωση (8) στην παράγραφο γ αντικαθίσταται ως εξής: (8) Σμηναγός για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Εθελοντές Μακράς Θητείας πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και προστίθεται περίπτωση (9) στην παράγραφο γ. ως εξής: (9) Υποσμηναγός για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Εθελοντές Μακράς Θητείας και δεν είναι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.».

«Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ν.2936/2001 (Α΄ 166) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του δεκανέα, λοχία, επιλοχία και αρχιλοχία και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αρχιλοχίες και αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να προαχθούν σε ανθυπασπιστές μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, καθώς και αυτοί που είναι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι και αποστρατεύονται με τον αμέσως επόμενο αποστρατευτικό βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλούνται για την εκ νέου ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Τσουκαράκης Ανέστης

Συνταγματάρχης (ΣΔΓ)


Ο Γεν. Γραμματέας

Κατσανεβάκης Ιωάννης

Επισμηναγός (ΥΑΔ)

 









Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί κάθε φορά κουράζεται τον κόσμο με αυτά? Αν έχεις πτυχία μπράβο σου καλά κάνεις, στον στρατό είσαι στο στρατό το ίδιο στην αστυνομία και όλα τα σώματα ασφαλείας άρα κάνε τη δουλειά που πληρώνεσαι, αν δε σε αρέσει παραίτηση και κάνε τη δουλειά του πτυχίου σου, εδώ δεν κάνουμε τη δουλειά πρέπει να κάνουμε μας φάγανε οι βαθμοί και τα γαλόνια δε θέλουμε επιστήμονες άτομα να κάνουν τη δουλειά τους θέλουμε. Πουθενά δε θα έπρεπε σε αυτά τα σώματα να χρησιμοποιούνται πτυχία, εξέλιξη μόνο μέσα από την ίδια την υπηρεσία,όπως και εκπαίδευση και πτυχίο από την ίδια την υπηρεσία. Τι να τον κάνω στον στρατό η στην αστυνομία τον πτυχιούχο πολιτικό μηχανικό φιλόλογο μαθηματικό η ζαμπονοκοπτη με λέιζερ?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το ίδιο ερώτημα έχει κατ'επαναληψη υποβληθεί & έχει απαντήσει μέσω Κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Κος ΥΕΘΑ.
Εάν επαναλαμβάνεται το ίδιο ερωτημα-αιτημα νομίζουμε ότι θα ικανοποιηθεί ?