Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Σήμερα οι συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια




Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συναντιέται σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα μας.

Χθες με το «καλημέρα», επιδόθηκε σε παιχνίδι προκλήσεων θέτοντας επανειλημμένως ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψής του στη Θράκη.


Τον «μουσουλμανικό» και «ελληνικό» χαρακτήρα της μειονότητας υπογράμμισε σε αυστηρότατη απάντησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κάνοντας επίσης λόγο για «συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία».

Μετά την ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδεψε στην Αθήνα όπου χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη.

Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχονται σε συνέχεια της προκλητικής απόφασης της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για ερευνητικές δραστηριότητες του σκάφους «Tubitak Marmara» στο Αιγαίο, οι οποίες θα αρχίσουν από σήμερα. Τη στιγμή δηλαδή που έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο Μ. Τσαβούσογλου αναμένεται να γίνει δεκτός στις 10.15 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια