Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κώστας Αβραμίδης: Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένοχος μιας πυρκαγιάς με καταστροφικές συνέπειες


Λάβαμε από την Ομοσπονδία των Πυροσβεστών κείμενο από το 2013 με τη σημείωση: Η διαχρονική αξία της γνώσης και της εμπειρίας. Ένα άρθρο συναδέλφου από το όχι και τόσο μακρινό 2013, σχετικά με το επίσης διαχρονικό πρόβλημα της αιτίας των καταστροφικων πυρκαγιών: 

Για μια ακόμη χρονιά, εμείς οι Έλληνες, δεχόμαστε μοιρολατρικά πως και φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε πολλές καταστροφικές πυρκαγιές. Ήδη ξεκινήσαμε να το συζητάμε: ''..φέτος θα γίνει χαμός από πυρκαγιές...'',  φέτος θα καεί και το πελεκούδι..., θα μας κάψουν πάλι, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Δεν έχουμε οχήματα, δεν έχουμε αεροπλάνα, δεν έχουμε πλοία... Την ίδια στιγμή βάζουμε μπροστά τον κινητήρα της κομπίνας, του τρακτέρ, του φορτηγού μας χωρίς να έχουμε βάλει προστατευτικό για τους σπινθήρες. Την ίδια στιγμή, ετοιμαζόμαστε να κάψουμε τα χόρτα και τα κλαδιά γιατί τι άλλο να τα κάνουμε; να τα φάμε;;;; ετοιμαζόμαστε να κάψουμε  τις καλαμιές στα χωράφια, να ανάψουμε φωτιά για ψήσουμε στο κάμπινγκ και να την αφήσουμε χωρίς έλεγχο , να κάψουμε τα σκουπίδια στο βαρέλι ή στην γωνιά του οικοπέδου, την ίδια στιγμή που πετάμε το αναμμένο τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου, την ίδια στιγμή που το δίκτυο της ΔΕΗ είναι υπερφορτωμένο και καίγονται οι ασφάλειες προκαλώντας με την πτώση σπινθήρων στα ξηρά χόρτα πυρκαγιά, την ίδια στιγμή που ο κάθε ένας με μεγάλη ευκολία βγάζει από την τσέπη του έναν αναπτήρα και βάζει φωτιά για να καθαρίσει το οικόπεδό του από την βλάστηση.....

 

Η συνέχεια, γνωστή. Πυρκαγιές, καταστροφές, θύματα,  δάκρυα, πόνος και ένοχος κανείς. Yποσχέσεις για τιμωρία των ενόχων, αλλά μπροστά τοίχος. Ο ένοχος είναι κάποιος κακός, άγνωστος, χωρίς ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αιμοβόρος, πολλές φορές ειδικά εκπαιδευμένος σε ειδική μονάδα του εχθρού, πιθανόν δραπέτης από φυλακές υψίστης ασφαλείας που κάνοντας έρπινγκ με βαμμένο πρόσωπο σαν ινδιάνος, ειδικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας  σέρνεται στο έδαφος, πολλές φορές μπαίνει και μέσα σε αυτό και προκαλεί καταστροφές. Δεν έχει ποτέ πρόσωπο σαν το δικό μας, σαν του πατέρα μας, του παππού μας, του γιου μας. Δεν μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος που έφαγε όλο το κουτόχορτο του κόσμου και έχει πειστεί πως αυτός ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ  ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ.  Αυτός ΠΟΤΕ!!!!! Αυτός έχει βοηθήσει άπειρες φορές στο έργο της κατάσβεσης και μάλιστα αν δεν ήταν αυτός, καμία πυρκαγιά δεν θα έσβηνε ποτέ.  Ακόμη θα καιγόταν τα πάντα. Αυτός έχει στην συνέχεια προβλήματα υγείας, ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του, σηκώνει την μπλούζα για να μας δείξει τα σημάδια από την εγχείρηση καρδιάς, μας δείχνει το χαρτί από το νοσοκομείο για την πάθηση του μέλους της οικογένειάς του, φωνάζει, μας επιτίθεται  μας λέει δεν πάτε να πιάσετε τους εμπρηστές που καίνε όλη την Ελλάδα  και ασχολείστε μαζί μου; ΕΓΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΕΠΑΘΑ ΝΑ ΜΟΥ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΦΩΤΙΑ. Τα χορταράκια μου ήθελα να κάψω....το κάνω εδώ και τριάντα χρόνια, εγώ θα την πληρώσω τώρα;;; Θα δείτε τι έχετε να πάθετε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε; έλα Δήμαρχε; με ακούς;; θα τα πεις με τον δικηγόρο μου... έχω τρία παιδιά... η δουλειά μου δεν πάει καλά, θα με τσακίσετε κι εσείς τώρα,  σε παρακαλώ, δεν θα το ξανακάνω...

 Για όσους ασχολούμαστε  και με το ανακριτικό έργο, οι παραπάνω διάλογοι  είναι γνωστοί. Χιλιοειπομένοι . Δυστυχώς....

 

Είναι δικό μας καθήκον όλων των Πυροσβεστών να εξηγήσουμε και να πείσουμε, όχι να πιέσουμε τον απλό πολίτη, τον διπλανό μας και πολλές φορές την ίδια μας την οικογένειά πως πρέπει να καταλάβει πως η καταστροφή δεν αργεί να έρθει. Και η δική μας και η δική του. Να του πούμε την αλήθεια. Να βγούμε στην επαρχία, ειδικά όσοι υπηρετούμε σε περιοχές που η ύπαιθρος είναι επικίνδυνη και να ενημερώσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες μιας επιπόλαιης πράξης. Ας το κάνουμε αυτό και ας μην μετρήσουμε ποτέ πόσες καταστροφές αποτρέψαμε. Εμείς θα το ξέρουμε. Αυτό αρκεί. Τις συνέπειες τις πληρώνουμε όλοι με ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, δασικό πλούτο, καταστροφή περιβάλλοντος. 

 

Είναι άραγε αλήθεια πως μόνο οι ξένοι κακοί προκαλούν τις καταστροφές; ας το ξανασκεφτούμε πριν πάρουμε  τον αναπτήρα στα χέρια μας. Ας αφήσουμε τους ξένους πράκτορες στις αρμόδιες Υπηρεσίες και ας βοηθήσουμε όλοι στο έργο της ενημέρωσης και της πρόληψης. 

 

Καλές επιστροφές. 

 

Κώστας Αβραμίδης 

Πυρονόμος - Προϊστάμενος Π. Κ. Σταυρού. 

 






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια