Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκθετος ο Μητσοτάκης για το παράνομο καταφύγιο στην Ηλιούπολη


Εμείς το γράψαμε εξαρχής, ότι το καταφύγιο ζώων συντροφιάς που επισκέφτηκε ο Μητσοτάκης στις 3 Απρίλη στην Ηλιούπολη και από το οποίο «υιοθέτησε» ένα σκύλο για να τον χρησιμοποιήσει στην προπαγάνδα του Μαξίμου, είναι παράνομο. Η παρανομία είναι τώρα βεβαιωμένη και «με τη βούλα» της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας. Ο Μητσοτάκης είναι βαριά εκτεθειμένος και δε χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί. Ο πρωθυπουργός της χώρας στήνει φιέστα σε παράνομη εγκατάσταση. Είναι σαν να πήγε σε μπαρμπουτιέρα και μέσα στην καλή χαρά να είπε «παιδιά, φέρτε να ρίξω κι εγώ μια ζαριά».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 23 Απρίλη του 2021 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής (περιφερειακή ενότητα στην οποία υπάγεται και ο δήμος Ηλιούπολης) Χρ. Μπελεσιώτης αποφάσισε το κλείσιμο του καταφυγίου ζώων συντροφιάς στην Ηλιούπολη, γιατί δε διαθέτει άδεια λειτουργίας και δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, συντάκτης της απόφασης είναι η Α. Τριανταφύλλου.

Αναφέρουμε τους δύο υπηρεσιακούς παράγοντες, γιατί ενώ γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του παράνομου καταφυγίου ζώων συντροφιάς, όχι μόνο δεν προχώρησαν στη διαδικασία κλεισίματός του, αλλά εξέδιδαν και το κτηνιατρικό πιστοποιητικό ΙΝΤΡΑ για μετακινήσεις ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό. Γνώριζαν πολύ καλά ότι, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, αυτό το κτηνιατρικό πιστοποιητικό χορηγείται μόνο σε όσους έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, είτε για εμπόριο είτε για εκτροφή ζώων συντροφιάς.

Σε προγενέστερο χρόνο από την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο παράνομο καταφύγιο της Ηλιούπολης στις 3 Απρίλη, τους είχαμε επισημάνει αυτή την παρανομία και τους θέσαμε το ζήτημα ότι δεν πρέπει να εκδίδουν το πιστοποιητικό ΙΝΤΡΑ.

Σχετικά με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο παράνομο καταφύγιο της Ηλιούπολης, γράψαμε στις 7 Απρίλη, σε γενικότερο άρθρο μας με τίτλο: Το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «αδειάζει» τον Μητσοτάκη και το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ζώα συντροφιάς:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης δρα σαν αυτοκράτορας που δε σέβεται την αστική νομιμότητα. Πρώτα στην Πάρνηθα, μετά στην Ικαρία, τώρα στην Ηλιούπολη, όπου επισκέφτηκε παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς. Οπλιστείτε με ηρεμία και παρακολουθείστε το αηδιαστικό βίντεο με τον… μεγάλο ζωόφιλο Μητσοτάκη να χαριεντίζεται με την κυρία που λειτουργεί επί χρόνια αυτό το παράνομο καταφύγιο και με τη δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που είναι υπόλογη, καθώς ενώ μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος II», δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να πάρει άδεια ίδρυσης και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για να κατασκευάσει ένα δημοτικό καταφύγιο ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπουν ο σχετικός νόμος και το ΠΔ.

Δε φτάνει που πήγε στο παράνομο καταφύγιο, έστησε και έναν προκλητικό διάλογο, νομιμοποιώντας τη δράση των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων και «αδειάζοντας» τον καθ΄ ύλη αρμόδιο υπουργό Λιβανό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συμβούλους του, που έκαναν πολύ σοβαρή δουλειά προκειμένου να διαμορφωθεί το νομοσχέδιό τους, που βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Μητσοτάκη.

Το εναρκτήριο σλόγκαν Μητσοτάκη, μ’ ένα σκύλο αγκαλιά («Οι φίλοι δεν αγοράζονται / Ανοίξτε την αγκαλιά σας / Και σώστε ένα αδέσποτο») δε θα το σχολιάσουμε, γιατί είναι γελοία αμερικανιά. Τα υπόλοιπα, όμως, πρέπει να τα σχολιάσουμε. Γιατί γνωρίζουμε ότι από τα παράνομα καταφύγια στη χώρα μας (μέσα σ’ αυτά είναι και το καταφύγιο της Ηλιούπολης) μετακινούνται παράνομα στο εξωτερικό χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, ζώα συντροφιάς κάθε χρόνο, με το πρόσχημα της υιοθεσίας. Λέμε πρόσχημα, γιατί στην πραγματικότητα είναι εμπορική συναλλαγή και είναι πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και όσα είπε ο Μητσοτάκης προκάλεσαν αγανάκτηση στους πραγματικούς ζωόφιλους και στους υπηρεσιακούς παράγοντες σε όλη τη χώρα, που αγωνίζονται για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Την επομένη, (8 Απρίλη, 10:52 π.μ.) στείλαμε το άρθρο στο υπηρεσιακό e-mail των δύο υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, ως καταγγελία για το παράνομο καταφύγιο στην Ηλιούπολη. Η καταγγελία μας αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρθρο μας διαβάστηκε μαζικά, είχαν ως αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Χρ. Μπελεσιώτης να δώσει εντολή σε υφισταμένους του να κάνουν αυτοψία στο παράνομο καταφύγιο της Ηλιούπολης. Μετά δε από την αυτοψία, εκδόθηκε στις 23 Απρίλη η απόφαση κλεισίματος του καταφυγίου.

Κανονικά, ο κ. Μπελεσιώτης θα έπρεπε να μας κοινοποιήσει αντίγραφο αυτής τα απόφασης, δεδομένου ότι είχαμε κάνει την καταγγελία. Αυτό δεν έγινε και όπως μάθαμε στην απόφασή του ισχυρίζεται ότι διενεργήθηκε αυτοψία στο παράνομο καταφύγιο μετά από τηλεφωνική καταγγελία!

Σημαντικές οι παραλείψεις στην απόφαση

Καταρχάς, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 4 του νόμου 604/1977, δεν αποφασίζει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, αλλά το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας. Παραθέτουμε την παράγραφο του νόμου (η έμφαση δική μας):

«4. Οι κυρώσεις των παρ. 2 και 3 επιβάλλονται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της οικείας Περιφέρειας, μετά από εισήγηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και εκτελούνται από όργανα της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών».

Δεύτερο, η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής (υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας) έχει, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΦΕΚ 1661Β) την αρμοδιότητα της έκδοσης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ενδιαιτημάτων (καταφυγίων ζώων συντροφιάς) καθώς και τον έλεγχό τους και την επιβολή κυρώσεων. Παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις από αυτή την απόφαση (η έμφαση δική μας):

«Αρθρο 62…

2. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή Τμήματα…

8. Τμήμα Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων είναι αρμόδιο για:

Την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και ενδιαιτημάτων βάσει καθορισμένων όρων και προϋποθέσεων. Ο έλεγχός τους και η επιβολή των σχετικών κυρώσεων».

Επομένως, ο κ. Μπελεσιώτης δεν είχε το δικαίωμα να εκδώσει αυτή την απόφαση. Η δική του αρμοδιότητα, μετά τη διενέργεια της αυτοψίας, περιορίζεται αυστηρά στη σύνταξη εισήγησης. Την απόφαση έπρεπε να πάρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, που είναι ο κ. Ανδριόπουλος.

Οι κ. Μπελεσιώτης και Ανδριόπουλος γνώριζαν αυτή την «παράλειψη» στη λήψη της απόφασης και παρολαυτά ενήργησαν όπως ενήργησαν. Γιατί αυτή η «σχολαστικότητα» από μέρους μας; Απλούστατα, επιμένουμε γιατί απ’ αυτή την «παράλειψη» μπορεί να πιαστούν τόσο οι παρανομούντες κατ’ επίφαση ζωόφιλοι όσο και ο δήμαρχος Ηλιούπολης και να εξακολουθήσει να λειτουργεί το καταφύγιο παράνομα. Ο κ. Ανδριόπουλος οφείλει «εδώ και τώρα» να παρέμβει και να διορθώσει αυτή την απόφαση, πρώτον βάζοντας ο ίδιος την υπογραφή του και δεύτερον συμπληρώνοντας τα κενά της απόφασης του κ. Μπελεσιώτη, που είναι τα εξής:

1. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν προβλέπεται στην απόφαση η απαγόρευση εισόδου σ’ αυτό το καταφύγιο και άλλων ζώων συντροφιάς, κάτι που κάνουν συνεχώς παράνομα οι κατ’ επίφαση ζωόφιλοι, ακόμη και μετά τη λήψη τέτοιων αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές των Περιφερειών. Στο τέλος θα παραθέσουμε ενδεικτικά μερικές αποφάσεις για το κλείσιμο καταφυγίων.

2. Η απόφαση έπρεπε να κοινοποιηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών που είναι αρμόδια για τα ζώα συντροφιάς.

3. Η απόφαση έπρεπε να ανεβεί στη Διαύγεια της Περιφέρειας Αττικής και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί και σε εμάς και σε όσους είχαν θέσει το ερώτημα αν το καταφύγιο αυτό είχε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Οσον αφορά το κενό αυτό, ο κ. Ανδριόπουλος είχε ανεβάσει στη Διαύγεια την απόφασή του για το κλείσιμο καταφυγίου στη Ραφήνα και μας είχε κοινοποιήσει αντίγραφό της.

Ο κ. Μπελεσιώτης δεν ανέβασε την απόφαση στη Διαύγεια, προφανώς για να συγκαλυφθεί τόσο η δική του ευθύνη, που δεν είχε εισηγηθεί το κλείσιμο του καταφυγίου που για χρόνια λειτουργούσε παράνομα, όσο και η ευθύνη του Μητσοτάκη που όχι μόνο επισκέφθηκε το παράνομο καταφύγιο, αλλά και προχώρησε σε πράξη υιοθεσίας ενός αδέσποτου από το συγκεκριμένο καταφύγιο, την οποία έκανε κεντρικό σημείο της προπαγάνδας του Μαξίμου, εμφανιζόμενος ως ο άνθρωπος που αγωνίζεται για την προστασία και ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Περιττεύει να σημειώσουμε ότι, ανεξάρτητα από τις παραλείψεις της απόφασης Μπελεσιώτη, ο Μητσοτάκης δεν ξεπλένεται με τίποτα. Εμφανίστηκε και ενήργησε σαν ελέω θεού αυτοκράτορας, για τον οποίο δεν ισχύει η αστική νομιμότητα, την οποία μπορεί να καταπατά απροκάλυπτα, όποτε και όπως θέλει.

Γεράσιμος Λιόντος

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια