Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χρήστος Σπίρτζης: Η αστυνομία είναι ξεχαρβαλωμένη. Να την αφήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το έγκλημα μακριά από τους δογματισμούς του νόμου και της τάξης


Συνέντευξη Tομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Σπίρτζη
στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, να χειρίζεται την ελληνική αστυνομία με βάση το πολιτικό σχέδιο που έχει και όχι με βάση την ασφάλεια του πολίτη» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha Και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

 

«H ΕΛΑΣ πρέπει να απομακρυνθεί από τους δογματισμούς του “νόμου και της τάξης”, να πάρει άλλα χαρακτηριστικά και να υπάρχει μία πολύ διαφορετική κατανομή της στελέχωσης της. Είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αριθμό αστυνομικών, έχουμε επανειλημμένως ρωτήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τι στελέχωση υπάρχει στις υπηρεσίες που διώκει το έγκλημα και δεν έχουμε λάβει απάντηση. Το πρόβλημα είναι δομικό. Κάθε ένα μήνα έχουμε την ίδρυση ενός νέου σώματος με την κατεύθυνση της κυβέρνησης να είναι ο νόμος και η τάξη και όχι η προστασία των πολιτών από την εγκληματικότητα. Έφτιαξαν την υπηρεσία Οδός, την υπηρεσία Δράση, υπερστελέχωσαν τα ΜΑΤ. Το έργο που έχουν επιδείξει αυτές οι υπηρεσίες είναι η αστυνομική βία απέναντι στους πολίτες και όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη, τα Σεπόλια, την οικεία του κυρίου Ινδαρέ».

 

Υπερστελεχώνουν τα σώματα καταστολής, αφαιρούν δυνάμεις από τις υπηρεσίες που διώκουν το έγκλημα

 

«Μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ήταν η ασφάλεια του πολίτη. Ο κύριος Γεωργιάδης έλεγε ότι θα κοιμόμαστε με τα παράθυρα ανοικτά. Δεν έχει περάσει τριήμερο ή εβδομάδα που να μην υπάρχουν στις πλατείες και τους δρόμους όλης της χώρας ριπές από στρατιωτικά όπλα, δολοφονίες, εγκληματικότητα. Υπάρχουν οι Μαύροι Πάνθηρες, η Οδός, η Δράση που δεν κάνουν τίποτα αυτή τη στιγμή. Παίρνουν τους αστυνομικούς από υπηρεσίες που διώκουν το έγκλημα και τους πάνε σε τέτοιες ομάδες και μάλιστα με ειδικό μισθολόγιο. Δεν μπορεί να έχουμε τον τελευταίο μήνα αυτά που έχουμε ζήσει στη χώρα μας, με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, με την εκτέλεση του επιχειρηματία στη Ζάκυνθο όπου πήγε κλεμμένο αυτοκίνητο από την Αθήνα σε ένα νησί με δύο καλάσνικοφ και την δολοφονία της νέας μητέρας μέσα στο σπίτι της και η κυβέρνηση να υπερστελεχώνει τα σώματα καταστολής αφαιρώντας δυνάμεις από τις υπηρεσίες που διώκουν το έγκλημα».

 

Να αφήσουν τους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλειά τους στην αντιμετώπιση του εγκλήματος

 

«Να αφήσουν τους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλειά τους, να κάνουν προσλήψεις με διαφάνεια μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και όχι με ρουσφέτια, να εκπαιδεύονται άρτια οι αστυνομικοί. Δεν αφήνουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Υπάρχουν εκθέσεις ότι ειδικά μετά το lockdown αντί για μείωση που θα ήταν το λογικό, υπάρχει αύξηση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος. Βλέπουμε μια αστυνομία που είναι προσανατολισμένη στους δογματισμούς του νόμου και της τάξης και το αποτέλεσμα το βιώνει καθημερινά η κοινωνία».

 

Η αστυνομία είναι ξεχαρβαλωμένη

 

«Εμείς δεν κάναμε δομές εντός της ΕΛΑΣ για να υπάρχουν αντένες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην αστυνομία, μέσα στο σκληρό κράτος. Σήμερα έχουμε μια αστυνομία που είναι ξεχαρβαλωμένη. Θα θέλαμε να έχουμε μία αστυνομία που οι 3.500 που προσλήφθηκαν με τον τρόπο που προσλήφθηκαν δεν θα είχαν 20 ημέρες εκπαίδευση. Θα θέλαμε μία αστυνομία με σύγχρονα μέσα, με ειδικούς επιστήμονες».

 

Δραματική η κατάσταση στην Ανατολική Αττική

 

«Ειδικά στην Ανατολική Αττική μιλάμε για δραματική κατάσταση. Τα αστυνομικά τμήματα δεν έχουν ικανό αριθμό αστυνομικών για να καλύπτουν τις ανάγκες φύλαξης των ίδιων των τμημάτων. Το έγκλημα με τη δολοφονία της νέας μητέρας έγινε σε μια περιοχή από όπου πήραν δεκάδες αστυνομικούς για να φυλάνε το σπίτι του κυρίου Φουρθιώτη. Πρέπει να ρωτήσουμε την κυβέρνηση αν έχουν επιστρέψει οι αστυνομικοί αυτοί στις υπηρεσίες τους, εμείς δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Τα ρεπορτάζ, πάντως, αναφέρουν ότι το σπίτι του κυρίου Φουρθιώτη φυλάσσεται ακόμη».

 


το ηχητικό της συνέντευξης: 










Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

Ο χρήστης Ανωνυμος είπε…
Ποιος μιλάει για την κατάντια της αστυνομίας. Αυτοί που διέλυσαν την ΔΙΑΣ και την κατέστησαν σκοπανθρωπους. Τους ανθρώπους που διάλεξαν αρχηγό όχι με της ικανότητες αλλά με το πόσο μεγάλες υποκλίσεις κάνει και σε πόσες προεκλογικές συγκεντρώσεις θα συμμετάσχει. Που έκαναν δηλαδή ότι οι προηγούμενοι τους και ότι και οι επόμενοι τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να το παραδεχτούμε αυτό... Όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομία λειτουργουσε υποδειγματικά... Τα διορθωσαν ολα... Και τα διορθωσαν άμεσα τον πρώτο μηνα διακυβέρνησης τους και όχι μεσα στην τετραετία τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν διέλυσε την ΔΙ.ΑΣ., αλλα την Ομάδα ΔΕΛΤΑ και καλά είχε πράξει.
Τώρα που έχουν διαλυθεί τα Α.Τ., η ραχοκοκαλιά της Αστυνομίας, δεν λες τίποτα για αυτό.
Όλο φιγούρα και ιδέα είμαστε με ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΠΑΝΘΗΡΕΣ, κλπ Ομάδες, που ούτε δικογραφίες κάνουν, ούτε μεταγωγές , και όλοι καταλήγουν στα ξεχαρβαλωμένα Αστυνομικά Τμήματα, που είναι μόνα και έρημα.
Επί ΣΥΡΙΖΑ όμως τα Αστυνομικά Τμήματα ήταν πλήρως επανδρωμένα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φαντάζομαι αστειεύεται ο κύριος που λέει ότι τα τμήμτα ήταν υπερεπανδρωμένα επί Σύριζα. Τα Τμήματα έχουν να δουν προσωπικό από το 2001-2002. Μην πω πιο νωρίς. Κάθε χρόνος που περνούσε, κάθε νέα ομάδα που δημιουργόταν, κάθε νέος "επίσημος" που προέκυπτε αποδυνάμωναν όλο και περισσότερα τα Τμήματα. Ασφαλώς και δεν έκανε τίποτα και ο Σύριζα που κυβέρνησε. Το ίδιο και η ΝΔ. Το θέμα όμως είναι ότι όπως έχει γίνει η κατάσταση στην Ελλάδα με το αστείο νομικό πλαίσιο, ακόμα και αύριο να προσληφθούν 20.000 αστυνομικοί στο δρόμο, ακόμα και να του εκπαιδεύσουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία ή όποιος άλλος θέλετε δεν θα αλλάξει τίποτε. Οι κακοποιοί δεν έχουν το φόβο της αστυνομίας και του νόμου πλέον γιατί ξέρουν ότι το απόγευμα μετά τη σύλληψη θα πινουν καφέ στο σπίτι τους. Γιατί ξέρουν ότι και 100 φορές να κλέψουν θα τιμωρηθούν με αναστολή. Γιατί ξέρουν ότι θα κερδίσουν από το έγκλημα 100 και ο νόμος+δικηγόροι θα τους κοστίσουν 30. Άρα είναι οικονομικά συμφέρον.
Ο χρήστης Τι λες τωρα! είπε…
Χα χα χα χα! Πολύ καλό. Η αστυνομία εδώ και 6 χρονια τουλάχιστον έχει πάρει την κατηφορα και δεν τη σταματάει τίποτα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μόνο και μόνο ότι διέλυσαν τα ΜΑΤ από μόνο του αρκειΠαντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν έδειξαν ρεβανσισμο απέναντι στην αστυνομία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άνθρωποι που λέγαν αν μπει κλέφτης στο σπιτι σου κάνε ότι κοιμασαι και με τον νόμο Παρασκευόπουλο βγάλανε έξω όλους τους κακοποιούς έχουν μούτρα και μιλάνε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αποστρατευτηκα προσφατα με 35 χρόνια υπηρεσίας.Δεν θυμάμαι όλα τα αυτά τα χρόνια από την πρώτη μου τοποθέτηση στο πρώην ΚΘ Αθηνών ποτέ ενισχυμένα τμήματα παρα μονο για ενα μικρο διάστημα όταν έβγαινε μια σειρά από την σχολή.Στους επόμενους 3-4 μήνες δημιουργούνταν μια καινούργια υπηρεσία η οποία απορροφούσε τα άτομα αυτά.Οσο για την ασυδοσία που υπάρχει τους νόμους π.χ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΎΛΟΥ δεν τους ψηφίζει η αστυνομία ούτε είναι υπεύθυνη για τον σωφρονισμό.Η αστυνομία καθημερινά στέλνει εκατοντάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα στην Δικαιοσύνη.Και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους δικούς σας νόμους.Σταματηστε την καραμέλα με την Αστυνομία κοιτάξτε στον καθρέφτη όσοι κυβερνησατε τα τελευταία πενήντα χρόνια αναζητήστε τις ευθύνες σας και αποφασίστε όλοι μαζι τι μπορείτε να κάνετε ώστε να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία του Πολίτη κάτι που είναι και βασική επιταγή του Συντάγματος.
Ο χρήστης Ανωνυμος είπε…
Συγνώμη που σου θιξαμε το κόμμα κολλημένε ψηφοφορε του Τσυριζα. Γιατί αν δε ήσουν κολλημένος θα διάβαζες όλο το κείμενο. Το να διαλύσεις μια υπηρεσία υπάρχουν πολλοί τρόποι. Και η ομάδα Ζ υπήρχε στα χαρτιά αλλά για να συναντήσεις Ζητά στην Αττική έπρεπε να κάνεις αίτηση την περίοδο 2011-2019 που βρισκόμουν Αθήνα. Έτσι και η ΔΙΑΣ από το 2015 έως το 2019 είχε γίνει η υπηρεσία των σκοπών στόχων.
Ο χρήστης Ανωνυμος είπε…
Πες τα ρε φίλε με τους κολλημένους ψηφοφόρους του Τσυριζα. Προσωπικά σκασιλα μου ποιος είναι κυβέρνηση, όλοι την πάρτη τους κοιτάνε αλλιώς θα είχαν καταργήσει την ασυλία των πολιτικών.
Ο χρήστης Ανωνυμος είπε…
Φυσικά και τα διέλυσαν. Απλά δεν φάνηκε γιατί δεν είχε μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις. Οι διμοιρίες το 2014 είχαν δύναμη σε υπηρεσία 22-24 άτομα και το 2019 είχαν 9-11 άτομα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν τα μισά τμηματα για να λουφαρουν περισοτεροι και ψήφισαν τα κατάπτυστο μισθολόγιο.Τελος ενδιαφέρον είχε και ο ερωτισμός με κουφοντινας και το πάρτι με λαθρομεταναστες
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ψάξε να βρεις ποιοι διοικούσαν την Αστυνομία, πριν 6 χρόνια, που λες και με τι ασχολούνταν.
Αν μου πεις ότι ασχολούνταν με θέματα που αφορούσαν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Αστυνομίας, εγώ θα ζητήσω συγνωμη.
Αλλά το μόνο που τους ενδιέφερε, ήταν οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις .
Επίσης όσον αφορά τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών, αυτές τις είχαν σχεδιάσει πριν αρκετά χρόνια κάποιοι ειδήμονες Στρατηγοι και φυσικά τα φόρτωσαν σε άλλους.
Αλλά και όταν υλοποιήθηκε η συγχώνευση των Αστυνομικών υπηρεσιών, κάποιοι φρόντισαν να τις σαμποτάρουν, διατάζοντας μεταθέσεις, χωρίς αντικειμενικά κριτηρια, ικανοποιώντας κομματικά οφέλη.
Αυτά προς το παρόν.
Αν προκληθούμε θα σας πούμε και άλλα