Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Από τις φυλακές Αλικαρνασσού στο Μέγαρο Μαξίμου (ΒΙΝΤΕΟ)


Το σκυλόσπιτο του Πίνατ-είναι το αδέσποτο σκυλάκι  που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός-την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου αφού  ήδη έχει  κατασκευαστεί από τους κρατούμενους των φυλακών Αλικαρνασσού όπως και τα υπόλοιπα 30, τα οποία ως γνωστόν θα διατεθούν  σε φιλοζωϊκά σωματεία στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που «τρέχουν» από κοινού  η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής   με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Το Cretalive βρέθηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού και ξεναγήθηκε στα εργαστήρια του καταστήματος, τα οποία λειτουργούν εδώ και περίπου 45 χρόνια. Συναντήσαμε κρατούμενους, πραγματικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι καταθέτουν ψυχή στις δημιουργίες τους. Συνομιλήσαμε μαζί τους απλά και ανθρώπινα. Και αν δεν είπαν πολλά με τα λόγια   γιατί υπάρχει αμηχανία σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, τα είπαν  μέσα από τα έργα τους, το βλέμμα τους και ενίοτε τον αναστεναγμό τους.



Η φυλακή της  Αλικαρνασσού στέκεται  εκεί  για σχεδόν 90 χρόνια τώρα. Κτιριακά τα προβλήματα είναι τεράστια. Οι πετρόκτιστοι τοίχοι αντιστέκονται με σθένος στην αναπόφευκτη φθορά του χρόνου. Όμως διαθέτει δύο στοιχεία που την ξεχωρίζουν από άλλες:

1ον είναι ίσως η μοναδική φυλακή στην Ελλάδα στην οποία οι κρατούμενοι προαυλίζονται σε μία έκταση 5-6 στρεμμάτων από χώμα. Και το χώμα είναι μεγάλη υπόθεση σε μία φυλακή.

2ον διαθέτει εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες τα εργαστήρια στα οποία απασχολούνται δημιουργικά όσοι κρατούμενοι επιθυμούν. Και να ξέρετε εκεί μέσα γίνεται καλή δουλειά!

Ναι, υπάρχουν εκατοντάδες προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Καμία φυλακή δεν είναι κοινωνία αγγέλων. Όμως φυλακή δεν είναι μόνο τα μαχαιρώματα, τα ναρκωτικά, οι εκβιασμοί και οι «υπόγειες» διαδρομές... Υπάρχει και μία άλλη οπτική γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Πολύ περισσότερο αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα.

 

Ευαγγελία Καρεκλάκη




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια