Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Αρχή της έμμεσης διεκδίκησης - Του Φώτη Λουκά


Η διεκδίκηση είναι συνώνυμο του συνδικαλιστικού κινήματος.  Ωστόσο αυτό που η πλειοψηφία δεν κατανοεί είναι ότι η διεκδίκηση δεν είναι απαραίτητο να είναι άμεση. Υπάρχει και η έμμεση διεκδίκηση.

Τι είναι η άμεση διεκδίκηση;

Η άμεση διεκδίκηση περιλαμβάνει έναν ευθύ τρόπο αντίδρασης. Όταν παραδείγματος χάριν αντιμετωπίζουμε ως Διεύθυνση το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, η ευθεία αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως:

1. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

2. Πιέσεις προς την Υπηρεσιακή διοίκηση

3. Πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία

Όταν ακούμε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης,  η οποία διοικείται εδώ και χρόνια από μια συγκεκριμένη παράταξη, δηλώσεις όπως "μετά από "προσπάθειες" της Ένωσης η Θεσσαλονίκη θα ενισχυθεί" τότε αυτό αποτελεί άμεση διεκδίκηση. 

Όμως είναι αποτελεσματική η άμεση διεκδίκηση;

α. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι διαδηλώσεις αστυνομικών υπαλλήλων είναι ανούσιες και δεν προσφέρουν τίποτα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε καν δικαίωμα στην απεργία. Άρα οι διαδηλώσεις είναι μονάχα για το Φαίνεσθαι.

β. Οι πολιτικές και υπηρεσιακές πιέσεις αποτελούν στην πραγματικότητα ένα είδος συνδιαλλαγής (ας μην κρυβόμαστε). Επομένως η ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος τίθεται υπό αμφισβήτηση. 

γ. Οι δηλώσεις διαμαρτυρίας κατά προσώπων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των συναδέλφων είναι μεν θεμιτή, ωστόσο είναι πρακτικά ανούσια.

δ. Τα μέτρα που αποφασίζονται είναι κατά βάση ημίμετρα , π.χ. ενώ υπάρχουν 500 κενές οργανικές έρχονται 100 μεταθέσεις. Άρα το πρόβλημα παραμένει.

ε. Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της υπερστελεχωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών έναντι ορισμένων άλλων.

Επομένως, η άμεση διεκδίκηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αλλά δεν τα καταφέρνει επαρκώς. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές αν αναλογιστεί κανείς το συνδικαλιστικό παρελθόν. Όσες προσπάθειες κι αν έχει κάνει η παρούσα διοίκηση της Ένωσης να αντιδράσει, οι αντιδράσεις είναι τις περισσότερες φορές ανούσιες, ρηχές και άνευ σπουδαίου αποτελέσματος.

Υπάρχει όμως κάποια καλύτερη λύση; 

Κατά τη γνώμη μου ΝΑΙ. Η Έμμεση διεκδίκηση.

Η έμμεση διεκδίκηση είναι η προσπάθεια  να επιτύχει κάποιος κάτι χωρίς να εμπλέκεται ευθέως. 

Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Θεσσαλονίκη. Αν η Ένωση οδηγούσε στην Δικαιοσύνη κάθε μέλος της Διοίκησης, το οποίο (λόγω της υποστελέχωσης) παραβιάζει τα Δικαιώματα του προσωπικού (ημερήσιες αναπαύσεις κλπ) τότε στην συνέχεια η ίδια η Διοίκηση - οι καταγγελόμενοι  αξιωματικοί ή οι προϊστάμενοι τους- υπό το βάρος των ποινικών ευθυνών, θα έψαχναν κάθε πρόσφορο μέσο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Α. Κατ αρχάς θα αδειαζαν τις βυσματικες υπέρ πλήρεις υπηρεσίες ενισχύοντας τις πιο αδύναμες 

Β. Θα εκλιπαρουσαν το Αρχηγείο αλλά και την πολιτική ηγεσία να αυξηθούν ραγδαία οι μεταθέσεις για να καλυφθούν τα υπηρεσιακά κενά.

Διότι άλλη λύση δεν θα υπήρχε.. Όταν η μία μήνυση θα διαδεχόταν την άλλη, πάντα στα πλαίσια του Νόμου, τότε η ίδια η Διοίκηση θα υποχρεωνόταν να βρει την λύση, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσει την κραυγή απόγνωσης των καταγγελόμενων προσώπων.

Ποια είναι τα θετικά της Έμμεσης διεκδίκησης;

1. Η ένωση δεν εμπλέκεται σε διαβουλεύσεις με την διοίκηση ή την πολιτική ηγεσία. Άρα παραμένει ανεξάρτητη.

2. Η διοίκηση υποχρεώνεται στην εξεύρεση ολιστικής λύσης και όχι ημίμετρων, διότι τα ημιμετρα δεν είναι δεδομένο ότι θα σταματήσουν τα δικαστικά προβλήματα όσων παραβαίνουν τον νόμο.

Επομένως, κατά τη γνώμη μου η έμμεση διεκδίκηση οφείλει να είναι το παρόν και το μέλλον του Συνδικαλισμού.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Τα χρήματα των συναδέλφων πρέπει να αξιοποιηθούν για την ισχυροποίηση του νομικού τμήματος της Ένωσης. Χρειαζόμαστε μια ομάδα νομικών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση να αξιολογούν υποθέσεις κακοδιοίκησης και να οδηγούν στην Δικαιοσύνη τους παραβάτες. 

Αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία του αστυνομικού συνδικαλισμού και όχι η ανούσια διαμαρτυρία στους δρόμους και οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ συνδικαλιστών, πολιτικών και αξιωματικών.

Φώτης Λουκάς

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας ΑΠΘ

ΜΔΕ Φιλοσοφία - Αστυνομική Ηθική

Μέλος της Συνδικαλιστικής παράταξης 

"Δύναμη Αναγέννησης".

 










Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ σωστό το άρθρο!
Ο χρήστης Ανωνυμος είπε…
Ναι αλλά τότε πως θα βολεύουν οι συνδικαλιστές τους δικούς τους;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
είναι ωραίο τώρα που έχει εκλογές και ακούς την ελπίδα να έρχεται...και μετά τις εκλογές η ελπίδα φεύγει...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το αλωπεκίζειν εστί μπουρδολογείν.

Η ρητορική σου, μεστά πολιτική ώστε κανείς εκτός από εσένα να μη καταλαβαίνει τι λες. Στο τέλος κατηγορείς την ένωση μόνο. Από την άλλη οι φιλοσοφικές και τα μδε γνωρίζουμε ότι ήρθαν με άμεσες διεκδικήσεις του τιτλουχου στους αστυνόμους του, για κομμένα ωράρια, ρεπω, άδειες σημαίας, κλάψες..και οι υπόλοιποι σαπιζαμε στις παραμεθωριους. Τους φιλοσόφους τους χορτάσαμε, τους επαγγελματίες όμως...
Ο χρήστης Φ. Λουκάς είπε…
"Το αλωπεκίζειν εστί μπουρδολογείν" αναφέρεις!

Μια που από ότι φαίνεται με γνωρίζεις προσωπικά και χρησιμοποιείς προσβλητικό λόγο επιπέδου νηπιαγωγείου,γιατί δεν σχολιάζεις επώνυμα για να γνωρίζω και εγώ ποιος είσαι;

Από εκεί και πέρα το άρθρο είναι σαφές. Το ότι δεν μπόρεσες να το καταλάβεις οφείλεται πρώτον στο ότι έχεις ένα εγγενές πρόβλημα κατανόησης της ελληνικής γλώσσας (φαίνεται από το σχόλιο σου) και δεύτερον από το γεγονός ότι προφανώς δεν συμφωνείς με το περιεχόμενό του.

Εγώ θέλω να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο, γιατί πιστεύω ότι εκφράζει πλήρως όχι μόνο την άποψη σου, αλλά και τα Πιστεύω της παρούσας διοίκησης της Ένωσης.

Έτσι μου δίνεις την δυνατότητα να δείξω στους συναδέλφους τις διαφορές μας.

Φ. Λουκάς
Ο χρήστης Unknown είπε…
Δε ξέρω ποια είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη αλλά νομίζω πως οι συνάδελφοι που είναι συνδικαλιστές θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν, δεν έχω καταλάβει καν πως πάνε οι παρατάξεις κτλ( προσωπικά μου είναι δυσνόητο πως γίνεται να υπάρχουν αντίπαλοι σε μας αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Ότι πέτυχα στη ζωή μου έγινε μετά από προσπάθεια κ πολύ σκέψη, οπότε για τα δικά μου κριτήρια είναι πολύ καλό που παράγεται συνδικαλιστή σκέψη. Θεωρώ πως το πνεύμα των ιδεών και των απόψεων του ανωτέρω συναδέλφου βρίσκονται προς τη σωστη , ίσως και τη μόνη, κατεύθυνση