Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κωνσταντίνος Χ. Γώγος: Σωφρονισμός δε σημαίνει εξόντωση


Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η αύξηση των ορίων  της υφ’ όρων απόλυσης, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ο ίδιος ανέφερε θα αυστηροποίησει το καθεστώς υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων. . . και η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί, για «την ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος». Συζητείται δε η αυστηροποίηση για την απόλυση στα 4/5. «Και όλο αυτό με αφορμή και την ειδεχθή και αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά».

Ας δούμε για άλλη μία φορά με νηφαλιότητα τις εξαγγελίες κρίνοντας με βάση τις Αρχές που το Σύνταγμα και το ποινικό μας δίκαιο επιτάσσει.

Ο θεσμός της υφ’ όρων απόλυσης αποτελεί το ορισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, προσπαθώντας να επιβραβεύσει τον κρατούμενο αυτό που τήρησε όσα νομικά του επιβλήθηκαν, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ξανά στην κοινωνία. Τα λάθη πάνω σε αυτή τη βάση πολλά, με ακραίες κατά το παρελθόν αποφυλακίσεις.

Ωστόσο, δε πρέπει οι αλλαγές να καταλήξουν στην κατάργηση του θεσμού.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα μία μόνιμη συζήτηση σε επίπεδο δηλώσεων για αλλαγές και αυστηροποιήσεις με βάση τις ποινικές υποθέσεις που απασχολούν την επικαιρότητα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως το ποινικό δίκαιο δε μπορεί να άγεται και να φέρεται με βάση ποια υπόθεση είναι πολύκροτη.

Τέλος, το σύστημά μας, αν δεν άλλαξε κάτι το τελευταίο διάστημα δεν είναι τιμωρητικό. Κάθε επομένως αλλαγή που έχει ως στόχο την «ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος» θα πρέπει να εξαιρεθεί από την οιαδήποτε τροποποίηση.

Το ποινικό μας δίκαιο δε βασίζεται στο Άρον άρον, σταύρωσον αυτόν ή μήπως έχει όντως αλλάξει κάτι;

 

Ο  Κωνσταντίνος Χ. Γώγος είναι Δικηγόρος Αθηνών

https://www.dikastiko.gr


 









Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν τους σταυρωναμε δεν θα ήμασταν μπανανία τώρα. Οι Ρωμαίοι που σταυρωναν παντως επιβιωσαν ως αυτοκρατορία εκατονταδες χρόνια. Εμείς καμια 20-30 χρόνια ακόμα έχουμε ως Ελλάδα ετσι οπως βαδίζουμε στο γκρεμο της ατιμωρησίας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ζωή είναι μαθηματικά. Αν είμαι υποψήφιος εγκληματίας και ξέρω ότι θα κλέψω 100.000 ευρώ, θα πληρώσω εξ αυτών 10.000 σε δικηγόρους, θα τιμωρηθώ το πολύ με 2-3 χρόνια πρακτικά φυλάκιση (αν η ποινή δεν είναι αστεία αναστολή κλπ), θα βγω και αυτά τα τρία χρόνια είναι σαν να έβγαζα καθαρά και 30.000 αφορολόγητα το χρόνο. Αν βάλουμε μέσα και τον παράγοντα άδεις από τις φυλακές (και μη επιστροφή) συν τον παράγοντα ότι αν έχεις λεφτά στη φυλακή έχεις από ουίσκι, μέχρι νόβα, μέχρι μακντόναλτς κλπ τότε δεν είναι άσχημα. Φανταστείτε τώρα πόσο συμφέρει αν το ποσό μεγαλώσει και η ποινή μείνει η ίδια. Θα βγω και χωρίς να δουλεύω θα απολαύσω τα χρήματα που κέρδισα με το έγκλημα.
Αν τώρα από τις κλοπές βγάλω 100.000 και το κράτος μου κατάσχει ότι έχω και δεν έχω, με βάλει στο 10ο υπόγειο (βλέπε πάσαρη αλά Ρουμανία που είναι και Ευρωπαϊκή Ένωση) και βγαίνοντας μετά από 10 χρόνια θα πρέπει να δουλεύω υποχρεωτικά και οι απολαβές μου θα πηγαίνουν για να ικανοποιηθούν τα θύματα των κλοπών έως τα 100.000 συν τους νόμιμους τόκους κλπ θα το έκανα ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν οι ποινές αυστηροποιηθούν στο βαθμό που πρέπει το έγκλημα θα συμφέρει λιγότερο και θα μειωθεί. Οι δικηγόροι θα χάσουν πελατεία και θα μειωθούν οι αμοιβές τους. Οι περισσότεροι βουλευτές είναι δικηγόροι στο επάγγελμα. Το έγκλημα συμφέρει πολλά μέρη της κοινωνίας. Δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα γίνει αυτό που πρέπει, στο βαθμό που πρέπει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΣΤΑ ΕΙΔΕΧΘΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΒΙΑ!ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ,ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ή πρόταση η δική σας ποια είναι κ.Γωγο;Εγώ συμφωνώ γι αυτά που λέτε αλλά για ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη φυλακή για μια άτυχη συγκυρία στιγμιαίο λάθος θα το χαρακτήριζα που μπορει να συμβεί στον οποιοδήποτε άνθρωπο.Γι αυτούς όμως που το έγκλημα αποτελεί στάση ζωής οι οποίοι μέχρι το τέλος της ζωής τους θα συνεχίσουν να προκαλούν κακό στο συνάνθρωπό τους τι πρέπει να γίνει?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η πρόταση του δεν έχει καμία σχέση με τον συσχετισμό των εγκληματιών με το κοινωνικό σύνολο, απλά λόγω επαγγέλματος, τους βλέπει ως πορτοφόλια, οπότε όσο γρηγορότερα βγουν τόσο γρηγορότερα θα τον ξαναχρειαστουν πριν ξαναμπούν.