Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το Καρά Τεπέ κλείνει, ο Ελαιώνας εξαθλιώνεται

Από το καλοκαίρι, χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ΚΥΤ των νησιών και από διαμερίσματα χωρίς επαρκή πρόβλεψη για την επόμενη μέρα. Το πλεονέκτημα για τον κύριο Μηταράκη και το υπουργείο είναι ότι αυτοί δεν καταγράφονται πλέον στους επίσημους αριθμούς ως τυπικός πληθυσμός, με αποτέλεσμα να μειώνεται με μαγικό, πλασματικό τρόπο, ο προσφυγικός πληθυσμός της χώρας. Οι σοκαριστικές εικόνες εξαθλίωσης που δημοσιοποιεί η «Εφ.Συν.» από την άλλοτε πρότυπη προσφυγική δομή της Αθήνας, τον Ελαιώνα, δείχνουν την άλλη όψη της σπασμωδικής πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που ενδιαφέρεται να δείξει ότι μειώνει τον επίσημα καταγραμμένο πληθυσμό των προσφύγων, αυξάνοντας όμως έτσι τον ανεπίσημο αριθμό και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική.

Οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες και δείχνουν τις απελπιστικές συνθήκες στην πρώτη προσφυγική δομή της χώρας, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπου ζουν εκατοντάδες άστεγοι πρόσφυγες που μέχρι πρότινος έμεναν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών ή σε ξενοδοχεία και δομές που έκλεισαν ή σε διαμερίσματα απο τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Εφ.Συν." οι πρόσφυγες εξέφρασαν έντονα την αγανάκτησή τους στον υπουργό Νότη Μηταράκη, που επισκέφτηκε πριν ένα μήνα τη δομή μαζί με το Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών Ιβαν Κόρτσοκ, τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη και εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων.

Άλλη μια δομή προσφύγων έκλεισε την Παρασκευή ο κ. Μηταράκης, την πρότυπη δημοτική δομή στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, αναγκάζοντας τους περίπου 700 ευάλωτους φιλοξενούμενους να μεταφερθούν οι περισσότεροι στο διπλανό προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου είναι ζήτημα αν θα έχουν τη στοιχειώδη φροντίδα για τις αυξημένες ανάγκες τους και άλλοι περίπου 150 στην ενδοχώρα.

«Σηκώσαμε ένα πολύ μεγάλο βάρος δήμαρχε εμείς οι νησιώτες. Δεν μπορεί να συνεχίσουν τα νησιά να σηκώνουν αυτό το βάρος. Και για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό αποτελεί μια εθνική προτεραιότητα», σημείωσε ο κ. Μηταράκης, που θέλει να αποσπάσει πάσει θυσία τη συναίνεση της δημοτικής αρχής στην κατασκευή της νέας υπερδομής Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, όπως και στα άλλα νησιά, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να συγκρατήσει τους απογοητευμένους απο τις παλινωδίες της ΝΔ στο προσφυγικό, που ήδη κοιτούν αλλού.

Αλλά οι ανάγκες των προσφύγων ή των ντόπιων είναι, φαίνεται, το τελευταίο που απασχολεί το υπουργείο, που προσπαθεί με κάθε θυσία να δημιουργήσει μια εικόνα επιτυχίας βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε στατιστικές αλχημείες.

Από το καλοκαίρι, χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ΚΥΤ των νησιών και από διαμερίσματα χωρίς επαρκή πρόβλεψη για την επόμενη μέρα. Άλλοι χιλιάδες βρέθηκαν στο δρόμο καθώς έκλεισαν τα ξενοδοχεία και άλλες δομές που τους φιλοξενούσαν. Χιλιάδες πέρασαν από την πλατεία Βικτωρίας και άλλους δημόσιους χώρους άστεγοι, χωρίς χρήματα, και στη συνέχεια οδηγήθηκαν από την αστυνομία ή κατέφυγαν από μόνοι τους σε δομές της Αττικής, στήνοντας μια πρόχειρη σκηνή σε κοινόχρηστους χώρους όπως μπορούσε ο καθένας.

Το πλεονέκτημα για τον κύριο Μηταράκη και το υπουργείο είναι ότι αυτοί δεν καταγράφονται πλέον στους επίσημους αριθμούς ως τυπικός πληθυσμός, με αποτέλεσμα να μειώνεται με μαγικό, πλασματικό τρόπο, ο προσφυγικός πληθυσμός της χώρας. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι αναγκάζονται να ζουν πια σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε δομές ασφυκτικά γεμάτες με πρόχειρα παραπήγματα και σκηνές, σε συνθήκες που δεν επιτρέπουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Αλλά καθώς αυτά δεν καταγράφονται από τα επίσημα στοιχεία ή από τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών, ο υπουργός μπορεί να φιλοτεχνεί την εικόνα επιτυχίας της κυβέρνησης, κρύβοντας κάτω από το χαλί την αποτυχία και τα προβλήματα, που βέβαια αργά ή γρήγορα θα βγουν στην επιφάνεια.   


Δημήτρης Αγγελίδης, Γιώργος Παγούδης





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια