Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φωτιά στην Κορινθία - Χαρδαλιάς: Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα - Καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα


Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή της Κορινθίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και αναφέρθηκε στα επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρούν αυτή την ώρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης. "Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας".

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια συνεχίζεται. Παράλληλα, υπάρχουν καταστροφές σε κατοικίες, όπως επιβεβαίωσε, με την καταγραφή των ζημιών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

 

Δύσκολη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα, όπως είπε. "Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες".

"Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα".

Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε ακόμα για τις επιχειρήσεις εκκένωσης αλλά και την ενεργοποίηση του 112 σε τοπικό χαρακτήρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε χρησιμοποιείται και αν χρησιμοποιείται σωστά το 112, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης αλλά ένας τρόπος με τον οποίο ειδοποιούνται οι πολίτες σε ακραίες συνθήκες και καταστάσεις.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Κινητοποιήθηκαν 8 α/φ, 4 pzl, 2 e/π καθώς και 1 ε/π του Π.Σ ως συντονιστικό. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

 

Τα σχόλια Χαρδαλία για το 112

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Στις 7 το πρωί οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς εντοπίζονται στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. Οι εστίες της είναι πολλές και ενεργές. Ευτυχώς, με το πρώτο φως της ημέρας οι άνεμοι κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Όλο το βράδυ εκκενώνονταν και άλλοι οικισμοί ενώ αυτό που λένε όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές είναι ότι την ώρα που πιστεύουν ότι η φωτιά είναι σε ύφεση ξαφνικά αναζωπυρώνεται.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη 01:30 τα ξημερώματα η προσοχή των επίγειων δυνάμενων, εστιάζονταν στα μέτωπα σε Πευκενέα, Χάνι Δερβένι, Αιγειρούσες και στις Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου.



Οι ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και έχουν δώσει στη φωτιά νοτιοανατολική κατεύθυνση προς τα Μέγαρα, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ωστόσο λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα η ισχύς των ανέμων μειώθηκε και οι συνθήκες άρχισαν να ευνοούν το έργο κατάσβεσης των 265 πυροσβεστών που παραμένουν στο σημείο.

 

"Συγκρατημένη αισιοδοξία" στην Πυροσβεστική

Όπως σημείωσε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, "το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει περάσει στην Αττική από τις μεσημεριανές ώρες, αφού εξελίχθηκε στο όριο Αττικής και Κορινθίας στα Γεράνεια Όρη".

 

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής, κάτι που αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερο όσο πέφτει η νύχτα αφού δε θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

 

Ωστόσο, "διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία αφού η εικόνα είναι καλύτερη σε όλη την πυρκαγιά".

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, σε Αττική και Πελοπόννησο, με τις Αρχές να μην εφησυχάζουν.

Ποιοι οικισμοί εκκενώθηκαν

Εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου δόθηκε λίγο μετά τις 16:00 την Πέμπτη. Η αστυνομία καλούσε τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν οι πολίτες και κάτοικοι από το Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, Άγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε νέο γραπτό μήνυμα μέσω του αριθμού 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς. Το SMS απεστάλη στα τηλέφωνα των κατοίκων των περιοχών από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα, για να απομακρυνθούν από την περιοχή προς τα Μέγαρα λόγω της φωτιάς.

20.000 στρέμματα έχει κάψει η πυρκαγιά

Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

"Θα είναι μία δύσκολη βραδιά", είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους "να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση".

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους θα δώσει αγώνα για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

"Δίνουμε μία μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, σε μία συγκυρία χρονική η οποία δεν ευνοεί. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, του κράτους, είναι εκεί. Δίνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια αυτής της πυρκαγιάς και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες", υπογράμμισε.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων από τον ελαιώνα, χθες βράδυ στις 10 παρά τέταρτο, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ και που συνεχίζονται μέχρι και τώρα. Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

"Προφανώς το ανακριτικό κάνει τη δουλειά του και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα και αποτελέσματα", τόνισε.

Όπως είπε, τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα στις 12 και 10 τα μεσάνυχτα με βάση την εξέλιξη της φωτιάς και των ραγδαίων ανέμων στην περιοχή.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Για τη διευκόλυνση του συντονισμού των επίγειων δυνάμεων στην πυρκαγιά βρίσκεται επιτόπου το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος "Όλυμπος". Ακόμη, όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης διατέθηκαν στην πυρόσβεση και έκαναν ρίψεις από το πρώτο φως της ημέρας. Συνολικά επιχειρούν 17 αεροσκάφη (8 καναντέρ, 9 αεροσκάφη πεζετέλ), 3 ελικόπτερα (2 Σινούκ του στρατού και 1 Super Puma της Πυροσβεστικής), καθώς και 2 ελικόπτερα συντονιστικά (1 της ΕΛΑΣ και 1 του Πυροσβεστικού Σώματος).

 

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε από το πρωί η υπηρεσία Copernicus για την παραγωγή δορυφορικών χαρτών της περιοχής, καθώς και το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο- συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι- στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Ντουράκος και Αιγειρούσες.

Στο σημείο βρίσκονται από χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, κ. Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής της Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός εν αποστρατεία, ο κ. Δημακογιάννης και βέβαια ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος κ. Κολοκούρης, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις, ενώ τόσο ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αντιστράτηγος, κ. Κλεφτοσπύρος όπως και ο υποστράτηγος, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου, κ. Βαρσάμης μαζί με τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, τον κ. Θεοδώρου, παραμένουν στον θάλαμο επιχειρήσεων.

"Η περιοχή καλύπτεται από ιδιωτικά δάση πεύκου χωρίς διαχείριση για πολλά χρόνια και τα στρέμματα που μέχρι τώρα έχουν καεί είναι περίπου 20.000", κατέληξε.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σε ρυθμίσεις έχει προχωρήσει και η Τροχαία. Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε:

Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο

Στο ύψος του 21ου χλμ Επαρχιακής Οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι

Στην οδό Χρυσανθέωμν στην περιοχή Δλεφίνια, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Στην Επαρχιακή Οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, ρεύμα προς Αλεποχώρι στην περιοχή Πευκενέας

Στην οδό Χανίων από το ύψος του Αγίου Ιερόθεου, ρεύμα προς Χάνι περιοχή Κρύα Βρύση

Οδό Μοραβά από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι

 

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις χτες το βράδυ, γιατί στην περιοχή που απ' όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι.

Για τον λόγο αυτό ενισχύονταν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, κυρίως με πεζοπόρα τμήμα αλλά και οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το πρωί που πέταξαν τα εναέρια μέσα η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.

Μαρτυρίες κατοίκων για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία

"Μας ειδοποίησαν στις 4 το πρωί και φύγαμε από το σπίτι μας. Τα αφήσαμε όλα όπως ήταν, πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ακόμα, όταν σβηστεί η φωτιά θα επιστρέψουμε", ανέφερε κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

"Είμαι stand by από τις δέκα εχτές το βράδυ. Το πρωί κατά τις 3-4 τα ξημερώματα κόρναραν τα περιπολικά έξω από το σπίτι. Άκουσα ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν ελαιώνα. Η φωτιά μπήκε στα Γεράνια Όρη, έφτασε στη Μαυρολίμνη, και μετά φύγαμε από το σπίτι. Είμαστε από τις 4.30 το πρωί στην παραλία. Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 600 μέτρα από το σπίτι μου. Τώρα η φωτιά είναι στον οικισμό Παρασκευά και κατεβαίνει προς τα Μέγαρα. Ακούμε ότι έχουν καεί σπίτια στη Μαυρολίμνη. Όταν σηκώθηκα ειδοποίησα όλη τη γειτονιά, τους χτύπησα κουδούνια να ξυπνήσουν να κατέβουμε όλοι στην παραλία", περιέγραψε άλλος κάτοικος.

 

Καπνοί μέχρι την... Ικαρία

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

 





Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάλι καλά που ήταν έτοιμοι και δούλεψε ο μηχανισμός για άλλη μια φορά. Κάνουν δουλειά τελικά αυτές οι συσκέψεις και πάλι συσκέψεις, όλοι οι ειδικοί μαζεμένοι θέλουν να παίρνουν και 5-6000 χιλιάρικα το μήνα. Για τέτοια δουλειά αύξηση χρειάζονται.