Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένωση Θεσσαλονίκης: Σοκ - 257 αποσπασμένοι από τα άδεια ΑΤ


Έγγραφο της Ένωσης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, με κοινοποίηση στους Βουλευτές Νομού Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ και τον Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Χρήστο ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ για τον δυσθεώρητο αριθμό των αποσπασμένων από Αστυνομικά Τμήματα.

    

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ως νόμιμος εκπρόσωπος των Αστυνομικών που υπηρετούν στη ΓΑΔΘ, έχει επανειλημμένα καταγγείλει τα υπηρεσιακά «ανομήματα» των διοικούντων, διαμηνύοντας ότι η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή. Το φιλότιμο και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού, πλην όμως, η Ηγεσία συνεχίζει την αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων, βασιζόμενη στο γνωστό «γαϊτανάκι» των αποσπάσεων.

Η πεισματική, έως σκανδαλώδης, επιλογή των ΑΤ για κάθε είδους αποσπάσεις, έχει παγιώσει την υπολειτουργία των Τμημάτων και την αίσθηση διαχωρισμού του προσωπικού.

Μετά από ενδελεχή έρευνα του Προεδρείου συγκεντρώθηκαν τα κάτωθι στοιχεία που σκιαγραφούν πλήρως την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ΑΤ, λόγω των απεριορίστων αποσπάσεων σε άλλες Υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι το ΑΤ Λευκού Πύργου, το μεγαλύτερο Τμήμα της πόλης, έχει οργανική δύναμη 328 άτομα, αλλά η πραγματική δύναμη είναι 224.

Σημειώνουμε ότι στις αποσπάσεις δεν περιλαμβάνουμε τις αναρρωτικές άδειες, τις άδειες ανατροφής τέκνων, τις ειδικές άδειες, τις αποσπάσεις σε νησιά και Έβρο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αν συνυπολογίσουμε κι αυτές, ο αριθμός των απόντων από τα ΑΤ μειώνεται περαιτέρω.

Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι σε όλα τα ΑΤ, τα οργανογράμματα δεν τηρούνται ούτε «στα χαρτιά» και η λειτουργία τους γίνεται με το 50% της προβλεπόμενης δύναμης. Κατά συνέπεια, οι εργασιακές καταστρατηγήσεις έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο και έχουν επανέλθει απαράδεκτες παραβιάσεις, όπως τα διπλά νυχτερινά, η ανάκληση ημερήσιων αναπαύσεων και η μη έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας.

Σας παραθέτουμε αναλυτικά τον αριθμό των αποσπασμένων Αστυνομικών ανά Αστυνομικό Τμήμα:

 

ΑΤ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

50

ΑΤ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

17

ΑΤ ΒΟΛΒΗΣ

15

ΑΤ ΔΕΛΤΑ

9

ΑΤ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

5

ΑΤ ΘΕΡΜΗΣ

11

ΑΤ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

13

ΑΤ ΚΑΛΙΝΔΟΙΩΝ

6

ΑΤ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ

15

ΑΤ ΛΑΓΚΑΔΑ

12

ΑΤ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ

11

ΑΤ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

13

ΑΤ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ

18

ΑΤ ΤΟΥΜΠΑΣ - ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

20

ΑΤ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

9

ΑΤ ΧΑΡΙΛΑΟΥ-ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

21

ΑΤ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

12

ΣΥΝΟΛΟ

257

 

Επειδή όταν μιλούν οι αριθμοί, τα λόγια περισσεύουν, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η γενική αστυνόμευση και η πάταξη της μικροεγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη έχουν αφεθεί στην τύχη τους και ο χαρακτηρισμός «υπηρεσιακές ανάγκες» που συνοδεύει κάθε απόσπαση, λειτουργεί πλέον ως η κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Το δυσθεώρητο σύνολο των 257 αποσπασμένων καταρρίπτει το αφήγημα των σοβαρών και επειγουσών αναγκών, καθώς, μόνο μια ελάχιστη μειοψηφία που αγγίζει διψήφιο αριθμό, αφορά πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες και δικαιολογεί την απομείωση των άδειων ΑΤ για την ενίσχυση άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η γενικότερη στάση των διοικούντων και η ριζωμένη αντίληψη χρόνων, που έχει καταστήσει τους Αστυνομικούς των ΑΤ σε εργαζόμενους «δεύτερης κατηγορίας». Επίσης, επιβάλλεται η οριστική απαγκίστρωση της ΕΛΑΣ από εξωγενείς παράγοντες που παρεμβαίνουν για την ικανοποίηση αιτημάτων ημέτερων.

Σας ενημερώνουμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε με στοιχεία για άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ, τις οποίες είχατε δεσμευτεί να ενισχύσετε προς όφελος της υπηρεσιακής ευρυθμίας και της ασφάλειας των πολιτών, πλην όμως, η δύναμή τους μειώθηκε. Επιπλέον, σας επισυνάπτουμε εκ νέου την πρότασή μας για τη θέσπιση ενός δίκαιου και διαφανή Κώδικα εσωτερικών μεταθέσεων και αποσπάσεων, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σύγχρονες και αξιοκρατικές εσωτερικές λειτουργίες στην Ελληνική Αστυνομία.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας, μας έχει διδάξει ότι όσο εύκολα εκφράζονται οι δεσμεύσεις και τα ευχολόγια, τόσο δύσκολα πραγματώνονται προς επίλυση των κακώς κειμένων. Δεδομένου αυτού, σας γνωστοποιούμε ότι αν δεν υπάρξει άμεση επανεξέταση των αποσπάσεων και ενίσχυση των ΑΤ, θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την προστασία των συναδέλφων μας και την αποκατάσταση της υπηρεσιακής τάξης.

   

Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 2021

              

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

 









Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλά εσείς ήρθατε την προηγούμενη βδομάδα στον γενικό κ του είπατε για απόσπαση από Α.Τ. στο Τ.Α. της ίδιας περιοχής που συστεγαζονται?
Και τώρα λέτε για τους αποσπασμένος από τα Α.Τ της Θεσ/νίκης?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πο ποοο ανακαλύψατε τη φωτιά ξαφνικά;! Χρόνια τώρα δεν γίνονται αυτά; Και τι νομίζεται ότι θα γίνει τώρα θα κόψει τος αποσπάσεις και θα γυρίσει πίσω τους αποσπασμένους; Απλά θα χαλάσει καμία υπηρεσία ακόμα αν έχει μενει για τα μάτι του κόσμου...δυστυχώς η ευτυχώς είστε λίγοι κύριοι και έχετε αποτύχει..ούτε τσάντες θελουμε ούτε μπουφαν...ηρεμία θελουμε υπηρεσιακή και οικογενειακή...όλοι μαυρο στις εκλογές ούτε ένας να μην παει να ψηφίσει...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για πες για πες...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κάντε καμία ενέργεια να καταργηθεί το υποχρεωτικό ξύρισμα και θα δείτε πως θα γεμίσουν τα τμήματα...η τουλάχιστον δεν θα αδειάζουν...αλλά τόσο σας κόβει...2021 έχουμε ξυπνήστε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλά εντάξει, αυτό με το θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη το ακούω από όταν μπήκα στην αστυνομία...μόνο λόγια είστε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια κεντρική υπηρεσία όπου θα τοποθετούνται όλοι οι νεοεξερχομενοι αστυνομικοί και ε.φ για μια τριετία και η υπηρεσία αυτή θα αναλάβει μέτρα τάξης και οτιδήποτε έκτακτο υπάρξει καθώς και διαθέσεις σε υπηρεσίες για ενίσχυση.Μεταθεσεις απο Τ.Α και Α.Τ μόνο με αντικατάσταση.Αποσπασεις από μάχιμες υπηρεσιες τέλος.Και το κυριότερο αξιοκρατία.Ολοι θα κάνουν τα ίδια πράγματα.Εικοσιεξι του μήνα ολοι μαζί παμε στην Τράπεζα .Αυτο που έχω δει στην τριαντάχρονη πορεία μου ο ενας κοιταει να ρίξει τον άλλο στις υπηρεσίες τα ρεπό τις άδειες και μετά μας φταίνε οι γραμματείς και οι διοικητές.Θα ανακοινώνονται χωρίς παρέμβαση από κανέναν και μετά να τα βρίσκουμε μεταξύ μας για οποιαδήποτε αλλαγή και να μην χρωστάμε σε κανέναν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δηλαδή για να δουλέψεις στο τμήμα χρειάζεσαι και το μουσάκι σου;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι θέλω να ελευθερία της προσωπικότητας μου Ευρώπη 2021 είμαστε...και καλά...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να κάνω μια χαζή ερώτηση; Γιατί οι ειδικές υπηρεσίες δεν μπορούμε να πάμε απόσπαση σε νησί η εβρο και μπορούμε να πάμε σε ΑΤ; Αν μπορεί κάποιος να το ερμηνεύσει βάση κανονισμού ευχαριστώ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι συνάδελφε γιατί εγώ και άλλοι πόσοι χιλιάδες συνάδελφοι θα καθόμασταν άνετα στα ΑΤ αν δεν είχαμε αυτόν τον περιορισμό...κάτι που για εσένα μπορεί να φαίνεται αστείο για άλλους είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ?ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ ΔΕ ΞΕΡΩ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γυρίστε πρώτα εσείς του προεδρείου και ΣΙΑ που φύγατε από τα ΑΤ και μιλήστε μετά για τους άλλους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε αυτό με τα μούσια θα συμφωνήσω. Δεν μπορεί να ασχολείσαι με τρίχες εω έτει 2021 όταν έχεις δεκάδες άλλα ενδουπηρεσιακά προβλήματα να λύσεις. Δεν είναι μόνο τα γένια όμως. Είναι τα μέτρα, το αυστηρό ωράριο, η στολή που σε βλέπουν όλοι, ότι έχεις να κάνεις με 100δες νόμους κλπ.
Από την άλλη βέβαια αν όλοι αυτοί που διαμαρύρονται για τα γένια κλπ ήταν σε ιδιωτική επιχείρηση που απαιτούσε συγκεκριμένη όψη τι θα έκαναν ; Βρίσκουν και κάνουν λοιπόν ορισμένοι. Αφού τα βύσματά τους μπορούν να μετακινήσουν τους αστυνομικούς σε καλύτερες και πιο χαλαρές Υπηρεσίες γιατί να μη το ζητήσουν και πράξουν ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι συνδικαλιστές ας βγουνε καμία βόλτα εκτός Ελλάδας να δούνε πως λειτουργουν οι ευρωπαϊκές αστυνομίες και μετά ας γυρίσουν εδώ να διεκδικήσουν πράγματα...μέχρι τότε θα είμαστε χειρότερα από Τουρκία...και δεν εννοώ μόνο για εμφάνιση αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί η αστυνομία...πχ θυροτηλέφωνο στα τμήματα και όχι σκοπούς άσκοπους παντού και πολλα πολλα αλλά...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Απόλυτο δίκιο έχεις συνάδελφε.Σε όλη την Ευρώπη έχει καταργηθεί, αλλά, εδώ είναι μέτρο πίεσης των αξιωματικών το οποίο δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευκαιρία να γίνει μετρο πίεσης το κανονικό της στολής επιτέλους...ο καθένας φοράει ότι θελει όπως θελει...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όπως, λένε και άλλοι συνάδελφοι πιο πάνω, καταργήστε επιτέλους το ξύρισμα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι οποίος το κάνει αυτό θα τον ψηφίζουμε για 30 χρόνια!