Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί ανοίγει εκ νέου η υπόθεση της Marfin – Τι απαντούν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ


Ενδείξεις για εμπλοκή τουλάχιστον τριών ατόμων στον εμπρησμό της Marfin, τον Μάιο του 2010, φέρεται να διαθέτουν οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας. 

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι τα νέα δεδομένα προέκυψαν από την εκ νέου επεξεργασία και ανάλυση του προανακριτικού υλικού που έγινε από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Την αναψηλάφηση της υπόθεσης είχε ζητήσει τον Μάιο του 2020 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Χθες, λοιπόν, το υπουργείο ανακοίνωσε επισήμως ότι η Εισαγγελία, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την αστυνομία, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τρία κακουργήματα, και συγκεκριμένα αυτά της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της παράβασης του νόμου για όπλα και εκρηκτικά. 

Η προκαταρκτική εξέταση ανετέθη στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, τα στελέχη της οποίας αναμένεται να προχωρήσουν σε νέο γύρο προανακριτικών ενεργειών για την ταυτοποίηση των δραστών. 

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της «Κ», αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χθες ότι από την επανεξέταση της υπόθεσης το διάστημα από τον Μάιο του 2020 έως σήμερα προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή στον εμπρησμό τριών προσώπων, που μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν βρίσκονταν στο κάδρο των ερευνών. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι υπάρχουν υπόνοιες για ανάμειξη στον εμπρησμό της τράπεζας και στον θάνατο τριών υπαλλήλων της, ακόμη τεσσάρων υπόπτων. Η εμπλοκή τους θα διερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Αλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για την τελική έκβαση της έρευνας, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον η επεξεργασία του προανακριτικού υλικού μπορεί να φέρει αποτέλεσμα 11 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν. 

Παραπομπή και αθώωση

Ως δράστης του εμπρησμού είχε παραπεμφθεί το 2013 να δικαστεί ο 41χρονος σήμερα Θ.Σ. Στο παραπεμπτικό του βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επικαλείτο τις καταθέσεις δύο αστυνομικών (Οκτώβριος 2012) σύμφωνα με τις οποίες το άτομο που πέταξε βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας «ταυτοποιείται με τον κατηγορούμενο Θ.Σ. ως προς τα χαρακτηριστικά του σωματότυπού του καθόσον τυγχάνει υψηλής υψομετρικής κατάστασης και κανονικής σωματικής διαπλάσεως». Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε τελεσίδικα της κατηγορίας.

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ένας μικρός κύκλος ανθρώπων ξέρει. Με τα χρόνια κάποιοι μπορεί να μίλησαν και σε άλλους ανθρώπους και να έχει μεγαλώσει ο κύκλος. Το θέμα είναι πως το δένεις όλο αυτό, αφού κανενας δεν πρόκειται να καταθεσει.