Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προβλήματα Στέγασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χαλανδρίτσας - Μετεγκατάσταση


Έγγραφο των Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας - Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου στον Δήμαρχο Ερυμάνθου: Όπως γνωρίζετε στην έδρα του διευρυμένου πλέον Δήμου Ερυμάνθου, και συγκεκριμένα στη Χαλανδρίτσα ιδρύθηκε, μεταξύ άλλων, με το ΦΕΚ 319/τεύχος Β ́/07-04-1999 στο οποίο δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθ. 694 Φ.109.1/ 05-04-1999 Κοινή Υπουργική Απόφαση (με θέμα : Ίδρυση Πυροσβεστικών Κλιμακίων) και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χαλανδρίτσας.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Ν. 2612/1998 «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παραχωρήσουν τη χρήση ακινήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα για την στέγαση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων, εφόσον δε διατίθεται ακίνητο του Δημοσίου».

Συνεπώς, παραχωρήθηκε από τον τότε Δήμο Φαρρών, σύμφωνα με την νομοθεσία, ακίνητο του Δήμου για τις ανάγκες στέγασης του εν λόγω Κλιμακίου, το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χαλανδρίτσας καλύπτει επιχειρησιακά μια τεράστια περιοχή, περίπου 650 χιλιάδων στρεμμάτων, που τα όρια της εκτείνονται ως εξής:

- Μέχρι το Δ.Δ. Καλλιθέας, στα όρια της περιοχής του Δήμου Πατρέων.

- Μέχρι την περιοχή Χαϊκάλι, στα όρια με την ΒΙ.ΠΕ. Πατρών (ποτάμι).

- Μέχρι τον Προφήτη Ηλία στην περιοχή Ρουπακιά -Μαγούλα, επίσης στα όρια με την

ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.

- Μέχρι τον Προφήτη Ηλία στην περιοχή Γκέρμπεσι, στα όρια με τα Καλάβρυτα.

- Μέχρι και το Άνω Μαζαράκι στην περιοχή Ρακίτα, στα επιχειρησιακά όρια Αιγίου –

Καλαβρύτων .

- Μέχρι την περιοχή Καρπέτα, στα όρια με το Νομό Ηλείας.

Η ανωτέρω, ομολογουμένως τεράστια, περιοχή ευθύνης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χαλανδρίτσας χαρακτηρίζεται, κυρίως, από μεγάλο δασικό και ορεινό όγκο, με μεγάλη αστική κάλυψη αλλά και από ένα κακό και δύσβατο οδικό δίκτυο, το οποίο δυσχεραίνει, περαιτέρω, το επιχειρησιακό έργο. Ταυτόχρονα, αν ανατρέξουμε στα στατιστικά στοιχεία συμβάντων, από την ίδρυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου μέχρι και σήμερα, θα παρατηρήσουμε έναν μεγάλο όγκο συμβάντων (δασικών κατά κύριο λόγο αλλά και αστικών πυρκαγιών), αλλά και διαφόρων παροχών βοήθειας, με αυξητική τάση, που σε κάθε περίπτωση το Πυροσβεστικό Σώμα και

ιδιαίτερα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χαλανδρίτσας ανταποκρίνεται άμεσα φέρνοντας τα καλύτερα δυνατά επιχειρησιακά αποτελέσματα, για την διάσωση της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους γενικότερα.

 

Λόγω των ανωτέρω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και με την πάροδο των ετών, το Κλιμάκιο έχει ενισχυθεί τόσο σε Πυροσβεστικό προσωπικό όσο και σε Πυροσβεστικά Οχήματα νέου τύπου και εξοπλισμό, σε σχέση με την ίδρυση του, προκειμένου να ανταπεξέλθει επιχειρησιακά, στα νέα δεδομένα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποτέλεσμα αυτής της ενίσχυσης όμως είναι να μην επαρκεί η παρούσα κτιριακή εγκατάσταση και να μην ικανοποιεί πλέον, σε καμία περίπτωση, τις ανάγκες στέγασης των Πυροσβεστικών Οχημάτων αλλά και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και σαφώς δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες συνθήκες διαβίωσης σε αυτό του Πυροσβεστικού Προσωπικού.

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Έχοντας υπ’ όψιν την παρούσα κατάσταση που σας περιγράψαμε άνωθεν και συμπεριλαμβανομένων και των νέων δεδομένων θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσετε, πριν από την έναρξη της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους, για την μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χαλανδρίτσας προκειμένου να στεγαστεί σε χώρο που να ικανοποιεί

πλήρως τις συνθήκες διαβίωσης του Πυροσβεστικού Προσωπικού, με κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και προαύλιο χώρο στέγασης και στάθμευσης των Πυροσβεστικών Οχημάτων, έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν οι υπηρετούντες το έργο τους, και με τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [σύμφωνα το εδάφιο 42, παρ.6 του άρθρου 94 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (δυνατότητα παραχώρησης χρήσης δημοτικών ακινήτων ή η καταβολή του μισθώματος προς κάλυψη στεγαστικών αναγκών της πυροσβεστικής υπηρεσίας)], διασφαλίζοντας έτσι, σε μέγιστο βαθμό, την Πυρασφάλεια και την Πυροπροστασία του Δήμου Ερυμάνθου.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα σταθείτε αρωγός, δίνοντας άμεσα λύση, στο δίκαιο αίτημά μας και θα είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστεί.

Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντησή σας επί του αιτήματος μας .

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια